De wasbeer

Het leefgebied van de wasbeer

De wasbeer komt oorspronkelijk voor in Noord-Amerika en Canada maar tegenwoordig vindt je de wasbeer ook in Duitsland. Dit komt doordat er vroeger veel wasberen zijn ontsnapt. De wasbeer leeft graag in de bossen en houdt van water. In Nederland komt de wasbeer bijna niet voor, je vindt ze vooral in dierentuin en heel af en toe komt er eentje overlopen vanuit Duitsland.

Hoe ziet een wasbeer eruit?

De wasbeer is grijs en zwart van kleur, je herkent de wasbeer makkelijk aan het maskertje op het gezicht. Ook zie je vaak aan de staart dat ze mooie ringen hebben hieraan kan je ook een wasbeer herkennen. Je hebt het misschien wel een keertje gezien maar de wasbeer heeft lange vinger en kan hiermee gemakkelijk voedsel vastpakken maar ook deuren openmaken. 

Wat eet een wasbeer?

De wasbeer hoort in de categorie omnivoor, dit houdt in dat de wasbeer alles eet wat voorradig is. Zo kan een wasbeer kleine knaagdieren eten of insecten, eieren en de wasbeer houdt ervan om in de prullenbakken te zoeken naar alles wat te eten is. De wasbeer houdt ook van groente en fruit.

Gedrag van de wasbeer

Wasberen leven solitair dit houdt in dat de wasbeer altijd eenzaam is en niet graag met andere soortgenoten leeft. Tenzij en genoeg voedsel is dan kunnen er groepen vormen van moeders en jongen die samen opzoek gaan naar voedsel. De wasbeer leeft niet op een plek maar is altijd in beweging en opzoek naar voedsel. Hierdoor kunnen ze soms problemen krijgen met het territorium van andere dieren. Als het winter is gaan de wasberen in een soort van winterrust. Dit houdt in dat de wasberen om de 3 dagen wakker wordt om voedsel te zoeken. Wanneer de wasbeer uit zijn winterrust gaat is het dier bijna de helft van zijn lichaamsvet verloren.

Voortplanting van de wasberen

In de maanden januari tot en met mei kunnen de vrouwtjes wasberen drachtig worden. Wanneer de vrouwtjes wasberen drachtig zijn maken ze een nest in bijvoorbeeld een holle boom. De mannetjes wasberen gaan opzoek naar de vrouwtjes. Wanneer ze klaar zijn met paren gaat het mannetje weer opzoek naar een ander vrouwtjes, zo kan een mannetjes wasbeer wel met 3 verschillende vrouwtjes wasberen paren in een nacht. De jongen van de wasbeer worden doof en blindgeboren.  Na ongeveer 14 dagen gaan de ogen en oren open. Wanneer de jongen 20 weken oud zijn gaan ze zelf opzoek naar voedsel met behulp van hun moeder. Dit houden ze vol tot na hun eerste winter hierna zal ieder zijn eigenweg gaan.

Feitjes over de wasbeer

De wasbeer heeft zijn naam gekregen doordat mensen dachten dat de wasbeer hun voedsel waste voordat ze het opaten. Dit is niet waar.

De wasbeer is heel erg slim en kan zelfs met behulp van hun handjes een deur of prullenbak open krijgen.

De oudste wasbeer is 21 jaar oud geworden.

Wanneer een vrouwtjes wasbeer haar nest maakt dan zal dit nooit meer dan 300 meter van water vandaan zijn.

Vergelijkbare artikelen

Pachyrhinosaurus

3 jaar geleden 0

Kitten adopteren

3 jaar geleden 0

Megalania

3 jaar geleden 0

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *