Manta

Manta

Onder water leven er een hoop dieren. Er zijn veel vissen en zoogdieren, planten en andere levende wezens. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vissen onder water. Zo ook de roggen. Roggen heb je in verschillende maten en soorten. Een van de soorten is de manta. Ook wel de reuzenmanta genoemd. Je kunt deze rog goed herkennen aan de ontiegelijk grote oppervlakte. Ook is deze rog bekend van de beroemde Disneyfilm Nemo. Deze rog is de aller grootste rog die er is op de wereld en Hij behoort tot een bepaald soort. Namelijk de kraakbeenvissen. Deze rog is een bijzondere rog. Deze rog baart hun jongen in de buik en meestal kunnen dat er 2 zijn tegelijk. Als de babyroggen worden geboren dan zijn ze al ongeveer anderhalve meter breed. Manta’s kunnen goed leven met mensen. Veel mensen duiken in de zee om naar de grote roggen te komen kijken. Vroeger werd er veel gevist op de manta. Dit gebeurde het meeste in Australië en Amerika.

Gewicht en lengte

De manta’s zijn de grootste roggen ter wereld. Ze zijn van kleins af aan al ontiegelijk groot. Ze worden geboren met een lengte van 1 meter en een breedte van wel anderhalve meter. Als deze rog volwassen wordt dan kan de manta wel 7 meter breed worden en 5 meter lang. Dat is ongeveer net zo breed als twee auto’s naast elkaar. De reuzenmanta is een hele rustige vis. Met zijn grote vinnen kan hij makkelijk en ver zwemmen zonder dat hij daar moeite voor hoeft te doen. In totaal zwemt deze rog met ongeveer twintig vinslagen per minuut.

Dieet

De reuzenmanta eet verschillende dingen. Er is genoeg keuze om te eten onderwater. De manta eet vooral veel plankton. Plankton zijn hele kleine organismes. Plankton word ook veel gegeten door walvissen. De manta eet ook kleine visjes. Doordat de manta heel rustig door het wat zwemt kan hij door een groep plankton zwemmen om zo te eten. Als hij er door heen zwemt dan Komt er plankton in zijn kieuwen waardoor hij kan eten. Deze rog is anders dan andere roggen. De meeste roggen hebben hun mond aan de onderkant. De manta heeft zijn mond aan de voorkant. Dat is erg handig zodat als hij in een groep met vissen zwemt hij makkelijk zijn prooi kan vangen. Al het water wat via zijn mond het lichaam in komt gaan via de kieuwen naar buiten. Er zit een soort filter in het lichaam waar het voedsel achter blijft plakken.

Natuurlijke vijanden

De reuzenmanta is een hele grote rog. Deze rog heeft niet echt bedreigende vissen om zich heen. De enige bedreigingen die de mate heeft zijn verschillende soorten haaien. Haaien zijn gek op roggen en is daarom de nummer 1 bedreiger van de rog. Een andere vijand is de mens. De mensen jagen tot op de dag van vandaag nog steeds op roggen. Vroeger werd er veel gejaagd in Amerika en Australië. Tegenwoordig wordt er niet meer zo veel gejaagd op de rog. In de Filipijnen wordt het nog wel gedaan. Daar wordt de vis gezien als een delicatesse.

Vergelijkbare artikelen

Magnolia

5 jaar geleden 0

Star Citizen

4 jaar geleden 0

Doedicurus

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.