Giganotosaurus

Giganotosaurus

Giganotosaurus (/ ˌdʒaɪɡəˌnoʊtəˈsɔːrəs/JIG-ə-NOT-o-SAW-rus is een geslacht van theropode dinosauriërs dat leefde in wat nu Argentinië, tijdens de vroege leeftijd van het cenomanien van het Late Krijt, ongeveer 99,6 tot 97 miljoen jaar geleden. Het fossiel, holotype model werd ontdekt in de Candeleros formatie van Patagonië in 1993, en bijna 70% voltooid is. Het dier werd G. carolinii genoemd in 1995; De geslachtsnaam vertaalt als “reus zuidelijke hagedis” en de soortaanduiding eert de ontdekker, Rubén D. Carolini. Een dentary bot, een tand en sommige tracks, ontdekt voordat het holotype, werd later toegewezen aan dit dier. Het geslacht trok veel belangstelling en werd een deel van een wetenschappelijk debat over de maximale grootte van de groep theropode dinosauriërs.

Giganotosaurus was één van de grootste bekende terrestrische carnivoren, maar de exacte grootte is moeilijk om te bepalen als gevolg van de onvolledigheid van de overblijfselen die tot nu toe zijn gevonden. Ramingen voor de meest complete specimen variëren van een lengte van 12 tot en met 13 m (39 tot en met 43 ft), een schedel 1,53 tot 1,80 m (5.0 naar 5,9 ft) lang en een gewicht van 4.2 naar 13,8 t (4.6 tot 15.2 korte ton). Het dentary bot dat aan een zogenaamd grotere individu toebehoorde is gebruikt om het extrapoleren van een lengte van 13.2 meter (43 ft). Sommige onderzoekers hebben gevonden het dier groter dan Tyrannosaurus, die is historisch beschouwd als de grootste groep theropode, terwijl anderen hen gelijk in grootte hebt gevonden, het grootste formaat schattingen voor en Giganotosaurus overdreven. De schedel was laag, met rugose (ruwe en gerimpeld) nasale botten en een ridge-achtige kuif op het lacrimale bot voor het oog. De voorkant van de onderkaak is afgevlakt en had een naar beneden projecteren proces (of “kin”) aan het uiteinde. De tanden zijn gecomprimeerd zijwaarts en had vertanding. De nek was sterk en de verhoudingsgewijs kleine pectoral-gordel.

Deel van de familie Carcharodontosauridae, Giganotosaurus is één van de meest volledig bekende leden van de groep, die andere zeer grote groep, zoals de nauw verwante Mapusaurus en Carcharodontosaurus omvat. Giganotosaurus wordt verondersteld te zijn warmbloedig (een soort “warm-bloodedness”), met een stofwisseling tussen dat van een zoogdier en een reptiel, die snelle groei zou hebben ingeschakeld. Het kan zijn relatief snel verplaatsen, met een berekende maximale rijsnelheid van 14 meter per seconde (50 km/h; 31 mph). Het zou geschikt zijn voor het sluiten van de kaken snel, vastleggen en terugdringen van prooi door het leveren van krachtige beten zijn geweest. De “kin” kan hebben bijgedragen in verzet tegen stress bij een beet werd geleverd tegen prooi. Giganotosaurus is gedacht dat de apex predator van het ecosysteem geweest, en het kan hebben gevoed op jonge sauropode dinosauriërs.

Vergelijkbare artikelen

Trouwen

4 jaar geleden 0

Online casino

6 jaar geleden 0

Perceptie

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.