Formule 1

Snelheid misschien wel het allerbelangrijkste in het racen van de formule 1. Een van de bekendste races in de wereld en enorm populair in Nederland. Maar wat is nou eigenlijk belangrijk in de formule 1, hoe werkt het en wat zijn de regels. In deze tekst behandelen we alles wat er in en bij de bekende formule 1 zit.

Races

Elk jaar beginnen de kampioenschappen in Australië en gaat via bepaalde landen naar het einde toe, degene die aan het eind de meeste punten heeft behaald met zijn ranks wint het kampioenschap en wordt wereldkampioen. De landen worden via deze lijst elk jaar afgewerkt:

GP Australië 2017
GP China 2017
GP Bahrein 2017
GP Rusland 2017
GP Spanje 2017
GP Monaco 2017
GP Canada 2017
GP Europa 2017
GP Oostenrijk 2017
GP Groot-Brittannië 2017
GP Hongarije 2017
GP België 2017
GP Italië 2017
GP Singapore 2017
GP Maleisië 2017
GP Japan 2017
GP Verenigde Staten 2017
GP Mexico 2017
GP Brazilië 2017
GP Abu Dhabi 2017

Zoals je kan zien begint de race in Australië de racers starten daar ieder met 0 punten op de teller mocht je een race winnen krijg je 25 punten, wordt je 2e krijg je 18 punten, wordt je 3e krijg je 15 punten, wordt je 4e krijg je 12 punten, wordt je 5e krijg je 10 punten, wordt je 6e krijg je 8 punten, wordt je 7e krijg je 6 punten, wordt je 8e krijg je 4 punten, wordt je 9e krijg je 2 punten en wordt je 10e krijg je 1 punt de rest van nummer 11 tot 20 krijgen geen punten en blijven dan op hun huidige puntentelling staan. Mocht je crashen of van de baan vliegen tel je ook niet meer mee in de race en heb je ook 0 punten. Het is dus altijd riskant, ook voor een top coureur omdat iedereen van de baan kan vliegen en iedereen kan ongeluk hebben.

Teams

In de formule 1 kennen we 10 verschillende teams. Elk team heeft 2 spelers onder zijn contract staan en kunnen ten allertijden coureurs kopen van andere teams en een beter contract voorstellen. Maar sommige teams hebben hogere eisen dus als je een nieuw contract ondertekent moet je veel beter presenteren en wordt je sneller afgestraft als er dus een mindere prestatie wordt gehaald. De volgende teams zitten in het heden bij de formule 1. Ze zijn genummerd van de wereldranks van 1 tot 10.

  1. Mercedes AMG Petronas.
  2. Scuderia Ferrari.
  3. Red Bull Racing.
  4. Force India.
  5. Toro Rosso.
  6. Williams Racing.
  7. Renault.
  8. Sauber.
  9. Mclaren-Honda.

Sinds kort zijn er wat ervaarde spelers gestopt dus ik het kans voor jonge talenten om te bloeien in top teams, Max Verstappen bijvoorbeeld die heeft nu veel potentie bij Red Bull Racing op zijn 19e jaar. Ook Valteri Bottas de jonge Fin heeft het goed voor elkaar en zit op jonge leeftijd bij Mercedes.

Regels

Er zijn een klein aantal regels erg belangrijk in de Formule 1 sport. Je mag bijvoorbeeld niet met 2x dezelfde banden in 1 race je moet wisselen van banden. Buiten dat mag je ook niet expres andere racers blokkeren zodat ze niet langs je kunnen, let wel deze regel geldt alleen als je een ronder achterloopt in het circuit. Het schema ziet er als volgt uit: De coureur mag zelf weten op welke dag zij invliegen naar het land van de race, op vrijdag wordt altijd de 1e vrije training gehouden, als er een feestdag is op vrijdag wordt deze verplaatst naar donderdag. Zaterdag is de kwalificatie, en zondag begint de race. Deze dagen staan vast. Sommige races zijn aan de andere kant van de wereld en hebben dus verschillende tijdverschillen. Tevens wordt het altijd live uitgezonden dus de tijden van uitzending kunnen verschillen omdat het altijd live is.

Kwalificatie

De kwalificatie van de formule 1 gaat in 3q’s oftewel in het Engels de drie qualifiers. Q1 begint met alle coureurs en is op de zaterdag als eerst. Alle 20 coureurs mogen deel nemen aan de sessie die 18 minuten bevat. Binnen deze 18 minuten moet je zo snel mogelijk je snelste tijd neerzetten. Q2 bevat de top 16, de overige 4 zijn helaas afgevallen en niet snel genoeg. In Q2 moet je wederom je snelste tijd neerzetten om door te mogen naar Q3 waar de top 10 aan deelneemt. Tot slot is er dus Q3. In Q3 is het dus racen om pole position, de top 10 mag beginnen in de volgorde van de snelheid van de tijden die in Q3 is neergezet.

Vergelijkbare artikelen

Galatasaray

6 jaar geleden 0

Premier League

5 jaar geleden 0

Esports

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.