Geluidsisolatie muur

Wilt u geluidsisolatie plaatsen in uw woning?

Geluidsoverlast kan erg storend zijn voor mensen. Tegenwoordig komt het probleem geluidsoverlast helaas vaak voor. Geluiden kunnen zich eenvoudig via de muur verplaatsen, waarna het op den duur voor irritatie kan zorgen. Contactgeluid van een voetstap is hier een voorbeelden van. Hieronder kunt u meer informatie vinden hoe u geluidsisolatie bij een muur toepast.

Een ruimte kan op verschillende manieren akoestisch worden geïsoleerd. Dit hangt van het type geluidsoverlast af. Hierbij moet u kijken welke maatregelen het effectiefst zijn. Sommige maatregelen moeten goed genoeg zijn om geluidsoverlast te beperken. Geluidsoverlast is er in twee vormen, namelijk luchtgeluid en contactgeluid. Uiteraard is er bij geluidsoverlast sprake van luchtgeluid en contactgeluid, maar één van beide geluiden overheerst.

Hoe kunt u luchtgeluid direct verminderen?

Geluidstrillingen veroorzaken luchtgeluiden. Geluidstrillingen zijn niet hoorbaar, maar deze geluidstrillingen zetten de trillingen om tot een hoorbaar geluid. Meestal zorgen kleine kieren of gaten voor geluidsoverlast. Daarom moeten deze kieren of gaten goed afgedicht worden. Het geluid kan zonder moeite een kamer binnendringen. Ook kunnen luchtgeluiden bepaalde onderdelen van het huis laten trillen, zoals wanden en plafonds. Denk hierbij aan pratende mensen, het geluid van de wind of geluiden van een audio. Wilt u het luchtgeluid verminderen? Dan kunt u geluidsabsorberende materialen toepassen die het geluid minimaliseren zodat het uiteindelijk niet meer hoorbaar is.

Hoe kunt u contactgeluid direct verminderen?

Geluidsoverlast kan ook tot stand worden gebracht door contactgeluiden. Een contactgeluid ontstaat doordat er verschillende bouwdelen met elkaar in verbinding staan, waarna er vervolgens een trilling ontstaat. Deze trilling zorgt weer voor geluid. Hierbij moet u denken aan hakken op een normale vloer of wanneer u meubels verplaatst. De trilling is duidelijk voelbaar wanneer u een meubel verplaatst. Deze trilling veroorzaakt op een automatische wijze geluid. Vervolgens kunnen deze geluidsgolven zich verspreiden. Zo is het niet alleen in de desbetreffende kamer hoorbaar, maar ook in andere kamers. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hierbij is het verstandig om trillingsisolatie toe te passen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een voorzetwand is heel efficiënt wanneer u uw woning geluiddicht wilt maken. Zo’n voorzetwand kan het beste voorzien zijn van akoestisch materiaal voor de meest geluidsdichte omgeving. Dit is een erg populaire wijze vooral bij stenen muren die een normale dikte hebben. Als de muur een dunne wand met weinig massa heeft, dan kunnen geluidsabsorberende isolatiematten het effectiefst werken. Zulke geluidsabsorberende isolatiematten hebben een redelijk hoge dichtheid, waardoor geluiden nog beter geabsorbeerd worden. Daarnaast geven ze een extra massa aan de muur. U kunt ook sandwichpanelen bestellen. Deze sandwichpanelen hebben een geluidsabsorberende werking.

Op het moment dat u last heeft van geluidsoverlast, dan is het zeker een aanrader om een geluidsisolerende voorzetwand te plaatsen. Bij het plaatsen van een voorzetwand is het verstandig dat u de akoestische wand niet rechtstreeks aan de muur bevestigt. Wanneer dit toch gebeurt, kunnen de geluidstrillingen niet efficiënt worden opgevangen. Het is noodzakelijk dat u de voorzetwand akoestisch ontkoppelt. Er is op de markt een speciale doe-het-zelf pakket beschikbaar die de klus vergemakkelijkt. Een voorzetwand kan eenvoudig geplaatst worden maar dit kost echter wel wat tijd. Neem dus voldoende tijd om zo’n voorzetwand te plaatsen of schakel hiervoor een professional in.

Vergelijkbare artikelen

Mozaïek tegels

6 jaar geleden 0

Kamerplanten

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.