Barcelona

Barcelona is een stadje gelegen in het land Spanje. De naam barcelona komt van het oude Iberische Barkeno. Het ontsataan van de eerste vestiging op de plaats van de huidige Barcelona is onduidelijk. De ruines inclusief de tombes en woningen dateren terug naar ongeveer 5000 v.chr. En nu voor een meer recente geschiedenis. De dood van Frano in 1975 heeft spanje in een periode van democratie gebracht. De druk van de dwang voor democratie is in spanje was in deze tijd zeer sterk, maar was in het stadje Barcelona het meest extreem. Dit komt natuurlijk omdat deze staat 40 jaar onder het gezeg van Franco heeft gezeten wat ook wel bekend staat als het franquisme. Massale, maar vredige demonstraties werden er gehouden op 11 september in het jaar 1977 en wel meer dan een miljoen mensen liepen over de straten van Barcelona voor de restoratie van Catalaanse autonomie. De demonstratie bewijst succes, omdat ze namelijk na een maand al toegekend was aan de burgers van Barcelona.

Geografie van Barcelona

Barcelona is gelegen in het noordoostelijke kust van de Iberische schiereilanden tegenover de Middellandse Zee. De stad Barcelona is op een plateau gelegen en omringd door vele bergketens. De rivieren die er lopen zijn de Besòs in het noorden en in het zuiden de rivier Llobregat.

FC Barcelona

Veel voetbal liefhebbers weten ook wel dat er een fantastische voetbal club gevestigd is in de plaats Barcelona en de club heet ook wel FC Barcelona. Deze barcelona gelegen club is een profesionele voetbal club is opgericht in 1899 door een groep van Zwitsers, Engelse en Catalaanse voetballers geleid door Joan Gamper. In tegenstelling tot vele andere voetbal clubs word FC Barcelona gerund door supporters en is het de op een na meest waardevolle sport team ter wereld met wel een waarde van 3.56 biljoen.

Club Rivalen

Er is vaak een felle rivaliteit tussen de twee sterkste clubs in een competitie en vooral in La Liga waar de rivaliteit tussen Barcelona en Real Madrid echt word beschouwd als een klassieker. De rivaliteit is in het verleden ontstaan zeggen veel mensen, omdat het ook rivalen zijn in regios namelijk Catalonië en Castilië. De rivaliteit reflecteert ook wel de spanning tussen deze twee steden met betrekking tot politieke en culturele verschillen. Wat door sommige mensen ook wel zien als de herhaling van de spaanse burgeroorlog.
Tijdens de dictaturen van Miguel Primo de Rivera en vooral Francisco Franco waren alle regionale culturen onderdrukt. Alle talen die werden gesproken in spaanse territorium worden verboden behalve natuurlijk het Spaans. Omdat dit in het verleden zo’n groot probleem was heeft de club Barcelona besloten om meer te zijn dan een club wat overigens ook hun moto is. De beste manier voor de catalanen was het aansluiten bij Barca dat ook tevens veel minder riskant was dan het meelopen met het clandestien anti-Franco movement. Dit gaf de catalenen ook de kans om hun meningsverschil te uiten en uberhaupt een mening te geven over de situatie waar zij in vast zitten

Vergelijkbare artikelen

Istanbul

4 jaar geleden 0

Alles over Ierland

1 jaar geleden

Only registered users can comment.