Over de kokosnoot

Er is nog al best veel discussie over de kokosnoot, of deze nou onder de notensoort valt of onder de fruitsoort valt. Eén ding is zeker, en dat is dat de kokosnoot een vrucht is en daarom onder fruitsoorten valt. Het is dus geen noot. De kokosnoot is een steenvrucht die groeit aan een palmboom of kokospalm. Deze soort kokosnoot bevat meer vruchtvlees en iets minder kokoswater dan een drinkkokosnoot. Waar de kokosnoot nou eigenlijk vandaan komt van oorsprong is voor niemand echt bekend, wat we wel weten is dat de kokosnoten van vandaag voor een groot deel uit Ivoorkust komen.

Hoe eet je de vrucht van de kokosnoot?
De smaak van kokosmelk is erg lekker, het is namelijk een erg zachte, romige maar zoete smaak. Het vruchtvlees van de kokosmelk is ook erg lekker, deze smaakt naar een soort noot die erg zoet is. Je kunt het vruchtvlees van een kokosnoot ook raspen. Geraspte kokos kan erg lekker zijn over allerlei soorten snacks. Je kunt de geraspte kokos in de ochtend bij het ontbijt nemen en door je yoghurt doen met nootjes, een echte aanrader!

Het water in de kokosnoot kun je ook op allerlei manieren toepassen in recepten. Zo kun je het gebruiken voor bijvoorbeeld sap of smoothies, dit water kan voor een lekkere en goede basis zorgen.

Hoe bewaar en gebruik je een kokosnoot?
Je kunt horen of er nog kokoswater in de kokosnoot zit, hier kun je achter komen als je de kokosnoot gaat schudden en je hoort het water klotsen. Het kokoswater in de kokosnoot blijft hier niet voor altijd inzitten, als het water uit de kokosnoot op de duur weg is maakt dit ook het vruchtvlees van de kokosnoot droger.

Als je de kokosnoot wilt open maken heb je een schroevendraaien of een goed en scherp mes nodig. Je zet de punt van het mes of schroevendraaier op een van de drie donkere plekjes op de kokosnoot. Je kunt één of meerdere gaatjes maken in de kokosnoot. Maar zorg er wel voor dat je een goed mes gebruikt en niet een klein mesje, het zou zonde als je je mesje kapot maakt omdat het niet lukt.

Je kunt het kokoswater in de kokosnoot opvangen in een bakje. Het kokoswater in een kokosnoot is genoeg voor één glas. Om de kokosnoot volledig open te maken kun je deze verder open snijden met het mes. Als het niet lukt met een mes kun je ook altijd nog een hamer erbij pakken en de kokosnoot open slaan. Als je de kokosnoot open slaat moet je wel zorgen voor een goede ondergrond, niet dat je je keukenblad kapot slaat, gebruik bijvoorbeeld een paar stenen die je buiten kunt vinden als ondergrond. Als de kokosnoot eenmaal open is kun je ook het vruchtvlees eruit snijden.

Kokosnoot is super lekker en de vrucht van de kokos is ook nog eens erg gezond. Er zitten wel veel vetten in, dus denk hier aan als je de kokos eet of drinkt.

Kokosmelk

Genieten is belangrijk in het leven en lekker eten en drinken hoort hier natuurlijk ook bij. Hoe fijn zou het zijn om zonder al te veel suiker en slechte vetten binnen te krijgen, maar toch een heerlijke zoete en zachte romige smaak te behouden. Voor de mensen die dit wel wat lijken is er dus kokosmelk. Kokosmelk is er lekker en super gezond, ook kun je er verschillende creatieve dingen mee doen. Je kunt er ook voor kiezen om biologische kokosmelk te nemen, dan ben je ook nog een bewust bezig.

Gezonde vetten

In een kokosnoot zitten aardig wat calorieën en vetten. Het vet dat in een kokosnoot zit is van Medium Chain Triglycerides type (MCT). Hierdoor is het een gezonde vetsoort. Dit zijn dezelfde vetten die je tegenkomt in bijvoorbeeld menselijke borstvoeding en worden vaak toegevoegd aan voedingssupplementen voor sporters die meedraaien aan de top. Deze eigenschappen maken de kokosnoot tot een veelzijdige, verantwoorde en uitgesproken vrucht. Zo kun je de olie die gemaakt wordt van de kokosnoot gebruiken om in te bakken. Het vruchtvlees dat binnenin de kokosnoot zit kun je ook nog eens opeten en het kokoswater kun je opdrinken, dit is ook super gezond, maar bevatten best veel vetten. Van het vruchtvlees wordt dus ook kokosmelk gemaakt door dit te mengen met kokoswater.

