Kalknagel

Kalknagel ook wel bekend als een aandoening op de nagel van de tenen. Kalknagel word gezien als een schimmelsoort op de teen nagels van de voeten. Dit overkomt overigens bij ongeveer 10 procent van de ouderen en is de meest voorkomende voetschimmel. De kalknagel fenomeen brengt ongeveer de helft of alles van de teennagel in een infectie toestand.

Tekenen en symptomen

Het meest voorkomende symptoom van een beschimmelde nagel is, dat de nagel dikker word en van kleur veranderd wat bijna altijd geel is. De kleuren kunnen tevens ook nog eens verschillen tussen wit, zwart en groen. Als het infectie proces bezig is kan de nagel zeer breekbaar worden met stukjes die er af komen van de de nagel in het geheel of zelfs helemaal los komen. Als je de kalknagel niet behandeld word, kan de huid er omheen ontsteken en zorgt er voor dat de teennagel pijnlijker aan voelt. Er kunnen ook nog eens gele vlekken op het nagel bed komen en de nagel kan een schilferige huid achterlaten en ook nog eens een smerige lucht. Meestal is er geen pijn te voelen bij een kalknagel, maar kan uiteraard tot pijn lijden wanneer de kalknagel ernstig is geïnfecteerd.

Oorzaken van kalknagel

De oorzaken van de kalknagel komen ook wel voort door het binnendringen van schimmels in de nagel of huid. Dit zorgt er voor dat er een schimmelinfectie ontstaat en noemen veel mensen kalknagel ook wel schimmelnagel. Zoals er werd verteld doet het hebben van een kalknagel geen pijn maar is vaak wel vervelend voor mensen vanwege de uiterlijk van de nagel. Kalknagel overkomt overigens niet alleen maar bij mensen maar komt ook voor bij sommige dieren. De schimmels die er voor zorgen dat je kalknagel krijgt zijn dermaophyten. Dit is een schimmel groep die vooral ontstaat door vochtige gebieden zoals, zwembaden, sportscholen en sauna’s. Dit waarom het ook zo belangrijk is om je zelf goed af te drogen na deze activiteiten. Als je jezelf niet goed afdroogt of iets dergelijks is het natuurlijk niet meteen dat je risico hebt om kalknagel op te lopen. Het is wel zo dat als je ouder word de kans groter is omdat je een verlaagde weerstand begint te krijgen. Ook bij het beschadigen van je nagels, suikerziekte en tijdens chemokuren.

Kalknagel behandelen

Ongeveer de helft van de tijd is het de nagel die geïnfecteerd is en niet de huid er omheen. Hierdoor moet een bevestiging zijn dat er daadwerkelijk een voetschimmel is voordat deze behandeld gaat worden. Daarom is het verstandig om het slikken van medicijnen uit te stellen totdat er een bevestiging is van voetschimmel. Deze medicijnen zijn namelijk niet bedoeld voor mensen die geen voetschimmel hebben en dragen deze medicijnen overigens ook bijwerkingen met zich mee.
Je kunt natuurlijk ook zelf je kalknagel behandelen maar raden de meeste niet aan, omdat het tamelijk lastig is om de schimmel volledig te verwijderen als je het zelf doet. Wat daarom ook aangeraden word is het gaan naar een kalknagel behandeling die er voor zorgt dat de kalknagel word bestreden vanaf de buitenkant zonder medicijnen te slikken.

Vergelijkbare artikelen

Tabak

6 jaar geleden 0

Symptoom burnout

6 jaar geleden 0

Vitamine D tekort

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.