Pokeren

Poker is een spel dat mensen spelen met een normale set (of kaartspel) van 52 kaarten. Poker is een gokspel dat geluk vereist, maar ook wat behendigheid. Bij poker wedden spelers tegen elkaar, afhankelijk van de waarde van hun pokerhand. Weddenschappen worden meestal gemaakt met plastic of keramische schijven die chips worden genoemd. Weddenschappen kunnen ook met echt geld worden gedaan, maar fiches worden vaker gebruikt omdat ze gemakkelijker te hanteren en te tellen zijn. Aan het einde van het spel wisselen spelers hun fiches in voor geld, of worden de fiches geteld om de volgorde van de winnaars te bepalen. Er zijn veel verschillende soorten poker. In draw poker krijgt elke speler vijf kaarten. Een speler kan beslissen om een ​​aantal van deze kaarten weg te gooien en vervolgens nieuwe kaarten te nemen (trekken) om ze te vervangen. In stud poker (bijvoorbeeld seven-card stud) worden sommige kaarten van elke speler gelegd (face-up) op de tafel zodat de andere spelers ze kunnen zien. In community card poker (bijvoorbeeld Texas Hold’em) delen spelers een deel van hun kaarten in het midden van de tafel.

Geschiedenis

De geschiedenis van poker is een kwestie van discussie. De naam van de game stamt waarschijnlijk uit de Franse poque, die afstamt van de Duitse pochen (’to knock’), maar het is niet duidelijk of de oorsprong van poker zelf ligt bij de games met die namen. Het lijkt sterk op het Perzische spel van als nas, en kan door Perzische zeelieden aan Franse kolonisten in New Orleans zijn geleerd. Het wordt algemeen beschouwd als het delen van voorouders met het Renaissance spel van primero en de Franse brelan. De Engelse game brag (eerdere bragg) was duidelijk afkomstig van brelan en nam blufing op (hoewel het concept tegen die tijd in andere spellen bekend was).

Game play

Het pokerspel wordt gespeeld in honderden variaties, maar het volgende overzicht van het spel is op de meeste van hen van toepassing. Afhankelijk van de spelregels, kunnen een of meer spelers een eerste hoeveelheid geld in de pot plaatsen voordat de kaarten worden gedeeld. Dit worden gedwongen weddenschappen genoemd en zijn er in drie vormen: antes, blinds en bring-ins. Zoals de meeste kaartspellen schudt de deler het kaartspel. Het kaartspel wordt dan uitgesneden en het juiste aantal kaarten wordt onder de spelers uitgedeeld. In een casino verwerkt een “huis” -handelaar de kaarten voor elke hand, maar een knop (elk klein voorwerp dat als een stift wordt gebruikt, ook een bok genoemd) wordt tussen de spelers geroteerd om de volgorde van handelen en gokken in bepaalde spellen te bepalen. In een thuiswedstrijd draait het recht om de kaarten te delen meestal met de klok mee over de spelers, maar er kan nog steeds een knop worden gebruikt. Na de eerste deal begint de eerste van wat mogelijk meerdere gokrondes is. Tussen de ronden ontwikkelen de handen van de speler zich op de een of andere manier, vaak door extra kaarten te delen of kaarten te vervangen die eerder werden gedeeld. Tijdens een gokronde is er altijd een actueel inzetbedrag, wat het totale bedrag is dat in deze ronde wordt ingezet door de speler die als laatste in deze ronde heeft ingezet. Om dit beter in de gaten te houden, is het gebruikelijk dat spelers hun inzetten niet direct in de pot plaatsen (deze wordt de pot bespat), maar ze liever voor zich neerleggen in de richting van de pot totdat de inzetronde voorbij is. Wanneer de ronde voorbij is, worden de inzetten verzameld in de pot.

 

Hands

  • Straight flush: vijf opeenvolgende kaarten van dezelfde reeks (als die vijf A, K, Q, J, 10 zijn, is dit een Royal Flush)
  • Four of a kind: vier kaarten van dezelfde waarde en een andere kaart
  • Full house: drie kaarten van de ene en de andere van twee
  • Flush: vijf kaarten van dezelfde reeks
  • Straight: vijf opeenvolgende kaarten (bijvoorbeeld 4, 5, 6, 7, 8)
  • Three of a kind: drie kaarten van dezelfde waarde
  • Two pair: twee kaarten van één rang en twee kaarten van een andere
  • One pair: twee kaarten van dezelfde waarde
  • High card: als niemand een paar heeft, wint de hoogste kaart

 

Poker chips

Pokerchips zijn kleine schijven. Ze gemaakt door verschillende materialen, waaronder gegoten plastic, gekleurde metalen gegoten kleien. Ze worden in tafelspelen gebruikt als speelgeld. Moderne poker vindt zijn oorsprong in de jaren 1800, en in die tijd gebruikten spelers wat je kon om bij te houden. Munten, goudstof en goudklompjes werden gebruikt totdat ze overwogen te vervangen door iets dat hen zou aangeven.

Toernooien

Er zijn in Nederland ook veel pokertoernooien, wil je hier nou graag aan meedoen? Neem dan een kijkje op : Pokeren.nl

 

Vergelijkbare artikelen

Fitness tracker

2 jaar geleden

Australische vlag

6 jaar geleden 0

Knikkers

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.