Plinten en stroken

Wat is een plint?

Een plint is een lage lijst aan de onderkant van een muur of een wand. Dit is zowel buiten als binnen van toepassing. Plinten zijn er om de overgang van vloer en muur te verbergen. Dit kan zorgen voor bepaalde optische “illusies”, zoals dat het je kamer ruimer kan maken. Wat het geval is bij hoge plinten. Er bestaan een aantal soorten plinten:

Soorten plinten

Zoals hierboven al staat, er bestaan een aantal soorten plinten. De meest voorkomende plinten zijn muur- en plakplinten. Maar zo heb je nog veel meer soorten plinten, bijvoorbeeld MDF-, Hoge- en overzetplinten.

Muurplinten

Muurplinten worden op de grond geplaatst met het grootste gedeelte oppervlakte tegen de muur aan. De plint staat dan als het ware, deze plinten monteer je vast aan de muur, dit kan met schroeven, montagekit, clipsystemen en spijkerpluggen gedaan worden.

Plakplinten

In tegenstelling tot muurplinten, liggen plakplinten. Deze zijn dus een stuk lager dan de staande muurplinten. Plakplinten worden bevestigd door middel van de dubbelzijdige tape die erop te vinden is. Meestal wordt plakplint gebruikt op laminaten vloeren.

MDF plinten

Deze plinten zijn gemaakt van MDF (Medium-Density Fibreboard), dit zijn geperste houtvezels. Dit maakt deze plinten erg goedkoop en makkelijk te verven, in wat voor kleur dan ook. Plinten van dit materiaal geven je muren een erg strakke look!

Hoge plinten

Hoge plinten zijn verhoogde muurplinten (staande plinten), dit zorgt ervoor dat je vloer beter uitkomt, en je muren hoger lijken. Ook beschermen deze plinten je muur meer, omdat het een groter oppervlakte van je muur bedekt.

Deze plinten kun je in allerlei soorten materialen vinden, waaronder het bovenstaande MDF.

Overzetplinten

Overzetplinten monteer je over bestaande plinten heen, dit kan om verschillende redenen gebeuren. Het bespaart tijd, omdat je je huidige plinten niet hoeft te demonteren. Het kan schade voorkomen aan je vloer of muur, omdat uw huidige plinten wellicht lastig te verwijderen zijn. Overzetplinten komen vaak voor bij verbouwingen en renovaties, wegens minimaal één van de bovenstaande redenen. Deze plinten hebben de vorm van een omgekeerde L.

Plinten monteren

Overzetplinten monteer je zonder de huidige plint te verwijderen. Dit bespaart werk, doordat je alleen de overzetplint op de huidige plint hoeft te schroeven/strijken. Ook voorkomt dit schade aan de vloer en wand/muur.

Plakplinten zijn erg makkelijk om te monteren, door de dubbelzijdige tape aan de onderkant, zo goed als het enige dat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat de plakstrook stof- en vetvrij is.

Staande plint kun je op twee manieren aan de muur / wand vastmaken. Door het te lijmen met een montagekit, of door het vast te schroeven aan de muur / wand. Dit brengt wel nadelen, als het eenmaal vast zit is het verwijderen van de plint erg lastig voor. Hiervoor komen overzetplinten goed van pas.

Overzetplinten

Vergelijkbare artikelen

Hortensia snoeien

6 jaar geleden 0

Hibiscus

2 jaar geleden

Huis kopen

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.