Electrische-fiets accu typen

De vier meest voorkomende accu typen voor een elektrische fiets zijn de NiMh (de Nikkel Metaal Hybride-accu), de Li-Ion accu, de NiCd (de Nikkel Cadmium) en de nieuwste accu de LiFePo4.

NiCd accu

De NiCd accu zal je niet snel meer tegen komen op nieuwe elektrische fietsen, maar vooral op 2e hands elektrische fietsen. Deze accu is helemaal vervangen door de NiMh accu. De NiCd heeft wel zijn voor- nadelen, zo heeft deze een goede levensduur, hoge vermogensopname zijn geen probleem en een goede energiedichtheid. Maar deze accu wordt steeds maar duurder door de milieuvraagstukken.

NiMh accu

Deze accu heeft dus de NiCd accu vervangen. Het verschil in kosten voor de productie en het aanschaffen is geen drempel meer om de NiCd te gebruiken. Zo is de NiMh in Europa al een standaard accu voor de elektrische fietsen. Zo wordt er wereldwijd gebruik gemaakt van de moderne technieken van Lithium. De voordelen van de NiMh accu zijn dat de accu een hoge energiedichtheid heeft, hij is goed beschikbaar, kan goed tegen sterk wisselende vermogensafgifte. De levensduur vergeleken met de NiCd is dan wel wat minder. Deze accu zal je ook regelmatig op moeten laden bij stilstand.

De levensduur van een accu

De levensduur van een accu wordt net als normale accu’s uitgedrukt in laadcycli of in laadbeurten. De accutechnieken die het meest gebruikt worden zijn NIMH (ook al is deze al wat verouderd), Lithium Ion (dit is de meest voorkomende vorm) en de nieuwe technologie LiFePo4 (topmodel). De gemiddelde levensduur van een batterij/accu is dan ook 3 jaar. Je moet er dan wel rekening mee houden dat een accu na 3 jaar heel erg kan afnemen.

Li-Ion en LiFePo4 accu

De Li-Ion accu is een gemaakt met het materiaal Lithium. Deze soort accu’s zijn bezig met een opmars. Elke LiPo, LiFePo4, LiCoMgO2 en Li-NCM accu’s zijn allemaal lithium accu’s. dit is echter andersom niet zo. Zo is niet elke lithium-ion accu een lithium Polymeer accu. Refreshen is niet meer nodig en er is zijn geheugeneffecten.

De lithium accu’s hebben ook de voor- en nadelen, zo zijn deze accu’s erg licht van gewicht en hebben veel capaciteit maar zijn op het moment erg duur vergeleken met andere accu’s.

Er bestaan ook lithium-polymeer accu’s, in deze accu’s zitten lithium en polymeer materialen in. Met polymeer wordt bedoelt dat het een samenvoeging is met andere materiaal. De meeste lithium-polymeer accu’s zijn Li-MnO2 deze bestaan uit lithium, mangaan en dioxide of LiCoO2 deze bestaan uit lithium, cobalt en dioxide maar je hebt vast wel eens gehoord van een LiFePo4 deze bestaat uit lithium, ijzer, fosfor, tetraoxide. Dit is dan ook een lithium-polymeer én ook een lithium-ion accu.

De LiFePo4 heeft ook voordelen zoals bij de Li-Ion is het gewicht ook weer erg laag met een grotere capaciteit van de cellen, maar bij de LiFePo4 is het wel minder dan bij de Li-Ion. Het is mogelijk doormiddel van het serieel schakelen om een accupack te maken dat geschikt is voor verschillende toepassingen.

Vergelijkbare artikelen

Stopcontact aansluiten

2 jaar geleden

Baard trimmen

6 jaar geleden 0

Lichtbak

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.