Akoestische Isolatie

Niemand wilt tegenwoordig last hebben van geluidsoverlast. Geluidoverlast is een hedendaags probleem. U wilt natuurlijk in alle rust kunnen ontspannen. Met behulp van akoestische isolatie kunt u geluidsproblemen oplossen. Allereerst is het belangrijk dat u het probleem vaststelt. Wat voor type geluid zorgt voor overlast? Is het luchtgeluid of contactgeluid? Wanneer u weet wat voor type geluid voor overlast zorgt, dan kunt u kiezen voor een oplossing. Er zijn drie typen akoestische isolatie mogelijk, namelijk geluidsisolatie, trillingsisolatie en geluidsabsorptie. Uiteraard kunnen deze ook gezamenlijk gecombineerd worden. Hieronder volgt meer informatie over akoestische isolatie.

Wat is het exacte verschil tussen contactgeluid en luchtgeluid?

Lucht brengt het geluid over. Dit noemt men luchtgeluid. Het luchtgeluid is direct afkomstig van de geluidsbron. Op het moment dat u spleten, gaten of kieren hebt, dan kan het luchtgeluid gemakkelijk de andere kamer binnendringen. Dit noemt men geluidslekken. Daarnaast kan het luchtgeluid ook glasplaten of wanden laten trillen. Luchtgeluiden ontstaan bij luidruchtige apparaten of plaatsen, zoals bij een tv of mensen die een gesprek met elkaar voeren. Wilt u geluidsoverlast voorkomen? Dan kunt u geluidsisolatie of geluidsabsorptie in uw woning plaatsen. Dit gebeurt met behulp van akoestisch isolatiemateriaal.

Het contactgeluid ontstaat door de constructie. Dat wil zeggen dat een geluidsbron direct contact maakt met een vloer of wand. Wanneer de droger of wasmachine niet ontkoppeld aan het draaien is, hoort u het daaropvolgend in de woning. Dit is ook het geval bij motoren. Geluidsoverlast bij contactgeluid komt namelijk veel vaker voor dan bij luchtgeluid. Daarom moet u het probleem bij de bron aanpakken. U moet akoestisch isolatiemateriaal aanbrengen en dit doet u met trillingsisolaties of platen.

Wat is het verschil tussen geluidsisolatie, trillingsisolatie en geluidsabsorptie?

Wanneer u geluidsisolatiemateriaal aanbrengt, kunt u voorkomen dat een bepaald geluid afkomstig van een bron uw kamer binnendringt. Geluidsisolatie zorgt ervoor dat het geluid niet verder binnendringt. Geluidsisolerende materialen past men breed toe als akoestische isolatie. Bij machines brengt men geluidsisolerende materialen toe zodat de omgeving geen last heeft van geluidsoverlast. Machines worden namelijk gebruikt bij het bouwen. Voor geluidsisolatie is echter massa nodig. Deze massa biedt weerstand tegen trillingen. Vervolgens brengt men een dempingsmateriaal toe. Dempingsmateriaal zorgt ervoor dat motorgeluiden en uitlaatgeluiden zo min mogelijk hoorbaar worden gemaakt. Ook verbetert het de geluidsprestaties van uw auto.

Geluidsisolatie verwart men vaak met andere zaken. Vaak denkt men dat het een combinatie is waarbij men denkt dat geluidsisolatie meteen alle geluidsproblemen oplost. Dit is niet het geval. Men denkt dat noppenschuim een geluidsisolerende werking heeft. Noppenschuim absorbeert wel goed. Alleen heeft het een minimale isolerende werking. Het akoestische materiaal vermindert de geluidsoverlast. Let hierbij wel op. Er moet voldoende noppenschuim gebruikt worden bij het aanbrengen van akoestisch materiaal. U kunt akoestisch isolatiemateriaal aanbrengen wanneer u last heeft van buren die te veel geluid produceren. Hiervoor kunt u het geluidsisolerende materiaal met een hoog gewicht aanschaffen of u kunt een voorzetwand plaatsen. Hierdoor minimaliseert u geluidsoverlast en u heeft zo minder last van uw buren.

Waar kunt u al het akoestische materiaal toepassen?

  • Toepasbaar als vloer
  • Toepasbaar als wanden of muren
  • Toepasbaar als plafond

Vergelijkbare artikelen

Terrastegels

6 jaar geleden 0

Oleander

2 jaar geleden

Stopcontact aansluiten

3 jaar geleden

Only registered users can comment.