Azië

Azië

Azië is een continent. Azië is het allergrootste werelddeel op de hele planeet aarde. Azië grenst aan de twee continenten aan Europa en Afrika, verder grenst Azië aan de Noordelijke ijszee, de Grote Oceaan en de Indische Oceaan. In 2006 is er geteld dat wel z’n 3,97 miljard mensen wonen in heel Azië. Kortom 61% van de totale bewoonde mensen op de aarde (er wonen 6,5 miljard mensen op aarde) is van Azië. Azië heeft een enorme oppervlakte van 43.810.00 km2. Dat is 29,4% van de totale landoppervlakte van de aarde en is 8,6% van de totale oppervlakte de wereld. In Azië zijn de culturen heel erg gemengd samengesteld.

“regio’s” in Azië

Je kunt Azië in soort regio’s verdelen. Dat niet heel eerlijk verdeeld is, omdat de landen natuurlijk verschillen van grootte. Hieronder zie je een verdeling van de prachtige continent Azië als “regio’s”.

 • Centraal Azië: Centraal Azië wordt vaak gesproken over de volgende landen; Kirgizië, Turkmenistan, Kazachstan en Oezbekistan. Af en toe worden ook Mongolië, de westen van China Sinkiang en Afghanistan als Centraal Azië genoemd. Centraal Azië was vroeger een deel van het Keizerrijk Rusland, nu in Rusland wordt Centraal Azië Midden-Azië genoemd.
 • Noord Azië: Het woord Noord Azië wordt zelden gebruikt. Noord Azië wordt verwezen naar het Aziatische gedeelte van Rusland, ook naar het land Siberië en het verre Russische Oosten. Meestal worden ook de delen in het noorden van de Aziatische landen meegerekend een voorbeeld het land Kazachstan.
 • Oost Azië: Oost Azië wordt herkend door de volgende gebieden: door noord en zuid Korea op het Koreaanse Schiereiland, China ( meestal wordt hier gesproken over de regio’s in het oosten) en de eilanden van Japan en Taiwan op de Grote Oceaan ook wel de Pacific Ocean genoemd. Mongolië en Vietnam worden meestal ook ingedeeld in de regio Oost Azië
 • Zuid Azië: Als men denkt aan zuid Azië, dan wordt er gedacht aan de volgende landen: Nepal, Pakistan, India, Bangladesh, de Maldiven en Sri Lanka. Ook al zit het grootste deel van Afghanistan niet in dit regio, het wordt wel mee geteld.
 • Zuidwest Azië: Zuidwest Azië dat ook west-Azië wordt genoemd, wordt ook verwezen naar de term Midden-Oosten. Die Term van onder de Arabische landen in Noord-Afrika. De volgende gebieden vallen onder de regio Zuidwest Azië: de Sinaï ( de driehoekige schiereiland van het land Egypte), de Kaukasusgebied ( hieronder vallen de landen Armenië, Azerbeidzjan en Georgië), de Levant ( hieronder vallen de landen Jordanië, Syrië, Israël, Irak en Libanon), het Arabische Schiereiland (hieronder vallen de landen de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Perzische Golf, Saoedi-Arabië en Bahrein), Cyprus, Anatolië ( dat is het Aziatische gedeelte van Turkije) en het hoogland van Iran ( hieronder vallen de landen Iran, delen van Afghanistan, Turkmenistan, Pakistan en de zuidelijke gedeelte van Azerbeidzjan).
 • Zuidoost Azië: In de regio Zuid Azië worden de volgende gebieden genoemd: de Indische Archipel ( de Indische Archipel is groep van eiland tussen de Grote Oceaan en de Indisch Oceaan), het schiereilanden van Malakka en Indochina ( Indochina is het verzamelnaam voor de landen Vietnam, Cambodja, Laos en het oosten van Thailand).

Landen

Azië bestaat uit ongeveer 42 landen. Azië heeft een groot aantal onafhankelijke landen, 2 afhankelijke landen, gebieden waar het nog niet duidelijk is en gebieden die in bezit zijn.
De afhankelijke landen: Macau en Hongkong
De gebieden waar het nog niet duidelijk is en de gebieden die in bezit zijn: Taiwan, Tibet, Noord-Cyrpus, Gaza, Abchazië, aksai Chin (China), Paraceleilanden (China), Shasgam (China) en zuid-Ossetië.

Religie

Zowat alle religies zijn ontstaan in Azië. In Azië wordt er veel gedaan met de religies. De drie religies waar veel gedaan wordt in Azië is de islam, het hindoeïsme en de traditionele Chinese godsdienst. In west-Azië zijn de hoofd religies het christendom en de islam.

  • Jodendom:
   De jodendom is ontstaan in Azië. De belangrijke plek voor de Joden Jeruzalem in Israël ligt in West-Azië, maar er wonen niet veel joden in Azië.
  • Christendom:
   De christendom is ook ontstaan in Azië en het verspreide zich over hele grote delen van de continenten. Toch zijn er niet veel christenen in Azië. De Aziatische christenen die vind je in de landen Iran, de Maldiven, Saoedi-Arabië, Noord-Korea, Jemen, Laos, Oezbekistan en Afghanistan.
  • Boeddhisme:
   De boeddhisme komt uit Azië en een heel groot aantal Aziaten zijn boeddhistisch.
  • Hindoeïsme:
   het hindoeïsme komt ook uit Azië. In de landen India en Nepal wordt er heel veel gedaan aan de religie Hindoeïsme. Wel meer dan 90% van de mensen die geloven in de hindoeïsme wonen in Azië.
  • Islam:
   De islam komt van oorsprong uit Azië. De drie belangrijke plekken zijn de Mekka, Medina en Jeruzalem. Die drie plekken liggen in Azië. In Azië zijn er veel islam geloven dan christenen. De landen met de meeste islampopulatie zijn Indonesië, Pakistan, Bangladesh en India. In Azië leven er ook meer soennieten dan sjiieten.

Vergelijkbare artikelen

Muziek elementen

6 jaar geleden 0

China

6 jaar geleden 0

De romeinen

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.