Kamerplanten

Een kamerplant is bedoeld voor in een huis, denk hierbij aan een woonkamer of zelf kantoren. Kamerplanten zijn meestal bedoeld als decoratie, maar er zijn onderzoeken gedaan naar de psychologische effecten van kamerplanten. Uit deze onderzoeken is gebleken dat het een positief effect heeft op mensen. Kamerplanten zorgen er ook voor dat de lucht in de ruimte gezuiverd wordt. Sommige kamerplanten zorgen ervoor dat de luchtvervuiling binnen deze ruimtes afneemt. De stoffen die de plant inneemt zijn voor mensen giftig, maar voor de plant niet. De plant neemt deze stoffen op en verwerkt deze in de grond. Meestal zijn de kamerplanten die je ziet tropisch of semi-tropisch, denk aan een vetplant of cactussen. Het is belangrijk dat kamerplanten genoeg vochtigheid krijgen, genoeg licht, goede grond en de juiste temperatuur hebben. Deze planten hebben ook goede mest en pot nodig, een te kleine pot kan slecht zijn voor de plant.

Vochtigheid

Het is erg belangrijk dat de plant genoeg water krijgt. Je kan de plant teveel water geven maar ok te weinig water. Verschillende soorten kamerplanten hebben verschillende vochtigheid nodig. Zodra je bruine puntjes op de bladeren van de plant begint te zien heeft deze te weinig water. En als de bladeren van de plant geel beginnen te worden betekend dit dat je de plant teveel water geeft. Het is ook belangrijk dat er onderaan de pot een gaatje zit zodat het water eruit kan. Als het water onderaan de pot blijft zitten kan het dit ervoor zorgen dat de wortels van de plant gaan rotten.

Licht

Niet elke kamerplant heeft dezelfde hoeveelheid licht nodig. De ene kamerplant heeft meer licht nodig dan andere en de ene plant weer langer dan de ander. Het is mogelijk om ook kunstmatig licht te gebruiken in plaats van alleen raamlicht. Let dan wel op de juiste golflengten.

De grond

Kamerplanten groeien meestal in speciaal grond, dit kan potgrond zijn of mest. Maar gebruik geen lokale natuurlijke grond. Een goede bodem voor de plant zou een potgrond zijn met de benodigde voedingstoffen en ondersteuning. De meeste soorten potgrond bevatten turf en vermiculiet of perliet. De bezorgdheid voor schade aan veengebieden leidt tot vervanging van het veen. Dit wordt vervangen door kokosvezels, wat een duurzame hulpbron is. Maar er kan ook gebruik gemaakt worden van gesteriliseerde grond.

Temperatuur

De meeste kamerplanten zijn gewend om in een tropisch klimaat te overleven. In zo’n tropisch klimaat kan de temperatuur verschillen van 15 graden Celsius tot en met 25 graden Celsius het hele jaar door. Deze temperaturen zijn gelijk aan de temperaturen in huis of op kantoor. Een perfecte plek voor een kamerplant dus.

Vochtigheid

De vochtigheid van de plant is vaak lastiger om onder controle te houden dan de temperatuur van de kamer. Ook al kunnen de meeste soorten kamerplanten wel tegen een lage vochtigheid als het regelmatig water krijgt. Een woning heeft meestal wel relatieve luchtvochtigheid van 20% tot 60%. Deze luchtvochtigheid is voldoende voor de kamerplant, maar de meeste planten doen het het beste als de luchtvochtigheid rond de 80% zit. De planten geven ook luchtvochtigheid af, hierdoor neemt de luchtvochtigheid ook toe.

Vergelijkbare artikelen

Hortensia snoeien

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.