De toren van Pisa

De toren van Pisa

De toren van Pisa maak dit uit van een gebouw waar ook de kathedraal van Pisa (de Duomo) een doopkapel en een begraafplaats horen. Het gebouw er al teken van de macht en trots van de stadstaat Pisa gebouwd. Toch is de toren bekend omdat deze eeuwenlang scheef staat.

Toren

De toren heeft acht lagen en is 58,4 meter hoog. Het gewicht 14.500 ton staat op een
bakstenen fundering met doorsnede van 19,6 meter. De toren heeft de vorm van een holle koker en is omringd door zuilenrijen. Binnenin de toren bevindt zich een wenteltrap. De toren lijkt te zijn gebouwd van Marmer, Maar dit is alleen de bekleding die binnen als aan buitenzijde is bevestig op een mortel en grove stenen.

Scheef

Nog niet zo lang geleden was de fundering in de zuidelijke richting ruim 5,5 graden over, waardoor de 7de verdieping van de toren 4,5 meter uitstak t.o.v. van de eerste. De renovaties in 2001 en 2008 is teruggebracht tot 4 meter. Al vanaf de start van de bouw heeft men altijd te maken met de scheefstand. Uiteindelijk heeft de oorzaak van de scheefstand 2 redenen; het is eerste is dat speelt heeft te maken met een zachte bodem, anderzijds is de kwaliteit van het metselwerk twijfelachtig. Achteren de marmeren bekleding zit tussen de mortel zijn er grote gaten aangetroffen. Door het verschuiven is de kwaliteit van de toren verslechterd.

Bouw van Toren van Pisa

De bouw begon van de toren in 1173 architect Bonnano Pisano nam de leiding hierin. Snel na de start van de bouw begon hij naar het noorden over te hellen. Door aan de noordzijde gewelven hoger te maken, daarna probeerde de bouwers de toren weer recht te krijgen. Toen de eerste vier verdiepingen klaar waren werd in 1178 de bouw stilgelegd. De bouw heeft uiteindelijke 100 jaar stilgelegen, omdat de bewoners een oorlog hadden met Genua en Florence. De toren zou zijn ingestort als de bouw niet destijds was doorgegaan. In 1272 werd de bouw hervat. De zachte klei was in de bodem. Mede door druk van het al gebouwde deel is het harder geworden. In 1278 i 7de verdieping voltooid. Maar weer werd het gestaakt. Waarschijnlijk omdat de toren zou zijn ingestort als ze doorgebouwd hadden. Tussen 1360 en 1370 is de klei steviger geworden en zo werd de achtste verdieping het klokkenhuis door Tommaso Pisano voltooid. Aan knik tussen de 7de en 8ste verdieping is te zien dat de toren in 1360 al scheef stond. De bouwers hebben door middel van specie en metsel werk geprobeerd de laatste verdieping loodrecht te bouwen t.o.v. van de het maaiveld.

Uitdaging

Verschillende architecten hebben door de eeuwen heen geprobeerd de toren te behouden voor instortingen. Dit was niet echt een makkelijke opdracht. Wanneer de fundering aan de overhangde kant zou worden gestut zou de toren de andere kant op wankelen. En wanneer de toren met kabel zou worden getrokken zou weer het metselwerk bezwijken. Ook vele onderzoeken en poging om de toren te redden leverde problemen op. Zo verschoof in de jaren 70 van de 20ste eeuw 12 mm door het wegzuigen van grondwater. In 19900 werd begonnen de grond uit een zachte bovenlaag langzaam weg te nemen. Waardoor de bodem langzaam zakte. Op deze manier kan de afwijking van de toren met een halve graag mindere worden herhaald. De aanpassing in 2001 en 2008 hebben ervoor gezorgd dat de toren moment scheef staat maar wel stabiel. De Toren van Pisa is door vele toeristen een populaire trekpleister. Al in de middeleeuwen werd het vermeld op de lijst van de Zeven wereldwonderen. In 1987 werd de Toren van Pisa toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco.
De toren van Pisa is 55 meter hoog. De hoogte inclusief de fundamenten is 58.36 meter.

 1. De officiële naam van de Toren van Pisa is torre pendente di Pisa ofwel de overhellende toren van Pisa.
 2. De toren heeft acht verdiepingen.
 3. De toren bevat 7 gestemde klokken.
 4. Voor de restauratie had de toren een afwijking van 5,5 graden welke is teruggebracht naar 3,99 graden. Indien dit niet was gebeurd zou de toren uiteindelijk gevallen zijn.
 5. Er zijn schevere torens in de wereld, die in het Duitse Suurhusen. staat momenteel in het Guinness Book of Records als de scheefste toren.
 6. De toren weegt naar schatting zo´n 14500 ton.
 7. De architect, bij aanvang van de bouw van de toren, was Bonanno Pisano.
 8. De bouw van de toren begon in het jaar 1173 en duurde ruim twee eeuwen, namelijk tot en met het jaar 1399.
 9. Tomasso di Andrea da Pontedera (1275) was de eerste architect die zich realiseerde dat de toren nooit recht kon worden gebouwd.
 10. Het NTS-journaal liet, als 1 april grap, op 1 april 1960 het Nederlandse volk weten dat de toren van Pisa was omgevallen
 11. De toren staat zo scheef omdat de grond waarop de toren staat, te zacht is.
 12. De scheve toren van Pisa is niet de enige kloktoren in Pisa die scheef staat. Kijk maar eens naar de kloktoren van de kerken St. Michele dei Scalzi en St. Nicola.
 13. Er zijn precies 297 treden in de toren van beneden tot boven.
 14. Galileo Galilei gooide ooit twee kanonskogels, met verschillende gewicht, vanaf de toren. Hiermee toonde hij de valversnelling aan en dat deze onafhankelijk van het gewicht is van het voorwerp wat valt.
 15. In de tweede wereldoorlog verschansten de Duitsers zich in de toren. De Amerikaanse bevelhebber ter plekke besloot de toren te sparen. Gelukkig maar!

Vergelijkbare artikelen

Cleopatra

6 jaar geleden 0

Jeugdwerkloosheid

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.