Pepernoten

Een traditie wat erg bekend is in Nederland. Het eten van pepernoten en het vieren van sinterklaas hoort daar natuurlijk dan ook bij. Deze traditie wordt al jaren uitgevoerd in Nederland maar ook in de Nederlandse staten eromheen kijk bijvoorbeeld naar Suriname en Curaçao. Pepernoten is ontstaan uit de tijd van de oude sint Nicolas. Hij bedacht een soort koek wat hij aan veel mensen kon uitdelen in meerdere maten. De schuimpjes horen en in de tijd van nu natuurlijk ook bij maar vroeger waren het alleen de echte pepernoten. Veel mensen vergissen zich in kruidnoten. Kruidnoten zijn voor veel mensen en kleine kinderen pepernoten terwijl eigenlijk de echte pepernoten een stuk minder populair zijn. Hoe dit is gekomen is echter niet bekend, mensen en onderzoekers denken dat het waarschijnlijk door de smaak komt. Kruidnoten zou een betere smaak zijn dan de echte pepernoten. Het is makkelijker om te eten en bevat meer smaak.

Kruidnoten

Na de welbekende pepernoten zijn er dus pepernoten gekomen die het een stuk beter doen bij de kinderen en de andere doelgroepen. Maar waar komen de kruidnoten nou eigenlijk vandaan en wat is het verschil? Volgens het grote woordenboek ”de van Dale” staat echter dat een kruidnoot een synoniem is van de pepernoot. Eigenlijk best gek want de pepernoot is technisch gezien totaal anders. Volgens onderzoekers is er een beetje geknoeid en geëxperimenteerd met het recept van de oude pepernoot. Door deze acties is er een soort andere noot ontstaan de kruidnoot. De anijssmaak is zeer versterkt vergeleken met de pepernoot. Als je het op de detail nauwkeurig gaat vergelijken is het recept van de pepernoot helemaal niet zo verschillend met het recept van de kruidnoten.

Traditie

De traditie van de pepernoot is nog altijd in volle gang ook al wordt er hier en daar een beetje gezeurd over de manier waarop. De pepernoten worden volgens traditionele wijze in een zak gedaan die de zwarte piet bij zich draagt. Meestal wordt er rond gegooid met de schuimpjes en pepernoten. Sommige mensen vinden dit rommel en hebben dit liever niet maar volgens de traditie hoort het wel zo. In 2014 is er een grote discussie ontstaan over het blijven van zwarte piet. Een paar doorgedraaide mensen begonnen er een punt van te maken een kregen hun zin om het in de media te laten verschijnen. De grootste dwaas er tussen is Sylvana Simons die nog steeds niet aan de kinderen denkt maar het feest het liefst wil verpesten voor alle kinderen.

Spanje

Het recept van de pepernoten is ontstaan uit Spanje en vanaf daar naar Nederland gekomen. Mensen begonnen is Spanje te bakken en te bereiden van de pepernoten en kwamen met een succesvol resultaat. De zwarte pieten waren blij om iets uit te delen aan de kinderen en waren gevlijd om het mee te nemen naar Nederland. De traditie is echter niet helaas meer zoals het vroeger was.

Conclusie

Pepernoten is dus eigenlijk een hele bekende snoepsoort geworden. De kruidnoten zijn er van afgestamd en bekender geworden dan de pepernoten zelf. De traditie is nog erg belangrijk voor Nederland en wordt nog altijd op de leukste wijze gevierd.

Vergelijkbare artikelen

Glazuur maken

6 jaar geleden 0

Pasta Carbonara

6 jaar geleden 0
  1. Nick
    19 november, 12:01 Nick

    Ik houd van pepernoten. Goed gedaan coen.

Only registered users can comment.