Solliciteren: wat kun je beter niet noemen op je cv?

Hoe het perfecte curriculum vitae er precies uitziet, hangt onder andere af van de branche waarin je werkt. Onthoud dat jouw cv je eerste kennismaking is met je toekomstige werkgever. Het doel van een sollicitatie is om uitgenodigd te worden voor een gesprek en uiteindelijk de baan te krijgen. Schrijf een goed cv, bijvoorbeeld aan de hand van een online cv template, waarbij je onderstaande punten beter niet vermeldt.

Leugens

Een inkopper, want leugens kun je natuurlijk beter niet vermelden op je cv. Heb je je diploma niet afgerond? Vink niet het vakje ‘ja’ aan. Spreek je de Duitse taal op matig niveau? Geeft dit dan gewoon aan. Stel je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en iemand begint tegen je in het Duits te praten omdat hij of zij denkt dat je vloeiend de taal spreekt dan val je flink door de mand. Ook het knoeien met data om gaten in je cv te verhullen is niet slim. Het is beter om een goede verklaring te geven voor periodes waarin je niet gewerkt hebt.

Irrelevante werkervaring

Heb je vroeger een krantenwijk gehad of broodjes gesmeerd bij de bakker op de hoek én ben je niet meer op zoek naar een dergelijke baan? Dan kun je dit soort werkervaring van je curriculum vitae halen. Dit betekent niet automatisch dat oude werkervaring niet relevant kan zijn. Kijk goed naar de vaardigheden die je tijdens een  baan hebt opgedaan en beslis aan de hand daarvan of het relevant genoeg is om te laten staan voor de functie waarop je solliciteert.

Chaotische opmaak

Relevante werkervaring en vaardigheden vermelden is net zo belangrijk als het hebben van een professionele en overzichtelijke opmaak van je document. Een ongeorganiseerd cv heeft meer kans om in de prullenbak te belanden. Wil je het jezelf makkelijk maken? Maak dan gebruik van een handig online cv template zodat je zeker weet dat de lay-out er picobello uitziet.

Letterypes met tierelantijnen

Sierlijke letters met lange krullen en haken zien er misschien geweldig uit op een affiche, maar ze horen niet thuis op je cv. Ja, je valt er zeker door op. Maar helpt het je ook bij het binnenhalen van die baan? Nee. Recruiters moeten juist meer hun best doen om je cv te lezen. Tierelantijnen maken het namelijk juist moeilijker om in een oogopslag te zien of een kandidaat geschikt is of niet. Kies beter voor een leesbaar lettertype als Calibri of Arial.

Onbekende vaktermen

Jargon gebruiken die bij je vorige baas heel normaal is, maar die niet voor het hele vakgebied geldt, kun je beter niet op je cv zetten. Dit kan zorgen voor verwarring en onduidelijkheid. En dat wil je juist proberen te voorkomen in die paar seconden dat een werkgever jouw cv onder ogen krijgt. Gebruik algemene termen voor functietitels en beschrijvingen van je werkervaring.

Houd bij het schrijven van je cv rekening met bovenstaande punten, laat hem nog eens goed nalezen door iemand anders en wie weet vind jij straks die nieuwe droombaan!

Vergelijkbare artikelen

Deep Democracy

5 jaar geleden 0

Kapsalon

5 jaar geleden 0

Sollicitatiebrief

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.