De tomatenplant

De oorsprong van de tomaat,

De tomaat is oorspronkelijk afkomstig uit Amerika. Voor de 1700ste eeuw bracht men de tomaat waarvan ze oorspronkelijk van dachten dat dit een giftige plant was mee terug naar Spanje. In Spanje werd de tomatenplant gebruikt als sierplant. Rond het jaar 1750 kwamen ze erachter dat de tomatenplant eetbaar is en sindsdien is de tomaat niet meer weg te denken uit de Europese keuken.

Het kweken van de tomaat in een aantal stappen.

Het zaaien van de tomaat begint rond half maart de reden hiervoor is dat de tomaat een snelle groeicyclus heeft, stel je begint in februari dan zal de plant nooit sterk genoeg worden om te verplaatsen.

Het verplaatsen van de tomatenplant doe je wanneer er totaal geen nachtvorst meer is. Zet de tomatenplantjes in een stevige bloempot met kleine gaatjes aan de onderkant. Vaak plaats je een klein stokje in de grond om de tomatenplant te ondersteunen terwijl die groeit. Na het verplaatsen van de tomatenplant moet je de plant meer water geven dan normaal om ervoor te zorgen dat de wortels snel aansterken.

De verzorging van de tomatenplant is vrij simpel. Tomatenplanten hebben twee basisdingen nodig namelijk water en zonlicht, zorg ervoor dat de tomatenplanten dit voldoende binnen krijgen. Voeg rondom de oogst wat mestkorrels toe dit helpt de tomatenplant aan te sterken. Om ervoor te zorgen dat de tomatenplant voldoende water binnen krijgt kun je hem het beste in een ondiep bakje water zetten zodat de wortels het water gelijk binnen krijgen. 

Het meeste voorkomende probleem bij het kweken van tomaten is dat de tomaat soms kan gaan scheuren. Dit komt doordat de tomaten soms onregelmatig water binnen krijgen, hierdoor kan de tomaat te snel groeien en uit de schil barsten. Een goede oplossing is om regelmatig water te geven om dit probleem te voorkomen. Je kan de gebroken tomaten wel nog eten! Een ander groot probleem bij het kweken van tomaten zijn de rupsen die op deze plant afkomen. Als je de rupsen ziet is het belangrijk om deze gelijk op te pakken en te verplaatsen zodat ze niet meer op de tomatenplant zitten. Een handig product om je tomatenplant te beschermen is een buisvlies, dit is een netje die je om je tomatenplant kan zetten zodat er geen rupsen meer opkomen. Stel je kweekt je tomaten liever in huis dan kan het soms zijn dat je last krijgt van fruitvliegjes rond en op de tomatenplant de beste en makkelijkste manier om dit te voorkomen zonder chemicaliën is door een vliegenplakband op te hangen.

Na ongeveer 6 maanden kunt u beginnen met het plukken van de tomaten. Probeer wel om de tomaat zolang mogelijk op de tomatenplant te laten zitten zodat de tomaat het rijpst kan worden. Mocht het gebeuren dat de tomaten te snel van de tomatenplant afvallen kan je die het beste onder een doekje leggen op een donkerplekje zodat ze verder rijp kunnen worden. Een handige en vooral lekkere tip is om de geplukte tomaten niet in de koelkast te stoppen dit kan de smaak van de tomaat aanpassen. Veel plezier met een kweken van je eigen tomaten en vooral eetsmakelijk!

Vergelijkbare artikelen

Ceratopsen

5 jaar geleden 0

Pinguïns

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.