Carbonemys

Carbonemys

De carbonemys zijn uitgestorven dinosauriërs die van het geslacht van de reuzen schilpadden vandaan komen. De skeletten oftewel fossielen werden een tijd geleden, gevonden in de omgeving van Colombia. Pas geleden vonden een paar archeologen nog recente fossielen van deze soort dino. Zo heeft een geleerde een 1,80 meter lange schild gevonden, die nog in tact was. Tegenwoordig worden de schilden van schildpadden ongeveer 0,70 m groot en dan praten we nog over de grootste van de tegenwoordige soorten schildpadden. Wat wel heel erg opvallend is, is dat deze soort schildpad niet de grootste was in de tijd van de dino’s.

De bouw van de Carbonemys

De meeste carbonemys waren ongeveer 4 tot 6 meter lang. Wat erg opvallend was aan deze dinosauriers is dat zij een opvallend groot schil hadden, soms had het schild een bepaalde vorm; soms wel met stekels en afweer vormen. Naar schatting wogen deze schilpadden meer dan 3000 duizend kilo. Wat ook erg opvallend was is dat zij veel te vinden waren in grote meren en juist niet in de zee. Zij leefden alleen in subtropische omgevingen en waren duidelijke vlees eters. Zij voedde zich voornamelijk van kleine vissen en ook van land dieren die zij de rivier in trokken met kun krachtige nek en bijt. De carbonemys hadden kleine pootjes die zij weinig gebruikte. Wat ik zelf super interessant vind is dat zij een giftige staart hadden waarmee zij vijanden konden verlammen. De staart beston uit 3 delen namelijk het staart been, aan het einde van hun staart zat een soort van bal, in de bal werd het gif geproduceerd en langzaam uitgezaaid. Rondom de bal zaten hele kleine naaldje van ongeveen een 40 cm lang waarin het gif stroomde.

Leefgebied

De schilpadden leefden vooral in de rivieren van oerwouden. Zulke oerwouden hebben zich ongeveer 6 miljoen jaar gevormd na de big bang. Doordat het super warm was in dit soort gebieden leefden er een hoop dieren in de omgeving. Doordat de rivieren vaak uitsplitsen tot rivier delta’s trokken vele soorten dieren naar deze rivierdelta’s. Hierdoor was het altijd erg druk in dit soort gebieden, helaas hadden de roofdieren hier ook een oog voor en liep het vaak uit op een plotselinge aanval op een van de zoogdieren. Zelf zou de schildpad dood zijn gejaagd door de krokodillen en door de titanoboa. Zo was de titanboa een enorm grote slang die jaagde op allerlei soorten dieren onder andere dus ook de reuzen schildpad.

Samenleving

De Carbonmeys leefde vooral op zich zelf. Als ze een jaar of 5 waren gaan ze al zelf op pad. Vaak leefde zij op 1 gebied voor een bepaalde tijd. De carbonmeys leefde voornamelijk van vissen en soort gelijke herten in die tijd. De carbonmeys konden meer dan 240 jaar worden en waren erg slim. Helaas werden de carbonmeys bijna hun gehele bestaan opgejaagd door de reuzen krokodillen en de reuzen slangen. Tegen de krokodillen konden zij zich nog wel wat beschermen maar tegen de titanoboa’s hadden ze geen glimp van een kans.

Vergelijkbare artikelen

Plesiosaurus

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.