Dilophosaur

Dilophosaur

De Dilophosaurus was een vroege Jurassic dinosaurus. Het bestond op de aarde ongeveer 199 tot 189 miljoen jaar geleden. . Het was een vleesetende, tweevoetige dinosauriërs.

De Dilophosaurus is geclassificeerd onder sub volgorde Theropoda. De fossielen werden ontdekt in Noord-Amerika. Net als andere lagere Jurassic groep was het matig groot in omvang, groeit tot een gemiddelde volwassen grootte van ongeveer 6 tot 7,5 meter. Het gewicht wordt geschat op ongeveer 500 tot 600 kilo. Dergelijke afmetingen waren bescheiden in vergelijking met de grotere krijt groep die tien keer zo veel kunnen wegen.

De meest opvallende kenmerken van de Dilophosaurus waren de ruggen aanwezig op de schedel. Deze vormden een groot deel van haar hoofd en werden verondersteld te zijn slechts decoratie. Ze waren erg kwetsbaar te worden gebruikt als een wapen.

De film Jurassic Park blijkt de Dilophosaurus hebben een kenmerkende intrekbare kap. Er is geen bewijs dat de Dilophosaurus een dergelijke structuur bezat. Als het deed, zou het bestaan uit zacht weefsel; en zachte weefsels zijn moeilijk te beoordelen op basis van bony blijft.

Zijn naam

De Dilophosaurus is vernoemd naar haar opvallende toppen. Het voorvoegsel ‘di’ staat voor ’twee’. Het woord ‘lophos’ is een Grieks woord ter aanduiding van de ‘rug’. Het achtervoegsel ‘-saurus’ is afgeleid van het Griekse woord ‘sauros’, wat zich naar ‘hagedis vertaalt’. Dus betekent de naam ‘Dilophosaurus’ ‘een hagedis met twee ruggen’.

De binomiale naam Dilophosaurus wetherilli was afgeleid van de soortnaam van de Megalosaurus.

De fossielen werden genoemd door de paleontoloog Samuel Welles.

Fysieke kenmerken

De Dilophosaurus was een relatief klein formaat theropode. De grootte in volle groei was ongeveer 20 tot en met 23 meter. Haar eindgewicht wordt geschat op 0,5 tot 1,2 ton.

De stompe richels of toppen langs zijn neus en lacrimale botten waren de meest opvallende aanpassingen van de Dilophosaurus. Het was de eerste theropode te tonen van dergelijke structuren.

De schedel van de Dilophosaurus was groot in vergelijking met zijn lichaam.

De Dilophosaurus had verminderd voorpoten. Dit was een gemeenschappelijk kenmerk onder groep. Ze waren niet zo kort en stijf als die van de Tyrannosaurus.

Het dijbeen van het Dilophosaurus was langer dan haar onderbeen. Dit toont aan dat niet snel kon sprint.

De Dilophosaurus had een lange staart. Het werd gebruikt om evenwicht te behouden.

Er is geen informatie met fysieke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke dinosaurussen in de fossielen van de Dilophosaurus.

De verschillen van de crest onder de verschillende Dilophosaurus specimens zijn niet grondig onderzocht. Sommige paleontologen geloven dat de specimens met de kleinere toppen jonge waren.

Vergelijkbare artikelen

Gokken

2 jaar geleden

Sfeerhaard

6 jaar geleden 0

De Berlijnse muur

7 jaar geleden 0

Only registered users can comment.