Geschiedenis van specerijen

Geschiedenis van specerijen

Jaren geleden kwam de specerijenhandel tot stand in tropische gebieden in Azië. Een aantal specerijen werden het meest mee gehandeld: nootmuskaat, kaneel, peper, foelie en kruidnagel.

Het populairste specerij en die het meest opleverde was peper. Die groeide aan een vrucht de Piper nigrum die groeide aan een struik in India, waar zwarte korrels afkomstig kwamen die in 3 verschillende kleuren waren: groene, zwarte en witte korrels. Die korrels oogsten ze dan op het moment dat ze nog net onrijp zijn. Als ze eenmaal geoogst zijn, worden de korrels voor een korte tijd in warm water gekookt. Daarna worden die in de zon gelegd om te drogen. Bij de meeste specerijen die op deze manier worden geoogst en gedroogd zijn ze voor een langere tijd houdbaar. Dit was heel handig voor de handelaars want ze maakten verre scheepsreizen die een aantal maanden duurden. Als dit niet mogelijk was bij specerijen dan was er geen specerijen handel geweest op deze grootse afstand.

Ook een bekende specerij waren kaneelstokjes die geoogst werden van een kaneelboom. Die familie was van een Zuid-Chinese soort van kaneel. Kruidnagel was ook een bekende specerij die enkel groeide op 5 vulkanische eilanden die in bezit waren van de Molukken. Je kon een kruidnagelboom herkennen aan een boom die 8 tot 10 meter hoog kon werden waar kleine bloemetjes groeide die daarna werden gedroogd.

Op de Molukse Banda-eilanden groeiden alleen de muskaatboom. Aan die boom groeide oranje/gele vruchten die daarna ook gedroogd werden in de zon. Daardoor werd het een aromatische noot die ook wel foelie word genoemd.

Geschiedenis van vanille

De Klimorchidee werd ontdekt door de Azteken die het de zwarte bloem noemden vanwege de kleur van vanille nadat ze gedroogd waren. Zij gebruikten vanille in hun drankje dat bestond uit cacao en hierbij gebruikten ze dus vanille om het lekkerder te laten smaken. Er word vermoed dat tijdens de 1520 toen een Spaanse veroveraar dit drankje kreeg voorgeschoteld dat hij daarop de handel invoerde met Europa. Hij vervoerde vanille en cacao bonen die van te voren gedroogd waren zodat ze tijdens de lange reis niet bederven. In Europa werden deze bonen enorm populair onder de vorsten die dit in chocolade drankjes deden die een vanille smaak hadden. In 1602 kreeg een apotheker het idee om de vanille ook voor andere dingen te gebruiken met de geur en smaak. Uiteindelijk ging men pas in de 18e eeuw vanille ook gebruiken in tabak, dranken die alcohol bevatten en parfums.

Tegenwoordig is de grootste vanille producent vooral Madagaskar, Komoren en Réunion die vroeger een kolonie waren van de Franzen.

Vanille plantages

Eilanden die vanille verbouwen doen dat op de eilanden Mauritius, Zanzibar, Tahiti, Réunion, Brazilië, Madagaskar en Java. Een aantal van die eilanden werden veroverd door de Franzen waardoor ze een kolonie werden van Frankrijk. Zei hadden nu veel macht op de productie van vanille. In het heden zijn deze eilanden niet meer een kolonie van Frankrijk. Nu produceren de Comoro eilanden, Réunion en Madagaskar 90% van de totale productie van vanillebonen van heel de wereld. De resterende productie komt uit de landen Indonesië, Mexico, Seychelles eilanden, Frans Polynesië en Oeganda.

Vanille groeit het best in gebieden waar het een tropisch klimaat is en waar het dus heel vochtig en heet is. Ook moet er genoeg wind zijn die afkomstig is van de zee, en voldoende regenval elk jaar van ongeveer anderhalf tot ruim twee meter.

Medisch gebruik van Vanille

Vanille werd in tussen de 16e en 17e eeuw ook genuttigd als medicijn. De mensen dachten dat vanille goed was voor je maag en dat je veel meer energie van vanille kreeg. Ook dachten ze dat het goed was tegen tandbederf en tegen een verslaving van chocola. Maar vanille was in veel chocolade producten bewerkt dus dat zou juist niet helpen.

Madagaskar vanille productie

Het eiland Madagaskar is de grootste producent van vanille. Hun marktaandeel was zo groot in 1985 dat toen Coca Cola in een keer kunstmatige stoffen gingen gebruiken en maar de helft kocht wat ze eerst kochten omdat dat goedkoper was voor hun. Omdat Coca Cola de grootste koper was van vanille was dit een grote ramp voor Madagaskar waardoor hun economie instortte. Later bleek dat het nieuwe drankje van Coca Cola: New Coke een hele misser was waardoor de economie van Madagaskar weer langzaam beter werd. In 2002 presenteerde Coca Cola het nieuwe drankje Vanilla Coke wat wel met echte vanille was gemaakt en dus een goede smaak had.

Vergelijkbare artikelen

De aardpeerbloem

6 jaar geleden 0

Mojito maken

1 jaar geleden

Only registered users can comment.