Koolsalade recepten

Kentucky Fried Chicken Koolsalade

De koolsalade die we nu gaan maken in afkomstig van de gigantische fastfoodketen Kentucky Fried Chicken, ook wel KFC genoemd. Deze koolsalade krijg je altijd bij uw bestelling bij de Kentucky Fried Chicken, maar vanaf nu kunt u het ook gemakkelijk thuis maken. Dit recept is zeer eenvoudig om te maken en zelfs de onervaren chef-koks onder ons zouden het moeten kunnen maken. Dit gerecht is een mix van de ingredienten van de Kentucky Fried Chicken en een mix van personlijke favorieten. Zo is de dressing van deze salade net iets anders dan die van de Kentucky Fried Chicken. Dan gaan we nu beginnen met het bereiden van de salade, kijk goed of u de nodige keukenspullen in huis heeft. Een herinnering, de salade is het allerlekkerst als de salade enkele uren, zo niet een dag als in de koelkast heeft gestaan voor het serveren.

Recept Ingrediënten Deze hoeveelheden zijn berekend voor 4 personen.

 • 1 grote witte kool
 • 2 bospeentjes (of 1 grote)
 • 1 sjalot
 • 65 milliliter volle melk
 • 65 milliliter karnemelk
 • 75 gram suiker
 • 115 gram mayonaise
 • 1 1/2 theelepel azijn
 • 2 1/2 theelepels verse citroensap (Hiervoor is ongeveer 1 citroen nodig)
 • 1/2 theelepel zout
 • Zeer fijngemalen peper

De bereiding:

Waarschijnlijk dacht u bij het lezen van de karnemelk dat het er niet bij hoort, maar dit is onjuist, sterker nog, de karnemelk zorgt juist voor de herkennende smaak. Bereidingswijze Haal voorzichtig de buitenste bladeren van de kool af. Zet de kool recht op, (daarmee wordt dus bedoeld dat de stronk naar beneden wijst) en snij de kool vervolgend in de lengte in 2 stukken. Leg de 2 stukken plat op de snijplank, snij vervolgens de helften weer in de lengte in 3 stukken, verwijder vervolgens de harde stukken van de stronk. Als laatste snij je de overgebleven stukjes in dunne reepjes, als u het anders wenst te eten kunt u het natuurlijk ook anders snijden. Maak de bospeen goed schoon, en snij daarna beide uiteindes er af. Snij de bospeen vervolgens in zo dun mogelijke schijfjes, snij daarna de schijfjes in reepjes van ongeveer een millimeter breed. Gooi de reepjes bospeen daarna bij de reepjes witte kool. Verwijder de schil van de sjalot, en maak deze zo fijn mogelijk, gooi daarna deze bij de witte kool en pospeen. Gooi vervolgens de azijn, mayonaise, peper, suiker, zout, citroensap, volle melk en karnemelk in een maatbeker. Mix vervolgens alles wat in de maatbeker zit goed en zorg ervoor dat de dressing in de maatbeker geen klonten bevat, maar mooi glad is. Het lijkt misschien wat veel dressing in verhouding van de salade maar dit is hoe wij het het lekkerst vonden maar u kunt natuurlijk altijd minder doen als u dat lekkerder vindt. Bedek de kom met de salade dan af met folie of een deksel, houd het voor echt minimaal 2 uur in de koelkast, het liefst nog iets langer.

Koolsalade met drie kleuren

Voor een heerlijke en ook nog eens gezonde salade kun je ervoor kiezen om dit recept te maken. Dit recept is voor een mooi gekleurde salade die erg gezond is met stukjes appel, wortel en witte en rode kool met een lekkere yoghurtdressing.

Dit is een recept die je kunt klaarmaken voor vier personen. De bereiding van het recept neemt ongeveer 20 tot 25 minuten in beslag. De benodigdheden voor dit heerlijke recept zijn: Eén appel, 100 g geraspte witte kool, 75 g geraspte rode kool, 2 el walnoten, 75 g jullienne wortel, klein bosje bieslook, één tl mosterd, één el citroensap, één el honing, drie el yoghurt en peper en zout.

Keukenspullen

Dit zijn de spullen die wij nodig hadden bij het bereiden van dit overheerlijke gerecht.

 • Een koksmes en officemes
 • Een snijplankje
 • Een slakom
 • Een maatbeker
 • Enkele maatlepels
 • Een keukenweegschaal
 • Een garde

Geschiedenis koolsalade

Koolsalade werd ‘ontdekt’ in de 18e eeuw en kreeg toen de tijd de naam ‘Anglicization Nederlander koolsla’, wat eigenlijk gewoon koolsalade is. Er zijn twee manieren die je kunt gebruiken bij het bereiden van een koolsalade. Je kunt ervoor kiezen om het klaar te maken met karnemelk of mayonaise, maar je kunt het ook klaar maken met verschillende kruiden en azijn. De kool wordt fijn gesneden in stroken of wordt versnipperd in kleine stukjes kool.

De twee varianten hiervoor genoemd zijn erg belangrijk. Dit zijn de basis gerechten van koolsalade. Deze gerechten zijn door de jaren heen flink veranderd een aangepast. Zo zijn ze vaak gemaakt met room of zure room en met wortelen in plaats van karnemelk en mayonaise. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende opties die je kunt gebruiken voor het basisrecept. Dit komt doormiddel van allerlei ingrediënten die goed passen bij koolsalade. Zo kun je koolsalade goed mengen met paprika, uien, radijs, fruit, kaas, mayonaise, room, peper en vele andere kruiden en specerijen.

