Bluetooth is achterwaarts compatibel

Bluetooth-technologie is compatibel gemaakt met oudere versies. Elke nieuwe versie van Bluetooth werkt met alle voorgaande versies. Nieuwe functies die bij elke versie worden geleverd, werken echter alleen als de verbonden apparaten die laatste versie gebruiken. Bijvoorbeeld, Bluetooth 2.1 het concept van veilig eenvoudig koppelen dat geen pincode vereist. Een Bluetooth 2.1-telefoon zou prima werken, laten we zeggen, een oudere Bluetooth 2.0-headset – maar je hoeft ze alleen maar te koppelen door een pincode in te voeren. De hoofdboodschap hier is: Bluetooth, het komt goed. Maar toen was er Bluetooth 4.0 …

Groot, bad, water geven “Bluetooth lage energie”

Medio 2010 heeft de Bluetooth Special Interest Group (SIG) Bluetooth 4.0 goedgekeurd, waaronder een nieuw protocol met de naam “Bluetooth low energy.” Dit kan worden gebruikt voor toepassingen met een extreem laag stroomverbruik. krijg tot wel twee jaar gebruik op een enkele 1000 mAh knoopcelbatterij. Dit lage-energieprotocol creëerde een soort vork in het Bluetooth-ontwikkelingspad. Ironisch genoeg heeft Bluetooth SIG in een poging dingen eenvoudig te maken nieuwe, enigszins verwarrende labels geïntroduceerd: “Bluetooth Smart” en “Bluetooth Smart Ready.”

Bluetooth Smart

Bluetooth Smart verwijst naar apparaten met één modus die het nieuwe, energiezuinige protocol gebruiken om met andere gadgets te communiceren. Dit zijn typische gespecialiseerde zaken zoals hartmonitoren, sensoren en andere apparatuur die kunnen profiteren van het zeer lage stroomverbruik. Vanwege hun instelling in één modus kunnen Bluetooth Smart-apparaten niet communiceren met de oudere, “klassieke” Bluetooth. Belangrijk is dat Bluetooth-headsets en -hoofdtelefoons niet in de Bluetooth Smart-categorie vallen (zie hieronder).

Klassieke Bluetooth

Dit verwijst naar alle Bluetooth-gadgets, van telefoons tot headsets, die vóór de hele deal met lage energie kwamen. Dit geldt ook voor nieuwe apparaten die de hogere snelheid of gegevensoverdracht van “klassieke” Bluetooth moeten gebruiken (bijvoorbeeld het delen van bestanden) en daarom niet kunnen profiteren van het lage energie-protocol. Zoals het er nu uitziet, zullen Bluetooth-headsets en -hoofdtelefoons altijd in deze categorie “klassiek” zijn. Dat komt omdat audioheadsets per definitie de stemmogelijkheid en de hogere gegevensoverdracht moeten gebruiken, die geen van beide Bluetooth-energie bieden.

Bluetooth Smart Ready

Bluetooth Smart Ready-apparaten hebben een dubbele modus: ze kunnen communiceren met Bluetooth- en Bluetooth Smart-apparaten. De overgrote meerderheid van smartphones, tablets en computers die uitkwamen sinds Bluetooth 4.0 vallen in deze categorie.

Vergelijkbare artikelen

IPod

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.