Wat te doen met kikkererwten?

Een kikkererwt heeft verschillende definities. Je kan ze keker noemen, maar ook kekererwt of garbanzo. Kikkererwten zijn eigenlijk een eenjarige plant. Het is daarom ook een eetbare peulvrucht. in Anatolië is er al meer dan 8000 jaar kikkererwten geteeld. vanuit Anatolië werd de kikkererwt uiteindelijk verspreidt naar het Middellandse zeegebied en ook in India. De kikkererwt stamt waarschijnlijk af van een groeiende wilde  plant cicer reticalatum. Cicer is een familie van de vlinderbloemenfamilie.  De kikkererwt wordt gelukkig tegenwoordig steeds meer bij subtropische eilanden geteeld. Toch zijn de belangrijkste teeltgebieden: Marokko, India, Turkije, Australië en Pakistan.  De kikkererwten plant wordt 20 tot 50 cm hoog en bloeit de kikkererwt plant alleen in juni en juli met mooie roodblauwe of witte bloemen. Je kan van kikkererwten nu ook hummus en falafel maken.

Recepten kikkererwten

  •  3 kopjes ongekookte kikkererwten
  • 4 teentjes knoflook, verbrijzeld
  • Zout en  goed versgemalen zwarte peper
  • 1 grote rode ui, heel dun gesneden
  • 1 eetlepel sumak
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1  klein bosje Italiaanse peterselie, laat fijngehakt
  • 1 grote citroen, geperst (ongeveer 3 eetlepels)
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels granaatapperstroop
  • 5 tot 6 takjes verse munt

Stappen: 

Stap 1

Bedek de kikkererwten met water in een grote kom en laat het een nacht weken. Of doe een snelle inweek: dek de kikkererwten af met een centimeter water in een pan en breng het aan de kook. Zet het vuur uit, dek het af en laat 1 uur weken.

Stap 2

Giet de geweekte kikkererwten uit. Bedek de kikkererwten met vers water en roer de teentjes knoflook en een paar snufjes zout en peper erdoor. Breng het aan de kook en zet het vuur lager en laat het 60 minuten tot 2 uur stoven, of tot het zacht is maar niet dat het uit elkaar valt. Je kunt ze ook ongeveer 40 minuten in de snelkookpan garen (of volgens de instructies van je snelkookpan). Wanneer het gekookt is , verspreid je het op een grote bakplaat om het af te koelen.

Stap 3

Terwijl de kikkererwten  bezig zijn met afkoelen, schil je ze en snij je de ui in vieren. Scheer het zo dun mogelijk in een grote kom, met behulp van een zeer scherp mes of een mandoline. Roer de sumak, chilipoeder en zout erdoor. Gebruik je handen om de kruiden en zout enkele minuten in de uien te masseren. Giet eventuele vloeistof af die zich op de bodem van de schaal ontwikkelt.

Stap 4

Voeg de kikkererwten en de gehakte peterselie toe aan de uien en gebruik je handen of twee vorken om alles grondig te gooien. Klop het citroensap, de olijfolie en de granaatappelstroop bij elkaar en meng het met de salade. Breng het op smaak met zout en peper. Blijf gooien tot dat de uien volledig zijn verwerkt en dat het niet langer in kleine klompjes zitten. Koel het af voordat je gaat opdienen (deze salade wordt ’s nachts beter).

Stap 5

Tot slot vlak voor het serveren de muntblaadjes fijn hakken en over de salade strooien. en dan ben je al klaar met het recept

Vergelijkbare artikelen

Yoghurt

1 jaar geleden 0

Rode poon

3 maanden geleden 0

Linzensoep met prei

6 maanden geleden 0

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *