Sollicitatiebrief

Concurrentie is heel groot in de arbeidsmarkt, daarom moet je heel goed opvallen zodat je de aandacht trekt van bedrijven. Sollicitatiebrief is ook meestal een kennismaking met je werkgever.
Het is een soort visitekaartje dat je aan je werkgever geeft. Sinds er heel veel mensen werk zoeken, moet je goed opvallen en een goeie indruk maken op je werkgever dus gewoon een aantrekkelijke brief schrijven.
Een sollicitatie bestaat uit een CV en een brief. We zullen er hier meer over uitleggen en erover hebben.
Je CV is wel heel belangrijk sinds dat de eerste indruk is op je werkgever je CV bepaalt of je wordt aangenomen of afgewezen.

2 Soorten Sollicitatiebrieven

 1. Gerichte sollicitatie
 2. Open sollicitatie

Het verschil tussen deze twee is dat in een gerichte sollicitatie dat je daar over je wensen en eisen gaat praten sinds je deze schrijft voor een open vacature. En bij een open sollicitatie hier praten we dan niet meer over een open vacature, want hierbij solliciteer je bij een bedrijf of een organisatie waar je graag bij wilt gaan werken of stage bij gaat lopen.

Natuurlijk moet je in deze brief praten over waarom je bij die bedrijf wilt werken en wat je voor hun kan betekenen en kan je ook over jezelf praten wat je kan doen voor ze. Maar bij beide brieven is je primaire doel dat je uitgenodigd wordt voor een privégesprek. Bij uw brief moet je wel over je kwaliteiten praten en praten over uw motivatie waarom je graag bij hun bedrijf of organisatie wilt werken, dus het moet interesse opwekken bij uw werkgever.

Tips’n tricks

 • We gaan het hieronder hebben over een paar goeie tips om interesse op te wekken.
 • Zorg dat uw werkgever geprikkeld blijft.
 • Noem uw beste en meest bijhorend toepassing op.
 • Dus je moet over uw relevante kennis schrijven.
 • Vertel niet wat gelijk in je hoofd komt, maar maak er een selectie van, en schrijf over wat de lezer wilt weten of horen.
 • Maak je brief niet al te lang dat zou de lezer vervelen, dus kom snel naar de kern van de zaak.
 • Schrijf in kort maar krachtige zinnen.
 • En probeer ook weer kort maar krachtig te zijn, waarom de vacature je aanspreekt en waarom je hiervoor hebt gesolliciteerd.
 • Schrijf ook over wat je sterke punten kan zijn voor die baan.
 • Leg ook uit wat je gedaan hebt en wat je kan doen van je werkervaring van je vorige banen.
 • Sluit natuurlijk af met een personal note.

Indeling

Een goeie brief moet natuurlijk een goede en duidelijke indeling hebben je begint met een opening daarna een kern en natuurlijk als laatst een afsluiting. Je brief moet er ook verzorgd uit zien, het moet aandacht trekken, interesse wekken, desire oproepen en als laatst aanzetten tot een actie. Maak de brief niet al te lang, Vermeld je adres en vermeld ook je onderwerp. Niet teveel herhalen en niet teveel bijvoeglijke naamwoorden, probeer spelfouten te voorkomen en probeer ook dat je grammatica top notch is.

Vergelijkbare artikelen

CV maken

6 jaar geleden 0

Kapsalon

5 jaar geleden 0

Deep Democracy

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.