Bitcoin

Om een deel van de verwarring rond bitcoin te doorbreken, moeten we het in twee componenten scheiden. Aan de ene kant heb je Bitcoin-the-token, een codefragment dat het eigendom van een digitaal concept vertegenwoordigt – een beetje zoals een virtuele IOU. Aan de andere kant heb je bitcoin-the-protocol, een gedistribueerd netwerk dat een grootboek met saldi van bitcoin-the-token bijhoudt. Beide worden “bitcoin” genoemd.

Het systeem maakt het mogelijk betalingen tussen gebruikers te verzenden zonder een centrale autoriteit te passeren, zoals een bank of een betalingsgateway. Het is elektronisch gemaakt en bewaard. Bitcoins worden niet afgedrukt, zoals dollars of euro’s – ze worden geproduceerd door computers over de hele wereld, met behulp van gratis software.

Kopen op een exchange

Veel marktplaatsen, “bitcoin exchanges” genaamd, stellen mensen in staat om bitcoins te kopen of verkopen met behulp van verschillende valuta. Coinbase is een toonaangevende beurs, samen met Bitstamp en Bitfinex. Maar beveiliging kan een zorg zijn: bitcoins van tientallen miljoenen dollars werden gestolen van Bitfinex toen het werd gehackt in 2016.

Bitcoin-portemonnee

Bitcoins worden opgeslagen in een “digitale portefeuille”, die zich in de cloud of op de computer van een gebruiker bevindt. De portemonnee is een soort van virtuele bankrekening waarmee gebruikers bitcoins kunnen verzenden of ontvangen, goederen kunnen betalen of hun geld kunnen sparen. In tegenstelling tot bankrekeningen, zijn bitcoin-portefeuilles niet verzekerd door de FDIC.

Hoe werkt een ‘mijn’-bitcoin

Een persoon (of groep of bedrijf) maakt bitcoin in mijnen door een combinatie van geavanceerde wiskunde en archivering te doen. Dit is hoe het werkt. Wanneer iemand een bitcoin naar iemand anders stuurt, registreert het netwerk die transactie en alle anderen hebben ze gedurende een bepaalde periode in een “blok” gemaakt. Computers met speciale software – de ‘mijnwerkers’ – schrijven deze transacties in een gigantisch digitaal grootboek in. Deze blokken zijn gezamenlijk bekend als de ‘blockchain‘ – een eeuwige, open toegankelijke registratie van alle transacties die ooit zijn uitgevoerd.

Wat bepaalt de waarde van een bitcoin?

Uiteindelijk wordt de waarde van een bitcoin bepaald door wat mensen ervoor betalen. Op deze manier is er een overeenkomst met hoe aandelen geprijsd zijn.

Het protocol opgesteld door Satoshi Nakamoto dicteert dat slechts 21 miljoen bitcoins ooit kunnen worden gedolven – er zijn tot nu toe ongeveer 12 miljoen gewonnen – dus er is een beperkt aanbod, zoals bij goud en andere edele metalen, maar geen echte intrinsieke waarde. (Er zijn talloze wiskundige en economische theorieën over waarom Nakamoto het getal 21 miljoen heeft gekozen.) Dit maakt bitcoin anders dan aandelen, die meestal een relatie hebben met de werkelijke of potentiële inkomsten van een bedrijf.

Zonder een overheid of centrale autoriteit aan het roer, controle van het aanbod, staat “waarde” volledig open voor interpretatie. Dit proces van “prijsontdekking”, de voornaamste oorzaak van de volatiliteit in bitcoins prijs, nodigt ook uit tot speculatie (hypotheek niet om bitcoins te kopen) en manipulatie (vandaar het recente gepraat over tulpen en bubbels).

Bitcoin heeft Satoshi Nakamoto vele malen miljardair gemaakt, althans op papier. Het heeft veel miljonairs geslagen onder de technologische pioniers, investeerders en vroege bitcoin mijnwerkers. De Winklevoss-tweeling, die een Facebook-uitbetaling van $ 65 miljoen omleidde in een durfkapitaalfonds dat vroege investeringen deed in bitcoin, is nu volgens Fortune miljardair.

Vergelijkbare artikelen

IPod

6 jaar geleden 0

Programmeren

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.