De Axolotls

Het leefgebied van de axolotl

Er is zijn maar twee gebieden waar de axolotl vandaan komen. In het Chalco en het Xochimilcomeer in Mexico. Deze twee meren zijn hoog gelegen, het Xochimilcomeer ligt op 2274 meter hoog. Om overstromingen te voorkomen is het Chalco drooggelegd waardoor de axolotl hier niet meer voorkomt. De axolotl leeft in water wat rond de 20 graden Celsius ligt, en wat kan dalen tot wel 7 graden Celsius. In het wild worden de axolotl erg bedreigd door onder andere roofvissen en de Aziatische karper. Deze twee eten de axolotls op maar ook het voedsel van de axolotl.

Het uiterlijk van de axolotl

De axolotl is tot andere soorten van de salamander een van de grootste in zijn soort. De axolotl kan tot wel 30 centimeter lang worden. Normaal voelt een salamander ruw en rubberachtig aan maar de axolotl voelt juist heel zacht aan. Een axolotl heeft kraalachtige zwarte ogen, omdat de axolotl geen oogleden heeft kunnen ze nooit hun ogen dicht doen. 

Wanneer je naar een axolotl kijkt zul je zien dat zijn kieuwen naar buiten steken. Dit komt zelden voor bij andere dieren. Doormiddel van de kieuwen en de huid kan de axolotl ademen onder water. Toch moet de axolotl eens in de zoveel tijd naar boven zwemmen om extra lucht te happen.

Je hebt de axolotl in verschillende kleuren. Zo heb je ze in het zwart, bruin of een witte kleur. Doordat de axolotl in gevangenschap leeft worden ze vaak wat lichter van kleur waardoor het lijkt alsof de axolotl een witte kleur heeft. Toch wordt dit gezien als een roze kleur omdat je door de huid de bloedvaatjes ziet zitten. Je kunt niet zien aan een axolotl of het een mannetje of een vrouwtje is. Vaak wordt dit pas duidelijk als er eentje eieren legt.

Wat voor voedsel eet een axolotl

De axolotl hoort tot de groep van de carnivoor. Dit betekent dat het vleeseters zijn en jaagt alleen op kleine diertjes zoals insecten en visjes. Wanneer een axolotl nog klein is zal die alleen maar kleine dieren eten die leven in plankton en watervlooien. Wanneer ze groter zijn zullen ze vissen, larven en kikkers eten, ook kunnen ze ervoor kiezen om kleine axolotl op te eten. 

De voortplanting van de axolotl

De axolotls paren in het begin van de lengte. Het mannetje gaat dansen om indruk te maken op het vrouwtje. Tijdens het dansen komen er geurstoffen in het water om het vrouwtje te lokken en zwaait hij in het rond met zijn staart. De axolotl bevruchten elkaar extern, dit betekent dat ze elkaar niet aan te hoeven raken. Het mannetje maakt een zaadzakje en geeft dit aan het vrouwtje. Het duurt een tijdje voordat het eitje bevrucht wordt. Per keer legt het vrouwtje 100 tot 300 eieren. De eieren komen na ongeveer 2 weken uit. De axolotl is pas volwassen als hij 12 maanden uit is. De axolotl kan in het wild 6 jaar oud worden en in gevangenschap wel 10 tot 15 jaar oud.

Vergelijkbare artikelen

Wildlands

1 jaar geleden

Parasaur

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.