Geschiedenis Taarten/Cake

De term ‘cake’ heeft een lange geschiedenis. Het woord zelf is van oorsprong Viking, van het Oud-Noorse woord “Kaka”.  De oude Grieken noemden koek (plakous), die werd afgeleid van het woord voor “plat”,. Het werd gebakken met meel vermengd met eieren, melk, noten en honing. Ze hadden ook een cake genaamd “satura”, wat een platte zware cake was. Tijdens de Romeinse periode werd de naam voor cake ‘placenta’, afgeleid van de Griekse term. De placenta werd gebakken op een deegbasis of in een gebakjekast.  De Grieken bedachten bier als een rijsmiddel, frituurbeignets in olijfolie en kaastaarten met geitenmelk. In het oude Rome werd basisbrooddeeg soms verrijkt met boter, eieren en honing, wat een zoet en koekachtig gebakken goed opleverde. De Latijnse dichter Ovidius verwees het verjaardagsfeest van zijn en zijn broer en cake in zijn eerste boek van ballingschap, Tristia.  Vroege taarten in Engeland waren ook in wezen brood: de meest voor de hand liggende verschillen tussen een “cake” en “brood” waren de ronde, platte vorm van de cakes en de kookmethode, die cake tijdens het koken eenmaal omdraaide, terwijl het brood rechtop werd gehouden tijdens het bakproces.

Wat is Taart?

Cake is een vorm van zoet dessert dat typisch wordt gebakken. In de oudste vormen waren taarten modificaties van broden, maar gebak omvat nu een breed scala aan bereidingen die eenvoudig of uitgebreid kunnen zijn en die kenmerken delen met andere desserts zoals gebak, schuimgebak, custards en pasteien.  Kenmerkende koekingrediënten zijn meel, suiker, eieren, olie, boter of margarine, een vloeistof en rijsmiddelen, zoals bakpoeder of bakpoeder. Veel voorkomende extra ingrediënten en smaakstoffen zijn gedroogde, gekonfijte of vers fruit, noten, cacao en extracten zoals vanille, met tal van vervangingen voor de primaire ingrediënten. Taarten kunnen ook worden gevuld met fruitconserven, noten of dessertsauzen (zoals banketbakkersroom), bevroren met botercrème of andere glazuur versierd met wat marsepein.

Speciale gelegenheden.

Cakes kunnen worden ingedeeld naar de gelegenheid waarvoor ze zijn bedoeld. Bruidstaarten, verjaardagstaarten, cakes voor de eerste communie, kersttaart, Halloween-cake en Pesach-plava (een soort biscuitgebak dat soms wordt gemaakt met matzo-maaltijd) worden allemaal in de eerste plaats geïdentificeerd op basis van de viering die ze moeten vergezellen. Het snijden van een bruidstaart vormt in sommige culturen een sociale ceremonie. Het oude Romeinse huwelijksritueel van confarreatio ontstond in het delen van een taart.  Bepaalde soorten cake kunnen geassocieerd zijn met bepaalde festivals, zoals stollen of chocoladeblokken (met Kerstmis), babka en simnel cake (met Pasen), of mooncake. Er is een lange traditie geweest van het decoreren van een ijstaart in de kersttijd; andere cakes geassocieerd met Kerstmis omvatten chocolade log en gehakt pasteien.

Taart wordt vaak geserveerd als een feestelijk gerecht bij ceremoniële gelegenheden. Er zijn talloze cake-recepten; sommige zijn broodachtig, sommige zijn rijk en uitgebreid, en velen zijn eeuwenoud. Taart maken is niet langer een ingewikkelde procedure; terwijl er in een keer aanzienlijk veel werk gebeurde in het maken van cake (met name het kloppen van eischoemen), werden bakuitrusting en -richtingen vereenvoudigd, zodat zelfs de meest amateur-kok een cake kan bakken.

Vergelijkbare artikelen

Varkenshaas bereiden

5 maanden geleden

Thee

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.