In Amerika zal je vaak zien dat ze in restaurants en andere ketens de koolsalade vaak verwisselen voor karnemelk of mayo. In Amerika zijn er heel veel verschillende varianten. Op de ene plek eet men koolsalade weer anders dan op de andere plek. Zo bevat in de ene regio de koolsalade vooral mosterd bij de azijn. Er is nog een andere variant, deze wordt ‘rode slaw’ of ‘barbecue slaw’ genoemd en wordt vooral geserveerd in Noord-Carolina, in de regio Piemonte. Deze salade is niet gemaakt met mayonaise, maar in de plaats van mayonaise is er gebruik gemaakt van ketchup en azijn.

Verschillende landen

Koolsalade is niet meer zoals vroeger puur van kool gemaakt. Tegenwoordig zit er veel meer in en bij de koolsalades. In vele landen wordt koolsalade geserveerd en gemaakt, maar overal wordt het weer anders bereid. In Engeland is de koolsalade niet meer de salade is van vroeger. Dit komt omdat er vele andere ingrediënten gebruikt worden, zo doen zij er vaak wortel of ui bij als aanvulling. In sommige gevallen worden er noten bijgedaan, zoals walnoten of rozijnen. Zweden heeft ook weer een eigen variant gemaakt van de koolsalade. Hier wordt koolsalade vaak gemaakt met olie en azijn en zij eten het ook meestal bij de pizza. Andere koolsalades in Zweden bevatten bijvoorbeeld broccoli. In Griekenland wordt dat koolsalade vooral geserveerd bij gerecht. Je krijgt het bij de meeste gerechten er gewoon bij. De Grieken gebruiken vaak olijfolie, citroensap, azijn, peper en zout en nog meer kruiden om de koolsalade op smaak te brengen. De Duisters bereiden de koolsalade ook weer anders. Zij bereiden het met rode of witte kool en noemen het ook ‘Krautsalat’. De Duitsers kennen 2 varianten. Zo hebben zij een warme en een koude variant. In de koude variant wordt groente geraspt of fijngesneden. Ze kruiden de groenten met marinade van azijn en olie en wordt ook nog aangevuld met ui en appels. De warme variant wordt gekookt in een bouillon en wordt op doormiddel van olijfolie en azijn op smaak gebracht. De Duitsers voegen er vaak ook nog ham en spek aan toe.

Klassieke Amerikaanse koolsalade

Wat heeft het eigenlijk nodig? Denk je dat alle klassieke Amerikaanse koolsla recepten mayonaise nodig heeft? Ze hebben het namelijk niet nodig! Dit klassieke romige recept van de koolsalade gebruikt een versnipperde kool. De zure aard van de moutazijn verdikt op natuurlijke wijze de room tot dressingachtige consistentie. Snel en gemakkelijk, dit recept creëert de perfecte romige sla. Het is geweldig voor je volgende achtertuin barbecue of feestje. De koolsalade reist prachtig en kan van tevoren worden gemaakt. Dit recept maakt een heel licht gekookt koolsalade. Voor een nog crèmere versie, verdubbelt u eenvoudig de hoeveelheid dressing en het gebruik van dezelfde hoeveelheid groenten.

Ingrediënten

 • 3 el zware room
 • 1 el moutazijn
 • ½ theelepel zout, meer naar smaak
 • ¼ theelepel vers gemalen zwarte peper, meer naar smaak
 • ½ theelepel selderijzaad
 • 1 klein kop groene kool
 • 1 grote wortel
 • ¼ hoofd rode kool
 • ½ rode ui

Bereiding

Snij de kool in de halve lengte, verwijder de kern en snijd de kool in een fijne shredder. Voeg de versnipperde kool toe aan de dressing. Schil en rasp de wortel en voeg deze vervolgens toe aan de kool. Gooi de sla van de onderkant van het mengsel naar boven. Ga door met het gooien van de sla. Het zal een tijdje duren om de ingrediënten te combineren. U wilt dat de sla volledig bedekt wordt met een kleine hoeveelheid dressing. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe, als je dit wilt. Werp opnieuw om volledig te combineren. Voor een knapperige sla, serveer onmiddellijk; voor een beetje zachte sla doe je er een deksel op en chill je het voor tenminste 1 uur en maximaal een nacht. Werp opnieuw en serveer. Als je het gebruikt, zal je sla niet erg kleurrijk zijn. Door de wortel, rode kool en rode ui toe te voegen aan de groene kool, wordt je koolsalade helder met gevarieerde kleuren. Maakt u zich geen zorgen als het crème mengsel een roodachtige tint krijgt, dit komt eenvoudigweg uit de sappen van de kool en/of rode ui. Hoewel deze klassieke koolsalade geen mayonaise bevat, wil je een aantal basisrichtlijnen voor voedselveiligheid volgen als je van plan bent het buiten te eten, vooral op een warme zomerdag. Vermijd het verlaten van deze koolsalade, en andere voedingsmiddelen die koeling nodig hebben, buitenshuis bij warm weer voor meer dan twee uur. Als u van plan bent om de sla meer dan twee uur te serveren, overweeg dan om de kom koolsalade over ijs te laten rusten om het gekoeld te houden en om bederf te voorkomen. En zo ben je volledige voorbereid voor elke feest en partij met je heerlijke Amerikaanse koolsalade die je helemaal zelf hebt gemaakt. Wat stukken beter is dan er een kant en klaar te halen vanwege de verse ingrediënten die je erin hebt gedaan. Dit zullen je gasten ook gelijk proeven en al helemaal als je hem gelijkt serveert, dan zijn ze natuurlijk heerlijk knapperige. Dit is dus een heerlijke salade voor de bij maar ook zeker als een hoofdgerecht voor degene die gezond bezig zijn!

Vergelijkbare artikelen

Decanteerkaraf

6 jaar geleden 0

Zacht gekookt ei

6 jaar geleden 0