Alles over Ierland

IERSE VLAG

De Ierse vlag is geïntroduceerd door de Ierse nationalist Thomas Francis Meaghar in 1848. De Ierse vlag is gebaseerd op de Franse vlag. Hij kreeg pas echt betekenis tijdens de Paasopstand van 1916. Achter elke kleur zit een symboliek. Groen representeert de oude Gaelic traditie terwijl de oranje de aanhang van Willem van Oranje representeert. Het witte betekent een blijvende wapenstilstand tussen het groene en oranje.

BETEKENIS

Het groene gedeelte symboliseert het Ierse republikanisme in 1790 naar de Society of United Irishmen. Het oranje representeert de minderheid die aanhang waren van Koning Willem III, die van het huis van oranje was en de stadhouder van Nederland. Hij heeft Koning Willem II en zijn Ierse katholieke leger verslagen in de Slag aan de Boyne in 1690. Zijn naam kwam van de Vorstendom van Oranje uit het zuiden van Frankrijk, dat al protestants was vanaf de 16de eeuw. De kleur Oranje is toegevoegd aan de Ierse vlag om een poging te doen de Orange Order te verzoenen in Ierland met de Ierse onafhankelijkheidsbeweging. Het witte betekent een blijvende wapenstilstand tussen twee culturen die samen leven in vrede. De vlag als geheel symboliseert dat elke persoon die geboren wordt in Ierland een deel is van de Ierse natie, achteloos je afkomst, geloof of politieke beweging.

GESCHIEDENIS

Een groene vlag met een harp werd gebruikt in 1642 door een man genaamd Owen Roe O’Neill. Deze vlag was eerst blauw, maar is groen geworden. De verandering van blauw naar groen is geassocieerd met de United Irishmen, een Ierse Nationalisten beweging die niet alleen katholiek waren, maar ook protestants Iers. De leider van deze beweging, Wolfe Tone was protestants. Groen was een kleur van opstand in de 18de eeuw. Deze vlag representeerde Ierland tijdens de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Aan het eind van de 18de eeuw was groen een kleur van revolutie. De United Irishmen, gesticht in 1790, waren geïnspireerd met de Franse revolutie en gebruikte de groene vlag met de harp. Hun rivaal de Orange Order met alleen maar protestanten en leden van de Anglican Church of Ireland, was gesticht in 1795 in memoriaal voor Koning Willem van Oranje en “Glorious Revolution” in 1688. Gevolgd door de Ierse opstand in 1798, waar de “groene” traditie van de United Irishmen tegen de “oranje” traditie van Anglican Protestant Ascendancy loyaal aan Britse Kroon, werd gezet.

Het ideale van een latere nationalisten generatie in het midden van de 19de eeuw, was vrede maken tussen de twee tradities, en mogelijk een zelfbestuur Ierland. De oudste referentie over het gebruik van de drie kleuren groen, wit en oranje as nationalistisch embleem, komt uit september 1830. Daar werden tricolore emblemen gedragen om de Franse evolutie te vieren. De kleuren werden al gebruikt op rozetten en badges en op de banners van ambachtsgilden. De Ierse vlag werd pas echt erkent in 1848, maar hij werd niet vaak gebruikt. Zelfs tot de avond van de Paasopstand van 1916, wapperende de groene vlag met de harp. De kleuren nog de arrangement van de tricolore waren gestandaardiseerd. Alle 1848 tricolore waren groen, wit en oranje, maar oranje werd vaak naast de staf gezet. In 1850 werd een vlag voorgesteld met de kleuren groen, voor de romeinse katholieken, oranje voor de Britse staatskerk en blauw voor de Presbyterianen. In 1883 een Parnellite tricolore van geel, wit en groen, horizontaal geplaatste vlag. Geel werd vaak gebruikt inplaats van oranje, maar dit symbool is vernietigd. In 1937 werd de tricolore positie de nationale vlag van Ierland.

IERSE LANDSCHAP

Smaragd is een groene edelsteen. Het midden van Ierland liggen typische groene heuvels. Aan de kust vindt je vooral veel kliffen. Ook op deze kliffen groeit gras. Je komt niet veel bomen tegen in Ierland, laat staan bossen. Het landschap van Ierland heeft enorm veel te bieden. Ierland staat erom bekend als het land met 40 tinten groen. Het biedt ook nog veel meer indrukwekkend natuurschoon. Langs de westkust is er een bijzonder gebied de Burren, dat zich uitstrekt langs westkust van het noorden naar het zuiden. Deze kalksteenformaties zijn zo’n 340 jaar geleden ontstaan op de bodem van de zee. Alleen dit gebied bevat meer dan 70% van de flora. Het landschap wordt verder gekenmerkt door 500 ringforten en 80 graftombes. Ireland bestaat voor zo’n 5% uit bossen. Vroeger was Ireland voor een groot deel bedekt door bossen, maar door de houtkap tussen de 16e en 18e eeuw verdwenen veel bomen en bossen.

