Symptoom burnout

Het is belangrijk om op tijd de verschijnselen van een burn-out te herkennen. Het kan ervoor zorgen dat je namelijk een burn-out kan ver komen of dat je een kleine kans is dat je het kan krijgen. Doe je er niets aan? Dan loop je het gevaar volledig gebrand te raken; lichamelijk en emotioneel. Onderzoek je gedrag ook onder de loep, kijk als eerst naar je huidige werksituatie en baan.

Symptoom 1: Geen energie & wil meer hebben

Nul energie hebben of geen zin hebben om iets te gaan doen, kan een van de allerbelangrijkste symptomen zijn van een burn-out. Zowel werken, als activiteiten thuis zien er zinvol uit. Je kan hierbij denken aan: sporten met je vrienden, spelen met kinderen en seks hebben met iemand. Je ligt slap en doodop op je bank voor uit te kijken naar je tv.

Symptoom 2: Slecht slapen en piekeren

Ook steeds slecht slapen en piekeren zijn kenmerken van een burn-out. Je zeurt de hele dag door over je werk, collega’s die om het werk heen lopen, de druk en de doelen die je misschien niet zal gaan halen. Dit verhaaltje gaat dagen en nachten door. Hierdoor loop je een slaapgebrek op, je gaat je steeds meer vermoeider voelen, functioneer je heel erg slechter en ga je vervolgens nog vaker piekeren. Het resultaat op het einde is dat je je zelf compleet uit zit te putten en een burn-out oploopt.

 

Symptoom 3: Verminderde lichamelijke conditie

Behalve chronische vermoeidheid, is ook de meeste voor bij komende verschijnselen van een burn-out, gewoonlijk ook sprake van een laag weerstand van je lichaam. Druk te werken & slecht of niet gezond eten, omdat de werkdruk hoog gaat en niet meer bij te houden is voor jou. Uit eindelijk heeft dat wel z’n gevolg op je toestand. Hoofdpijn en darm- en maagklachten, Verkoudheidjes, grieperig zijn regelmatig klachten die voor komen bij een burn-out.

Symptoom 4: Overgevoelig en snel geïrriteerd

Steeds nauwlettend met je werk heel erg bezig zijn, kan een oorzaak verzorgen dat je heel overgevoelig kan worden en sneller geërgerd bent. Na een lang dag dat je op je werk te hebben gewerkt wil je uiteindelijk rust nemen. Maar heb je een eigen gezin? Dan zal je niet snel zeggen om te gaan rusten. Je kinderen willen ook van je aandacht hebben. Willen tv met je kijken, spelen of de radio extra hard aan zetten, herrie maken door het huis enzovoort. De overlaad aan activiteiten & geluiden kan uit eindelijk behoorlijk boos maken en verzorgen dat je behoorlijk uit je schulp schiet. Heb jij hier ook last van? Wees attent, want dit ook verschijnselen zijn van een burn-out.

Symptoom 5: Onverschilligheid en onzekerheid

Minder vaak betrokken voelen bij je eigen werk, je onachtzaam gedragen, koel opstellen en/of niet zo erg interesse toont in je werk en daarvan dat van je collega’s afweert, zijn alle verschijnselen van een burn-out. Datzelfde houd ook in voor onzeker gevoel hebben over je werkprestaties, een zwakke eigenwaarde & negatieve mening ontwikkelen als: ik ben niks waard. Bovendien hoeft niet alles hier wat bovengenoemd is kenmerken zijn en zich te open stellen bij een burn-out. Iedereen is verschillend en reageert daar ook anders op.

Vergelijkbare artikelen

Opdrukken

6 jaar geleden 0

Meditatie

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.