Grana padano

Grana padano is een Italiaanse kaassoort wat oorspronkelijk komt van de Povlakte. Vandaar de naam grana padono. Grana betekent namelijk korrels van gemalen stukjes kaas. En padano betekent in het Italiaans Povlakte. De grana padano lijkt enorm veel op de Parmezaanse kaas. Ze zijn allebei even droog en ze worden geproduceerd met heel veel melk. De grana padano wordt vergeleken met de Parmezaanse kaas. Maar de Parmezaanse wordt alleen maar gemaakt volgens strenge regels. De kaas mag bijvoorbeeld alleen maar worden gemaakt in de regio van Parma. De grana padano daarin tegen wordt gemaakt in verschillende plekken in Noord-Italië. De kazen worden gemaakt in de regio van de Povlakte tot aan de Dolomieten. De grana padano is een harde kaassoort en het heeft een vet gehalte van 28-32. Dat is vergeleken met andere kazen vrij weinig. De kaas is brokkelig en korrelig. De kaas heeft een soort amandelachtige bruine kleur. De smaak is verschillend. Het kan verschillen tussen wat zoet fruitig naar pittig en pikant.

Geschiedenis

De Grana padano kaas wordt sinds de twaalfde eeuw al gemaakt. De kaas wordt geproduceerd door familie bedrijven. Mensen in het dorp kochten de kaas van de boer. De kaas werd steeds meer bekender in de dorpen eromheen. De boer kon zijn kazen gaan verkopen in andere dorpen. Andere boeren gaan ook beginnen met de productie van de Grana padano. De kaas wordt steeds bekender i de loop van de tijd en de kaas wordt zelfs geëxporteerd naar het buitenland. De kaas wordt veel gemaakt in het noorden van Italië. sinds 1996 wordt de kaas productie gecontroleerd voordat ze worden verkocht. Dit gebeurt door de zo geheten : Consorzio per la Tutela del Formaggio Grana Padano. Dit is een consortium van de Grana padano kaas. Tegenwoordig is de kaas niet meer weg te denken in de Italiaanse keuken.

Productie

Grana padano is nog aardig lastig om te maken. De kaas wordt gemaakt van koeien melk zoals de meeste kazen ook worden gemaakt. Maar deze kaas heeft een hoop melk nodig. De melk wordt afgeroomd en de klonten van de melk worden verwijderd. Dat gebeurt in de wrongel. Een wrongel is een mix machine waar alles bij elkaar wordt gegooid en wordt verwarmd. Dan worden er kleine stukjes en plakjes gesneden. De kaas wordt precies op de juiste temperatuur verwarmd zodat de kaas op de juiste zuurgraad zit. Dan wordt de kaas net zoals de Parmezaanse kaas in een pekelbad gegooid. Daarna moeten de kazen rijpen tussen 1 tot 3 jaar. De temperatuur waar de kazen liggen is tussen de 18 en de 20 graden.

Gerechten

Voor de Grana padano zijn er verschillende gerechten in combinatie met de kaas. De kaas wordt gebruikt zoals de meeste Italiaanse kazen worden gebruikt. Ze worden gestrooid op de Italiaanse pasta gerechten zoals : spaghetti, tagliatelle penne en lasagne. Ook bij gerechten als carpaccio tapenade wordt de kaas gebruikt. Zelfs op pizza’s is de Grana padano te vinden. Het is een goede vervanger voor Parmezaanse kaas. Maar ook andersom natuurlijk.

Vergelijkbare artikelen

Gevulde linzensoep

1 jaar geleden

Chocolade cake

1 jaar geleden

Only registered users can comment.