Alles over Italië

BEVOLKING ITALIË

Vanaf c.a. 1860 had italië als eerste land van Europa een negatieve bevolkingsgroei. Dit betekend dat er toen de tijd meer mensen waren te overleiden dan er geboren werd. Alleen in Rome en Palermo is er geen prake van een negatieve bevolkingsgroei. In italië is er wel een ander soort bevolkingsgroei, dit is immigratie. Via Zuid-Italiaanse havens en stranden komen er veel illegale immigranten vanuit Albanie en Turkije over. Veel van deze immigranten reizen door naar landen zoals Nederland en Duitsland. In april 2000 heeft de Italiaanse regering besloten dat er jaarlijks 5000 Albanezen mogen worden toegelaten in het land. Veel migranten komen naar italië via het eiland Lampedusa. De laatste jaren is er geen sprake meer van een negative bevolkingsgroei. In 2011 had italië 59.433.744 inwoners en in 2015 is het inwonersaantal gestegen naar 61.855.120. 90% van de Italiaanse bevolking is Rooms-Katholiek en de andere 10% van de bevolking heeft een andere religie.

ITALIAANSE GERECHTEN


PIZZA CALZONE

Een van de meest lekkere Italiaanse recepten is de “pizza calzone”. Deze pizza bestaat uit de zelfde ingredienten als een normale pizza maar in het geval van de pizza calzone is het deeg dubbelgevouwen waardoor alle ingredienten zich binnen het deeg bevinden.

BEREIDING:

Bereid de pizzabodem volgens recept en verwarm de over voor op 240 graden. Snij de groenten en pak het vlees wat u in de calzone wil. Verdeel 100 ml tomaten saus over de pizzabodem en doe er geraspte kaas overheen. Doe nu de rest van uw ingredienten erbij en eventueel nog wat kruiden. Nu moet u de pizzabodem dubbel vouwen en goed dichtmaken zodat alle ingredienten er in blijven. Bak de calzone nu 15 minuten in de oven totdat hij goed bruin en krokant is.


LASAGNE BOLOGNESE

Maak heel de familie blij met een heerlijke lasagne bolognese met gehaktsaus. Het is een heerlijk recept om zelf te maken en een goede maaltijd voor het hele gezin.

INGREDIENTEN:

 • 500 gram gehakt
 • 250 gram lasagnevellen
 • 500 gram tomaten blokjes
 • 1 ui
 • 1 knoflook
 • 200 gram wortel
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 paprika
 • peper en zout
 • snuf tijm en oregano
 • 25 gram geraspte kaas
 • 2 bollen mozzarella

BEREIDING

Verwarm de over voor op 200 graden en snij de ui en de knoflook fijn en doe ze samen met een beetje olie in een grote pan. Vervolgens ga je de gehakt toevoegen en bak je dit bruin. Roer de tomatenpuree er door het gehakt en hierna de tomatenblokjes. Snij de wortel en de paprika in kleine stukjes en voeg deze ook aan de saus toe. Om de saus goed op smaak te brengen voeg je als laatste de peper, zout en andere kruiden toe. Nu laat je de saus nog een paar minuten indikken en dan is die klaar. Pak een ovenschaal en vet deze in met een beetje olie. Nu verdeel je 1/4 van de gehaktsaus over de bodem en bedek je deze met een laagje lasagnevellen. Bij de volgende laag doe je weer het zelfde maar nu samen met 1 bol mozzarella. Hier boven op komt weer een laag met alleen gehaktsaus en in de laatste laag moet weer 1 bol mozzarella worden verdeeld. Nu je hierna de laatste laag saus heb bedekt met lasagnevellen ga je de lasagne bestrooien met geraspte kaas. Bak de lasagne ca 45 minuten goed bruin in de oven.

LANDSCHAP ITALIË

Italië ligt in Zuid-Europa en omvat de lange, bootachtige Apennijns Schiereiland, de zuidzijde van Alpen, de grote vlakte van de Po Vallei en sommige eilanden zoals Sicilië en Sardinië. Corsica, is van Italië volgens geografische regio, maar is sinds 1769 een deel van Frankrijk. Italië is een deel van de oostelijke halfrond. De totale stuk is 301.340 vierkante kilometer, van welke 294.140 vierkante kilometer land is en 7.200 vierkante kilometer water is. Het ligt tussen breedtegraden 35° en 48° N, en lengtegraden 6° en 19° E. Italië ligt naast Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Slovenië. San Marino en Vaticaan stad zijn aparte gebieden in Italië.

BERGEN EN VLAKTES

Bijna 40% van Italiaanse gebied zijn bergen, met de Alpen als de noordgrens en de Apennijnen vormen de ruggengraat van de schiereilanden en verlenging van 1.350 km. Tussenin de twee ligt een grote vlakte in de vallei van de Po, het grootste rivier in Italië wat stroomt 652 km oostwaarts van de Cottische Alpen naar de Adriatische zee. De Po vallei is de grootste vlakte in Italië, met 46.000 vierkante kilometer, en het redresseert over 70% van de totale vlakte in het land. De Alpen reeks is gekoppelde met de Alpen met de Cadibonapas door de Ligurische Alpen. Wereldwijde bekende bergen in italië zijn Matterhorn. Monte Rosa, Gran Paradiso in de west Alpen, en Bernina, Stelvia en Dolomites langs de oostkant van de Alpen. De hoogste berg in Italië is Mont Blanc, van 4810 meter boven zeelevel. Vele elementen van de Italiaanse gebied zijn van vulkanische oorsprong. Meeste van de kleine eiland en archipel in het zuiden, als Capraia, Ponza, Ischia, Eolie, Ustica en Pantellaria zijn vulkanische eilanden. Er zijn ook actieve vulkanen: Etna, in Sicilië, de grootste actieve vulkaan in Europa; Vulcano, Stormboli, en Vesuvius, Napels, de enige actieve vulkaan op Europa.

italiaans landschap

RIVIEREN EN ZEEËN

Meeste van Italiaanse rivieren lopen naar de Adriatische zee of naar de Tyrreense zee, toch de wateren gaan naar sommige stedengrenzen lopen door naar de Zwarte Zee door de basis van de Drava, een zijrivieren van de Danube, en de wateren van de Lago di Lei in Lombardisch naar de Noordse zee door de basis van de Rijn.

MEREN

In het noorden van het land zijn een nummers van de zoute meren, de grootste is de Garda. Andere bekende van deze meren zijn Lago Maggiore, van wie meeste noordelijke sectie ligt is een deel van Zwitserland, Como, Orta, Lugano, Iseo, Idro door deze steden en landen lopen ze ook door. Andere opvallende meren in de Italiaanse schiereilanden zijn Trasemeno, Bolsena, Bracciano, Vico, Varano en Lesina in Gargano en Omodeo in Sardinië

EILANDEN

Italië heeft verschillende eilanden. De grootste zijn Sicilië 25.708km2 en Sardinië 24.090 km2. De 3de grootste eiland is Elba, de kleinste eiland van de Toscaanse Archipel. Land gebruik

 • – Onnatuurlijk gebied is 4,9% in gebruik
 • – Agrarische land is 52,2%
 • – Hout is 41,4%
 • – Natte gebieden is 0,4%
 • – Water is 1,1%

Geïrrigeerde land is 39.510 vierkante kilometers

Zoetwater is 191.3 kubieke kilometer

Vergelijkbare artikelen

Peru

5 jaar geleden 0

Lissabon

3 jaar geleden

Reizen

5 jaar geleden 0