CV onderhoud

Cv-ketel schoonmaken

Het schoonmaken van de ketel kan je makkelijk zelf doen zoals de ketel en de mantel. Het beste wat je hiervoor kunt gebruiken is een vochtige doek, schoon water en wat zeep. de binnenkant kan je het beste aan een installateur overlaten.

Waterdruk cv-ketel

Het is belangrijk dat de waterdruk van de cv-ketel goed is. Als er een te lage druk is kan dit resulteren in een slecht werkende verwarming, of dat het water niet goed op temperatuur kan komen. Een te hoge druk kan weer schade aanbrengen aan de onderdelen van de ketel. zorg ervoor dat de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar ligt. Als deze te hoog of te laag is, kan je de ketel aftappen of bijvullen.

CV-ketel bijvullen

Je kan de ketel zelf bijvullen als het nodig is, dit kan je doen als de waterdruk te laag is. Als het water niet meer naar behoren werkt of als het niet meer goed warm wordt, kan dit aan de waterdruk liggen. De ideale druk ligt dan ook tussen de 1,5 bar en 2 bar. Dus wanneer is het nodig om de ketel bij te vullen ? Dit doe je zodra de manometer een druk van onder de 1,5 bar aangeeft. Dit is eenvoudig te doen, maar en zijn dan wel een paar stappen waar je rekening mee moet houden.

Cv-ketel aftappen

Als de waterdruk van de ketel te hoog is, wat boven de 2 bar is, is het tijd om de ketel wat af te tappen. Ook als het water uit het cv-systeem moet, kan het aftappen van de ketel nodig zijn. Een wat te hoge druk kan zorgen voor problemen zoals voor extra snelle slijtage. Als de druk richting de 3 bar gaat, kan dit schade gaan opleveren aan de onderdelen. Ernstige waterschade kan hier het resultaat van zijn.

Verwarming ontluchten

Als er lucht in de leidingen komt, kan dit voor onnodige energie kosten gaan zorgen. ook kunnen de leidingen niet meer goed warm worden. Dit is ook nog eens makkelijk op te lossen. Door het regelmatig ontluchten van de verwarming, kan je lucht in de leidingen voorkomen. Dit is vooral om te gaan doen na het bijvullen van de ketel en dit kan in een paar stappen gedaan worden. Zodra je geen borrelende geluiden hoort is alle lucht uit de leidingen.

CV-ketel afstellen

Het is belangrijk dat je de ketel op de juiste temperatuur staat afgesteld. dit kan verschillen tussen de 60 graden Celsius en de 80 graden Celsius. Als je een temperatuur van boven de 80 graden Celsius hebt betekent dat er onnodig veel energie verbruikt wordt. Dit verergert ook nog eens de verkalking, wat op den duur leidt tot hogere onderhoudskosten. Een te lage temperatuur, van onder de 60 graden Celsius, verhoogt de kans op Legionella bacterie.

Nieuwe CV-ketel kopen

Op een gegeven moment is het tijd dat je een nieuwe ketel nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je woonsituatie is veranderd, je huidige ketel oud is en er behoefte is aan een ketel die beter aansluit op de nieuwe situatie.

Vergelijkbare artikelen

Twitch

7 jaar geleden 0

iPhone 8

6 jaar geleden 0

De Xbox 360

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.