Berbers

De Berbers ook wel Imazighen genoemd zijn de oorspronkelijke inwoners van Noord-Afrika dat ten westen van Egypte. Tegenwoordig zijn de berber landen ook wel bekend als Algerije, Libië, Marokko, Mauritanië en Tunesië. Hoe het berbervolk is ontstaan is niet duidelijk. Vandaag de dag wordt ervan uitgegaan dat het berbervolk teruggaat in de tijd van de steentijdperk, in die tijd bestond de Sahara nog uit vruchtbaar grond.

Berbers

De Berbers ook wel Imazighen genoemd zijn de oorspronkelijke inwoners van Noord-Afrika dat ten westen van Egypte. Tegenwoordig zijn de berber landen ook wel bekend als  Algerije, Libië, Marokko, Mauritanië en Tunesië. Hoe het berbervolk is ontstaan is niet duidelijk. Vandaag de dag wordt ervan uitgegaan dat het berbervolk teruggaat in de tijd van de steentijdperk, in die tijd bestond de Sahara nog uit vruchtbaar grond. Tijdens de oudheid werden de berbers ook wel Numidiërs en Mauretaniërs genoemd. Soms werden de berbers ook wel Libiërs genoemd waarom ze zo werden genoemd is niet duidelijk. Het leefgebied van de berbers strekten zich helemaal uit van de Canarische Eilanden tot aan de oase Siwa in Egypte. De berberbeschaving ontstond al vroeg  in Noord-Afrika. Zo werden Numidië en Mauritania door Berbers opgericht. In Egypte zijn beschilderingen van graftombes ontdekt  die aanwijzingen geven op een Berbercultuur van voor 2400 v. Chr. Verder zijn er verbanden aan te tonen tussen de mummies op de Canarische Eilanden en de Egyptische mummies.

Islam

De verovering van de Berberse gebieden door de islamitische legers kostte vrij veel tijd. In tegenstelling met de Perzische en Griekse gebieden in het Midden-Oosten die makkelijk veroverd werd door de Arabieren. Ten Westen van Egypte werden de Arabieren verrast met een semi-georganiseerd Romeins-Berbers verzetsleger. een belangrijke verzetsleider was een vrouw genaamd Kahina, koningin van de Berbers. Zij was een verzetsleidster, die na de dood van haar vader en broer de leiding over moest nemen. Met haar verlies rond het jaar 700 zou Noord Afrika door de Arabieren veroverd worden en deel  uitmaken van het islamitische kalifaat. Later waren het vooral tot de islam bekeerde Berbers die Spanje veroverde onder leiding van Tariq Ibn Zijad. De macht van de Arabieren bleef niet lang. Dit kwam doordat de berbers in opstand kwamen tegen de Arabieren in de succesvolle  Berberopstand, waarbij er een groot gebied in het noorden van Afrika onder weer werd overgenomen door de Berberse leiders. In de 8e eeuw werd in het westen van Marokko een staat gesticht door de Barghawata. Dit zou de eerste onafhankelijke islamitisch Marokkaanse staat worden. Niet lang daarna volgden ook anderen gebieden zoals Nekor en Sijilmasa. Het zou pas in de 11e eeuw duren voordat Marokko door de Almoraviden zou worden samengevoegd en een grootmacht worden. De latere dynastieën genaamd Moorse van de Almohaden, maar ook de Hafsiden en Meriniden waren Berberse dynastieën. Onder deze dynastieën groeide de Maghreb op als nooit te voren. Tijdens de middeleeuwen waren de Berbers onderverdeeld in drie grote stammen genaamd de Zenata, de Sanhaja en de Masmuda. In de 11e eeuw werd het land van de Berbers  door de Arabische Banu Hilal bedoeïenen binnengevallen. Dit deden ze om de Berberse Ziriden van de Maghreb te straffen voor het verlaten van het Sjiitische Kalifaat van de Fatimiden dat al heel Noord Afrika beheerste,  de Banu Hilal kregen toestemming van de Fatimiden, die toen nog over Egypte orders gaf om richting het Westen te migreren. De Banu Hilal versloegen de zogenaamde Ziriden snel en waren in destijds staat om de Hammadiden van Centraal-Maghreb te verzwakken. Met de komst van Banu Hilal begon er een versnelde periode van arabisering over Westelijk Noord-Afrika. Hoewel het gebied tot de 16e eeuw onder Berbers gezag zou blijven, had de migratie van de berbers op lange termijn het gevolg dat de macht van de Berbers afnam en de Arabieren de macht vervolgens greep. Met de val van de Hafsiden, verloren de Berbers definitief hun rol als heersers binnen de Maghreb gebied. Vanaf de 16e eeuw waren de Barbarijse zeerovers erg aanwezig in Noord-Afrika. Deze piraten werden zeer gevreesd door de bevolking van uit de kust van IJsland voerden zij hun rooftochten uit. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden sloot in de 17e eeuw een handels verbond met de Sultan van Fez om rustig langs de kust te kunnen varen.

Berber taal

De Berbertalen die vaak in Marokko en Noord-Algerije wordt gesproken, vormen een tak van de Afro Aziatische taalfamilie en zijn daarom ook een verre  verwant van de Semitische talen en net als het oude Egyptisch bijvoorbeeld. In Marokko en Noord-Algerije worden de Berbertalen van links naar rechts geschreven, in tegenstelling met de tweede taal  Arabisch die van rechts naar links word geschreven. Berber is erkende taal die een nationale taal in Algerije, die het zonder officiële status naast het Arabisch en Frans wordt gesproken, maar in andere landen is dit niet het geval. Pas in het jaar 2003 wordt de taal ook in Marokko onderwezen, na tientallen jaren van onderdrukking. Over de Berbertalen bestaat het grote misverstand dat ze niet geschreven worden dit komt vooral doordat het erg moeilijk is.

Vergelijkbare artikelen

Spaanse cultuur

6 jaar geleden 0

Spaanse jurk

4 jaar geleden 0

Theater

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.