Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van het land Nederland. De stad ligt aan het IJ en is gevestigd in de provincie Noord-Holland. In Amsterdam wonen er ongeveer 853.312 mensen. De naam Amsterdam stamt af van de ligging van dam dat in Amstel was aangelegd in de jaren van 1300. Vroeger werd het nog geschreven als Aemstelredam, Amstelredam, Aemstelredamme, Amstelredamme, Amestelledamme en Amsteldam.

Voor 1300 had Amsterdam nog geen stadsrechten, in de 13e eeuw groeide Amsterdam uit tot meest bezochte haven- en handelssteden. Zoals je ziet is Amsterdam al sinds het jaar 1300 al erg populair.

Geschiedenis van Amsterdam

Amsteldam

Rond het jaar 1300 lag de Amstel in het Amstelland. Hier woonden belangrijke mensen zoals de bisschop van Utrecht of de graaf van Holland, omdat Nederland onder de zeespiegel ligt dus neder het land, werden er dijken gelegd langs het IJ en de Zuiderzee. Er werd een dam gezet in de monding van Amstel.

Rond 1300 kreeg Amsterdam voor het eerst stadsrechten, de precieze datum is onbekend maar het zou mogelijk kunnen zijn dat het in het jaar 1306 was. De persoon die Amsterdam stadrechten gaf was de Bisschop van Utrecht genaamd Gwijde van Avesnes. Hij werd rond het jaar 1301 de Bisschop van Utrecht.

Jan II werd in 1299 de graaf van Holland, omdat hij een leenman wilde die hij kon vertrouwen aan de oostgrens. Hij beleende zijn broer met het Amstelland en Gwijde wilde zijn nieuwe positie bevestigen door stadsrechten te geven aan Amsterdam. Aangezien Van Avesnes de bisschop van Utrecht was is het niet raar dat de Amsterdamse verordening mogelijk van Utrechtse oorsprong zou kunnen zijn.

In het jaar 1303 was er onrust in Nederland. Jan I van Amstel wilde hiervan gebruik maken en nam de leiding over Amsterdam. Dit wordt het Beleg van Amsterdam genoemd. De stad werd zwaar gestraft toen er geen onrust meer was in Holland een jaar later nadat Jan I van Amstel de leiding nam. Hij vluchtte uit Amsterdam in 1304, toen verloor de stad alle voorrechten. In het jaar 1317 stierf Gwijde van Avesnes, de Bisschop van Utrecht. Willem II erfde het Amstelland, hierdoor werd Amsterdam voor altijd een Hollandse stad. Door dit kreeg Amsterdam weer alle voorrechten terug die ervoor waren afgenomen

Cultuur

Amsterdam staat nogal bekend door de tientallen museums die daar gevestigd zijn. De bekendste museums zijn het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Deze 3 museums liggen alle 3 aan het Museumplein. Er zijn ook andere populaire museums zoals bijvoorbeeld het Scheepvaartmuseum of het Amsterdam museum wat voor 2014 het Amsterdam Historisch Museum heette.

Het uitgaansleven in Amsterdam is erg druk, de meest bezochte uitgaansplekken zijn het Rembrandtplein en het Leidseplein. Hier zijn de bekendste clubs zoals Supperclub of Jimmy Woo.

Amsterdam staat bekend om de vele cafés en coffeeshops. Qua cafés heeft Amsterdam de meeste van heel Nederland, in 2000 had Amsterdam 1410 cafés. De cafés zijn wel verminderd aangezien er nog maar 1021 cafés waren in het jaar 2012. De bekendste coffeeshops in Amsterdam zijn Mellow Yellow, de Dampkring, The Bulldog en Abraxas

Vergelijkbare artikelen

Culemborg

5 jaar geleden 0

Alles over Noorwegen

1 jaar geleden

Only registered users can comment.