FAUNA

Het fauna is niet zo rijkelijk in Ierland, dit komt onder andere door de langdurige ijsoverdekking waardoor veel diersoorten waren uitgestorven. Er zijn geen slangen, mollen, bunzings en wezels in Ierland. Er zijn ook geen wilde zwijnen, woel- en slaapmuizen en spechten te vinden. Er leven kleine roofdieren op het eiland, waaronder de vos, das, otter en de vrij zeldzame boommarter. Edelherten komen vooral in het westen voor en in het noordwesten reeën. Er leven zo’n paar honderd verschillende soorten in en rond Ierland. Langs de kust komen alken, zeekoeten, aalscholvers, meeuwen en stormvogels voor. De zeewereld is ook talrijk en er komen zalm, forel en snoek voor in de binnenwateren en de kabeljauw, makreel, haring, haaien en roggen in de kustwateren. Aan de kusten van Ierland leven veel bruinvissen, dolfijnen en zeehonden.

IERSE TAAL

De Gaelic taal in Ierland is een Keltische taal. Het is één van de oudste, geschreven talen ter wereld. De klank ervan is overal te horen in het land, maar ook in winkels, pubs, straten, fairs en festivals in Iers sprekende regio’s. In de hele wereld zijn er maar zo’n één miljoen mensen die zeggen het Iers Gaelic te beheersen. In Ierland zijn er hooguit nog 20.000 mensen die Iers Gaelic hun moedertaal noemen. Gaelic wordt door minder dan 5% van de populatie van Ierland gesproken, maar het is de officiële taal van het land. De plaatsen waar nog veel Gaelic gesproken wordt zijn de provincie Munster, West-Centrale Donegal en in Connemara in provincie Connaught.

GESCHIEDENIS

De Ierse taal is al in bekend uit de 5e en 6e eeuw. Vanaf de 1700 na Christus een rijke literatuur in deze taal te vinden. In het begin van de 17e eeuw wordt de Ierse taal bedreigd. Dat komt omdat er plaats gemaakt moest worden voor de Engelse taal. De taal werd geleidelijk teruggedrongen door het Engels. Met erkenning van de Katholieke kerk door Britse overheid en de algemene leerplicht, die al in 1830 werd ingevoerd met Engels als de enige onderwijstaal. In 1600 waren bijna alle inwoners Gaelic sprekend en in 1800 is maar de helft van de vier miljoen inwoners Gaelic sprekend. Vanaf de jaren veertig van de 19e eeuw werd de taalsituatie erger door de grote hongersnood van 1845-1848. Veel Gaelic sprekers gingen naar de VS, Engeland of migreerde naar andere landen. Einde 19e eeuw waren er maar enkele mensen die Iers als moedertaal hadden.

DE TAAL

Iers heeft een andere zinsvolgorde dan andere Europese talen. De woordvolgorde van een Ierse zin is werkwoord-subject-object. Bijvoorbeeld: “Henk kocht een fiets” wordt in het Iers: “Kocht Henk fiets”. Deze woordvolgorde is vrij zeldzaam en komt slechts in 9 procent van alle talen ter wereld voor. Iers kent ook eigen getallen voor het tellen van mensen en eigen getallen voor het tellen van niet-mensen. Vijf mensen betekent in het Iers ‘cúigear leanaí’ en vijf paarden in het de Ierse taal is ‘cúig chapall’. Woorden zijn verschillend afhankelijk van of ze na bepaalde bezittelijke voornaamwoorden of bepaalde voorzetsels komen. Zo kan bijvoorbeeld het Ierse woord voor ‘vrouw’ ‘bean’, ‘bhean’ of ‘mbean’ zijn. Het begin van het woord is dus afhankelijk van de grammaticale omgeving. Het Iers kent slechts elf onregelmatige werkwoorden. Engels kent er zo’n 400.

KLIMAAT IERLAND

In Ierland praat iedereen over het weer. Ierse weer kan onvoorspelbaar zijn, en daarom praten Ieren er graag over. Ierse klimaat wordt vaak bepaald door de Atlantische Oceaan, waardoor er geen extreme temperaturen zijn zoals in andere landen met de dezelfde breedtegraad. De gemiddelde temperatuur is 10 graden Celsius.

