Kaas maken

Natuurlijk is iedereen bekend met kaas, maar het maken van kaas niet zo. Vooral het volk hier in Nederland is bekend met kaas maar niet met kaas maken. Kaas is een product dat gemaakt is van melk. Het woord kaas stamt af van het Latijnse woord caseus.

Geschiedenis

Er is nooit een intentie geweest om kaas te maken, het is namelijk per ongeluk ontdekt door nomaden. Melk werd vaak in die tijd bewaard in varkens- of rundermagen en wanneer ze dit meenamen op een tocht die ze maakten werd de melk constant heen en weer geschud. Doordat dit gebeurde kunnen de bacteriën die in de maag zitten de melk veranderen in een vast en vloeibaar consumptie.

Voor deze theorie, met betrekking tot de ontdekking van het productieproces van kaas, is er blijkbaar in 2011 ontdekt dat er 7000 jaar geleden al kaas werd bereid in Polen. Hier is men achter gekomen nadat ze melkvetten hadden gevonden in potten. Deze potten werden blijkbaar doorboord met strootjes tijden het bakken en dit werd dan gebruikt als zeef.

Toch was Nederland de echt voorloper op kaas. Dit blijkt uit gevonden aardewerk potjes die afkomstig zijn uit het jaar 800 v. Chr. Hierin zaten ook gaatjes waarin de wrongel uitlekte en kon drogen. Vroeger werd kaas meestal door boerinnen zelfgemaakt op boerderijen. Pas in het einde van de 19 eeuw kwamen er zuivelfabrieken gericht op kaas.

Soorten kaas

Natuurlijk zijn er veel soorten kaas. Kaas word namelijk gemaakt van melk dat afkomstig is van bijna alle gedomesticeerd herbivoren, een moeilijk woord voor dieren zoals koeien, geiten en schapen. In bepaalde landen word er ook kaas gemaakt van paarden en kamelenmelk. Het komt er op neer dat ieder kaas verschillend is maar ze hebben wel allemaal dezelfde oorsprong.

Wat voor impact heeft kaas op religie

Volgens de Islam ziet kaas dat afkomstig is van een kalf dat niet halal (rein)geslacht is als haram, toch zien veel moslims het als een bijproduct dus niet haram (onrein). Het jodendom heeft ook zo iets soortgelijks, namelijk koosjer. Vlees en melk zijn alleen rein wanneer het afkomstig is van evenhoevige herkauwers. Dit zijn dieren die gespleten hoeven hebben en hun voedsel herkauwen.

Hoe word kaas voorbereid

De eerste stap om kaas te maken is het toevoegen van stremsel en zuursel aan melk. Door dit te doen zorg je ervoor dat de eiwitten in de melk gaan samenklonteren waarbij het vet en de vocht word ingesloten. Zo ontstaat de wrongel. De wrongel wordt in een vat gedaan en samengeperst. Vervolgens word de wrongel in een pekelbad gedompeld. Een pekelbad is een bad met zout water. Het zout dat in de kaas dringt stimuleert de korstvorming, de smaak, de stevigheid en de houdbaarheid. Na het pekelbad laten ze de kaas rijpen zodat het steviger en smaakvoller word. De rijping duurt minimaal 4 weken en kan duren tot 1 jaar. Hoe langer de kaast rijpt hoe meer smaken er worden gevormd.

Tijdens het rijpingsproces ontstaan er gaten in de kaas, dit gebeurt totdat er laatgas in de kaas word uitgezet. Bepaalde kaassoorten worden bereid met hulp van schimmels bijvoorbeeld schimmelkaas of witschimmelkaas.

Vergelijkbare artikelen

Döner

5 jaar geleden 0

Aardappel tortilla

7 maanden geleden

Only registered users can comment.