Parmezaanse kaas

De originele Parmezaanse kaas heeft al sinds de 13e eeuw de zelfde vorm. de kaas word ook alleen gemaakt in de regio van parma, een Parmezaanse kaas die buiten de regio is gemaakt is geen echte Parmezaanse kaas. De parma regio heeft een lang verleden met het maken van zuivel producten, veel van de familie’s in de regio maakte vroeger Parmezaanse kazen voor verkoop en zelf gebruik. Nu de dag zijn er nog steeds familie’s in de regio die de kaas maken volgens het oude recept, met alleen de producten uit de streek. Wanneer er producten uit andere omstreken worden toegevoegd word de kaas niet goed gekeurd door het Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano.

Parma

Parma was vroeger een groot hertogdom samen met de stad Piacenze, de hertogen van dit hertogdom hebben een grote rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis, maar parma is vandaag de dag een belangrijke industrie stad die erg actief is in de voedingswarenindustrie. Producten zoals Parmezaanse kaas en parmaham zijn voorbeelden van producten die in deze streek zijn geboren. Parma is ook het vaderland van Parmalat. Parmalat is een levensmiddelenbedrijf dat haar tijd vooral steekt in zuivelproducten uit de Italiaanse regio Emilia-Romagna en het daarin gelegen stadje parma

Productie van de kaas

De Parmezaanse kaas heeft een lange productie tijd, omdat dit veel invloed heeft op het inkomen van de kaas boeren in de parma regio is er speciale een bank, genaamd de Credem Bank, die kazen in haar kluis laat rijpen als onderpand voor de leningen van de boeren. Om een Parmezaanse kaas te maken heb je heel erg veel melk nodig, met 16 liter koemelk kan er ongeveer 1 kg Parmezaanse kaas gemaakt worden. De gemiddelde Parmezaanse kaas weegt tussen de 33 en 40 kg, dat betekent dus dat voor een kaas van 40 kilo meer dan 600 liter koemelk nodig is. Na een strakke planning waarin de kaas meerdere keren word verhit en afgekoeld moet de kaas een lange rijping periode doorstaan.

Onderscheidingen

Er zijn verschillende plekken in parma die Parmezaanse kazen maken voor verkoop. regio Emilia, parma en Modena zijn zulke plekken, deze vallen allemaal onder de parma regio. Ook kazen uit sommige delen van Mantua en bologna mogen de Parmezaanse naam dragen. Als de kazen worden gekeurd gebeurt dit door het Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano. Deze instantie is de enige die een kaas het Parmezaanse keurmerk mag geven. Als dit gebeurd komt er een zegel over de gehele zijkant van de kaas, op deze zegel staan de woorden: Parmigiano Reggiano.

Gebruik

Parmezaanse kaas is lang houdbaar, hier door word het vaak gebruikt voor het garnieteren van ovenschotels of past mee te bestrooien. Parmezaanse kaas kan ook worden geraspt of geschaafd, vaak gebruiken mensen hier een speciale kaas molen voor, deze word ook vaak microplane genoemd. De geschaafde en dunne plakken kaas worden dan over salades heen gelegd, door de salades te bestrooien met een echte balsamicoazijn of een olijfolie uit modena krijgt de salade echt de Italiaanse smaak.

Vergelijkbare artikelen

Satésaus

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.