De breedvoorhoofdkrokodil

Het leefgebied van de breedvoorhoofdkrokodil

Breedvoorhoofdkrokodil komen vooral voor in het westen en het centrale gedeelte van Afrika. Dit deel van Afrika bevat veel verschillende landen zoals Congo, Gambia, Ghana, Ivoorkust en nog vele andere. De krokodil komt vooral voor in moerasgebieden en houden het liefst van langzaam stromend water. Je kunt deze krokodil ook tegen komen in afgelegen poelen water. Ze verstoppen zich goed en verblijven hier tijdens het droog seizoen.

Het uiterlijk van de breedvoorhoofdkrokodil

De breedvoorhoofdkrokodil is een kleinere soort dan andere krokodillen. Zo worden volwassenen krokodillen maar 1 meter 60 lang en bereiken een gewicht tussen de 17 en de 32 kilogram. Je zult er altijd wat uitblinkers tussen hebben. Zo kunnen grote vrouwtjes 40 kilogram zwaar worden en grote mannetjes wel 80 kilogram. De huid van de breedvoorhoofdkrokodil bestaat uit een goed gepantserde laag. Zijn snuit is korter dan andere soorten en is een beetje stomp.

Er bestaan ook nog twee ondersoorten van de breedvoorhoofdkrokodil deze soorten hebben moeilijke namen zoals de Osteolaemus tetraspis tetraspis en de Osteolaemus tetrapis osborni. Van deze twee soorten is niet heel veel bekend omdat deze soorten als zeldzaam worden gezien.

Het voedsel van de breedvoorhoofdkrokodil

Net zoals de andere krokodillen soorten is de breedvoorhoofdkrokodil een zeer goed waterroofdier. Ze eten eigenlijk alles wat ze tegenkomen in de rivier zoals vissen, schaaldieren en hagedissen. De jongere krokodillen eten vooral kleine waterinsecten en kleine visjes, wanneer ze groter worden verandert het voedsel omdat ze dan meer voedingsstoffen nodig hebben om te kunnen overleven en te groeien.

Voortbeweging

De breedvoorhoofdkrokodil kan heel snelzwemmen doordat die gebruikt maakt van zijn staart. Op het land maken ze gebruik van hun poten door hier hoog op te staan.

De voortplanting van de breedvoorhoofdkrokodil

Deze soort leeft vooral alleen, pas wanneer het broedseizoen begint zullen ze andere mannetjes of vrouwtjes opzoeken om te gaan paren. De vrouwtjes beginnen tijdens het broedseizoen met het maken van een nestheuvel, deze wordt vaak gemaakt van bedervende planten. Ze beginnen hier al redelijk vroeg mee omdat dit proces lang kan duren. Een vrouwtje legt ongeveer per keer 10 eieren. Het duurt tussen de 80 en de 110 dagen voordat deze eieren uitkomen. Doordat de moeder het nest heeft gebouwd van bedervende planten kunnen de eieren uit komen. Dit heeft te maken met de warmte die hier-vanaf komt. De vrouwtjes zullen altijd het nest bewaken, ook wanneer de jongen zijn uitgekomen.

De bedreiging van de breedvoorhoofdkrokodil

De grootste bedreiging van deze krokodillen soort is de mens. Dit heeft te maken met het verkleinen van hun leefgebied en de jacht op de krokodil voor eigen consumptie. In Congo worden jaarlijks wel 10.000 breedvoorhoofdkrokodillen gedood en verkocht. Vanwege het kleine formaat zijn deze krokodillen gemakkelijk te vangen en te vervoeren. In landen zoals Gambia en Liberia zullen ze binnenkort uitgestorven zijn voor het vele jagen op deze dieren. De breedvoorhoofdkrokodil wordt geclassificeerd als bedreigd en als we er niets aan doen zullen ze binnenkort uitsterven.

Vergelijkbare artikelen

Pekingeend

4 jaar geleden 0

De sneeuwpanter

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.