Het kokosmelk

Het maken van kokosmelk gaat als volgt, het witte vruchtvlees van de kokosnoot wordt geraspt en dit wordt gemengd met stoom, dit wordt hierna gekneed. Dan is er een soort kokosmengsel, als dit uitgeperst wordt dan heb je een soort kokosroom. Het kokospulp dat er dan nog overgebleven is wordt dan nogmaals gemengd met stoom. Het vocht dat overblijft van dit laatste mengsel is minder dik dan die van het eerste mengsel, en dit is dan ook kokosmelk. Het resultaat van de eerste keer persing word gemixt met het resultaat van de tweede persing, dit doen ze zodat de kokosmelk een goede constante dikte behoud. Deze melk bevat heel veel vitaminen, zo zitten in kokosmelk de vitaminen B, C en E. Dit zijn ook de vitaminen die je kunnen helpen met het stimuleren van het immuunsysteem en zijn ook nog eens verantwoordelijk voor de energie van je cellen. Kokosmelk is daarnaast ook nog eens rijk aan magnesium, kalium, ijzer en fosfor. In deze melk zit ook erg veel antioxidanten, deze stoffen zorgen ervoor dat vrije radicalen bestreden worden en dat schade wordt voorkomen. Als laatst, is kokosmelk ook rijk aan laurinezuur. Deze vetzuur heeft anti-schimmel en ook anti-virale kenmerken, die erg goed werken in het lichaam tijdens het strijden tegen bacteriën en deze vetzuur is ook erg aanwezig in moedermelk.

Creatief met kokosmelk

Je kunt zoveel verschillende dingen doen met kokosmelk. Veel mensen gebruiken de kokosmelk als toevoeging aan Thaise Curry. Doormiddel van de kokosmelk wordt de pittige smaak van de curry lekker zacht gemaakt en geeft het ook nog een heerlijke zoete smaak. Je kunt het ook gebruiken in je toetjes, zo kun je de leukste en gekste dingen doen met kokosmelk dus wees vooral lekker creatief!

kokosnoot eten

Als je gezonder door het leven wilt gaan is het ook wel aangeraden om eens af en toe tijdens het bakken in kokosolie. Het is ook belangrijk om zonnebloemolie en/of die speciale bak en braad producten zoveel mogelijk te vermijden. Er is namelijk onderzocht dat deze producten uit de fabriek mogelijk je bloedvaten kunnen beschadigen en ook je stofwisseling kunnen verstoren. Er wordt nogal getwijfeld of kokosolie nou wel gezond is, ondanks verschillende onderzoeken die positief waren. Soms zie je dan weer in de media een bericht verschijnen over kokosolie en dat deze ongezond zou zijn. Niet alles wat in de media terecht komt is waar en zorgt vaak voor onnodige verwarring.

Is kokosolie gezond om mee te bakken?

Laatste tijd zie ik vaak discussies ontstaan over het onderwerp of kokosolie gezond is of juist niet, omdat kokosolie een verzadigd vet is. Dat kokosolie een verzadigd vet is klopt ook, maar het menselijk lichaam reageert positief op deze verzadigde vetten. Deze vetten zijn vooral goed voor je als je het mixt met andere gezonde groentes of fruit. Er zijn ook zat discussies over of verzadigde vetten ongezond zijn of juist gezond. Eén ding is zeker, en dat is dat deze vetten gezond zijn. Er was een voedingsindustrie in de jaren 70 die verkeerde conclusies trok over verzadigde vetten en deze omarmde. Vanaf dit moment zijn we allemaal volop vetarme producten eten en goedkope koolhydraten en suikers binnen krijgen. Doordat wij nu juist meer van deze suikers binnen krijgen gaan er meer mensen komen met obesitas en met hartklachten.

Kokoswater is goed voor je spieren!

Op het moment wordt er veel gesproken over kokoswater. Het water van een kokosnoot is erg goed in het verminderen naar dorst hebben, dit dan wel als er geen smaakstoffen of andere suikers zijn toegevoegd. Kijk dus voordat je kokoswater wilt kopen in de supermarkt even op de verpakking, je zit al snel goed als je de naturel kokosmelk neemt. Kokoswater is erg goed om te drinken na het sporten of een goede training. In kokosmelk zit namelijk bijna geen vet en zit bomvol met vitamines en mineralen. In kokoswater zit dus vooral vitamine B en C, ijzer, fosfor, magnesium en kalium. Dit is daarom dus ook hartstikke goed voor de spieren en dus ook voor na het sporten.

Je kunt ook zelf het kokoswater uit een kokosnoot halen. Om dit te doen moet je een kokosnoot openmaken op één van de drie bruinen plekjes met een schroevendraaier of stevig mes. Als je eenmaal een gat in de kokosnoot gemaakt heb moet je het water opvangen in een schaal zodat je het hierna in een glas kan gieten en op kan drinken.

Bakken met kokosmeel

Kokosmeel is een goed substituut voor tarwemeel om mee te bakken. Kokosmeel is dan ook wel een minder bekend product onder de kokosproducten. Kokosmeel is een perfecte substituut voor tarwemeel en andere bakmeel. Het is een heel stuk gezonder dan tarwemeel en het zorgt niet voor pieken in je bloedsuiker. Kokosmeel is dus zeker aan te raden als je eens iets gaat bakken ik als ik jou was, zou ik het zeker eens een keer uitproberen.

Vergelijkbare artikelen

Baklava recept

7 jaar geleden 0

Asperges

1 jaar geleden