Decanteerkaraf

Wat is een decanteerkaraf?

Decanteren is een term dat uit de wereld van de wijnen komt, het staat voor het overschenken van een fles wijn in een speciale karaf. Dit kan voor 2 verschillende redenen gebeuren, bijvoorbeeld bij een wijn dat jong is kan dit gedaan worden om de wijn te beluchten en bij een wijn die oud is kan het gedaan worden om het droesem van het vloeistof scheiden.

Wat er nou precies gebeurd bij het beluchten van een wijn is dat er niets anders gebeurd dan de smaak die in de vloeistof zit losmaken. Dit wordt gaat doordat het dan in contact komt met zuurstof. Nadat de wijn in een decanteerkaraf is overgeschonken moet men de wijn een tijdje laten staan. Door die wijn te laten staan komen de smaken die in de wijn zitten los. Er zijn vinologen die erg kritisch zijn over wat het nut nou eenmaal is van decanteren. Bij een wijn die oud is en dus al een tijdje ligt te rijpen, ontstaat er vaak droesem onderin de fles. Droesem kan een rare smaak afgeven en is dan ook niet wenselijk om in je glas te krijgen. Dit kan voorkomen worden door de belegen fles rustig over te schenken in een decanteerkaraf. Ook hier wordt kritisch naar gekeken. Zo zeggen wijnkenners dat door dit proces de verfijnde smaaknuances verdwijnen.

Soorten decanteerkaraf

Decanteerkaraffen zijn er in verschillende soorten en maten. Een decanteerkaraf geeft ook nog eens een stijlvol effect. Er zijn veel verschillende decanteerkaraffen te verkrijgen, die ook nog eens een mooi in het interieur passen. Je kan er ook voor kiezen om ze met of zonder een dop te nemen. Een dop kan handig zijn want als de wijn eenmaal gedecanteerd is, dan is de wijn nog maar voor een beperkte tijd houdbaar. Als de decanteerkaraf een stop op de karaf heeft vertraagt dit het oxidatieproces iets.

Het effect van decanteren

Decanteren kom eigenlijk altijd wel voor bij rode wijn, omdat de witte wijnen meestal gemaakt worden om ze jong op te drinken. Wie profiteert er nou het meest van het decanteren? Dat is dan wel een krachtig jong rood wijntje. Wanneer ze te vroeg gedronken worden. Worden ze vaak gekenmerkt door scherpe zuren en fruitige tonen die te veel aanwezig zijn, dit geeft een stroef mondgevoel. Het wordt veroorzaakt door de tannines in de wijn. Als je een dergelijke wijn decanteert zal het effect een jarenlange oxidatie op de fles benaderen.

Decanteren voor beginners

Je hebt hiervoor natuurlijk een karaf nodig. Een grote wijde karaf of vaas is voldoende. Het is ook verstandig om dit niet te doen in je nette kleding want het kan een rommeltje worden. De bedoeling van het decanteren is het proces van de rijping van de wijn te versnellen. Normaal duurt dat jaren maar dit gaan we versnellen zonder te veel wijn te verspillen. Om mee te beginnen doe je een schort om of oude kleding aan. Daarna zorg je ervoor dat je decanteerkaraf schoon is. Giet vervolgens de wijn in de decanteerkaraf. Dit hoeft niet voorzichtig, het is namelijk de bedoeling dat de wijn met de lucht in contact komt. Nu ga je de wijn walsen zoals je het in een wijnglas ook zou doen. Maar nu doe je het in de decanteerkaraf. Nu moet je de wijn even laten staan in de decanteerkaraf. Na een tijdje is de wijn klaar om in te schenken. Proost!

Vergelijkbare artikelen

Groente

6 jaar geleden 0

Biervat

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.