T-rex

T-rex

De t-rex is misschien we de meest bekende dinosaurus van alle dino’s die er zijn. Als mensen denken aan dinosauriërs denken ze meteen aan de t-rex. Het is een groot, vleesetende, angstaanjagend beest met grote punt tanden en onwaarschijnlijk grote klauwen. Er zijn al heel veel films gemaakt met daarin dinosauriërs met als hoofd personage de t-rex. De t-rex is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis. De volledige naam van de t-rex is de tyrannosaurus rex. Er werden op veel plekken van de aarde botten en fossielen gevonden van deze dinosaurus. Sinds kort is het hele geraamte van de t-rex in elkaar gezet en overgebracht naar Nederland. Nu is dit prachtige exemplaar te bewonderen in leiden. De t-rex is een gevaarlijke dino geweest. het was een echte jager en eigenlijk was deze dino de baas van allemaal.

Periode en tijdvak

In 1874 werd in Colorado de eerste botten gevonden van de t-rex. Dit was een hele spectaculaire vondst. Na onderzoeken bleek dit enkel maar een tand te zijn. In veel verschillende plekken werden steeds meer delen gevonden. Pas 22 jaar later was het skelet compleet en er werd steeds meer duidelijk over deze dinosaurus. De dino zou zo ongeveer 60 tot 70 miljoen jaar geleden hebben geleefd. De botten werden over het algemeen het meest gevonden in Noord-Amerika.

Gewicht en lengte

Doordat in 1996 het hele skelet in elkaar werd gezet konden ze meten hoe groot de dino ongeveer gemiddeld was. De dino was ongeveer 14 en een halve meter hoog met een ruim gewicht van 8 tot 9 ton. Een hele tijd lang dachten de mensen dat de t-rex de meest grootte dinosaurus ter wereld was. Maar dat is helemaal niet zo. Want in 1915 in Egypte werd er een ander type dino gevonden. Deze bleek een groter type te zijn dan de t-rex. Maar met een lengte van bijna 15 meter en een lichaamsgewicht van bijna 10 kilo komt de t-rex op een mooie 2e plaats.

Dieet

De t-rex is een carnivoor. Dat betekent dat de dino vlees eet. De dino eet zowat alle dieren die op zijn pad komen als ze maar kleiner zijn dan de t-rex zelf. De dino eet zelf geen grote herbivoren. Doordat deze dino veel vlees eet hebben de carnivoren ander soort tanden dan een dino die alleen planten eet. De t-rex heeft grote punt tanden om makkelijker zijn prooi te vangen. De bouw van de t-rex is niet gunstig voor de jachttechniek die hij gebruikt. Hij is niet gebouwd om heel snel te kunnen rennen. En doordat grote lichaam van de t-rex is het niet echt makkelijk om onopvallend aan te vallen bij hun prooi. Toch kan de t-rex voldoende aan zijn vlees komen.

Natuurlijke vijanden

De t-rex heeft eigenlijk geen vijanden. Door zijn dominante karakter en zijn gevaarlijk uiterlijk kan hij makkelijk zijn prooi vangen. Wel kan hij veel ruzie krijgen met zijn soort genoten. Ze willen allemaal de baas zijn en dus is het soms van belang om uit te vechten wie de sterkste is.

Vergelijkbare artikelen

Auto motorblokken

2 jaar geleden 0

Tegels

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.