LENTE & ZOMER

In de lente (februari tot april) kan de gemiddelde hoogste temperaturen verschillen van 7 graden Celsius tot 12 graden Celsius, waar april het meest aangenaam is. In de zomer (mei tot juli) kan de gemiddelde hoogste temperaturen verschillen van 17 graden Celsius tot 20 graden Celsius. De warmste maanden juli en augustus, krijgen 18 uur licht per dag en het wordt vaak pas donker na 11 uur.

HERST & WINTER

In de herfst (augustus tot oktober) zijn de hoogste temperaturen tussen 17 graden Celsius en 14 graden Celsius. September is een milde, gematigde maand. In de winter heeft Ierland temperatuur van 7 graden Celsius, terwijl januari en februari de koudste maanden zijn. De temperaturen daalt tot het vriespunt en is een periode van uitzonderlijk koud weer. Sneeuw zie je bijna niet in de winter in Ierland.

REGEN

Regen in de meest voorkomende vorm van neerslag op het eiland. Sommige delen van de westkust krijgen vier keer zoveel regen als de oostkust. Regen in Ierland komt van de Atlantic frontale systeem die over Ierland reist via het noordoosten, met veel wolken en regen. Het oosten van Ierland heeft 750 en 1,000 mm regen in één jaar. In het westen valt er zo’n gemiddelde van 1,000 en 1,250 mm regen. In de bergen valt er zo’n 3,000 mm per jaar. De natste maanden zijn december en januari. April is de droogste maand van het jaar, maar in gebieden in het zuiden is juni de droogste maand. Het gemiddelde nummer van natte dagen verschilt tussen 151 dagen in een jaar langs de oost en zuidkust, tot 225 dagen in een jaar in het westen van Ierland.

RONDREIS IERLAND

Ierland is groter dan alleen maar de stad Dublin en is zoveel meer te zien. Neem bijvoorbeeld Belfast, Cork, Galway, Knock en Kilkenny in je reisplanning. In Kilkenny proef je de sfeer van de middeleeuwen, terwijl Belfast vooral interessant is vanwege de vele festivals. Cork is de op een na grootste stad van Ierland. De stad heeft twee grote kathedralen. St.Mary’s Catherdral van de Church of Ireland en St. Finbar’s Cathedral van de Rooms-Katholieke kerk. Voor eetliefhebbers is het een goede stad om heerlijk te eten. Je kunt een bezoekje brengen aan het Butter Museum, die verteld de smeuïge verhalen van de stad als ’s werelds grootste botermarkt. In Galway is ieder jaar het October Jazz Festival. Galway is een groeiende stad met veel mooie winkels een levendig uitsgaancentrum. Er is iedere maand wel een festival en er zijn goede pubs en restaurants. Knock is een van de meest bezochte plaatsen in Ierland. Dit komt omdat het een bedevaartsoort is. De streek is erg mooi met fraai begroeide bergen in de omgeving. Voor de wandelaars zijn er grote meren Lough Mask, Lough Conn en Lough Cullin een aantrekkelijke wandelroute. In het westen van Knock ligt Westport, een historisch stadje een eigen uniek stratenplan. Het centrum is kleurrijk en heeft een warme sfeer. De pelgrims beklimmen ieder jaar de berg Crough Patrick. Voor de niet-gelovigen is deze wandeling absoluut de moeite waard. Kilkenny is beroemd om zijn vele middeleeuwse gebouwen in het centrum. De gebouwen die je zou kunnen bezoeken zijn Killkenny Castle en Saint Canice’s Cathedral.

De stad heeft ook verschillende brouwerijen die je kan bezoeken. Bieren die gebrouwen worden zijn onder andere Smithwicks en Kilkenny. Een prima uitgangspunt waar je je reis kan beëindigen is Roscommen Country. Het is omringd door ongerepte natuur met mooie bergen. Dit gebied staat bekend om rust en stille wateren. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Lough Key Forrest Park. 350 hectare natuur met een van de mooiste meren van Ierland. Het is ideaal gebied voor wandel- en fiesttochten. Je kunt in Ierland ook goed terecht op het platteland. Huur een auto en rij langs steile kliffen en leuke kuststadjes. Rij je geen auto dan is een fiets een goed alternatief. Regel de fiets en laat je bagage bezorgen op je eindpunt van die dag. Aan de westkust van Ierland vind je de schiereilanden Tralee en Kerry. Deze zijn zeker een aanrader, maar Dingle mag je echt niet missen.

DINGLE

Dingle staat bekent om zijn sprookjesachtige stadjes en romantische kastelen. Neem een duik in het koude water en ga opzoek naar de mythische dolfijn uit de legende. Ook kan je een bezoekje brengen aan een eeuwenoud kerkje, op Clare Island de ruïne van een wilde piratenkoningin. Hiken door Ierland is goed te doen. Het land is bezaaid met hiketrails. In kerry vind je de populaire Mount Brandon. Een andere plek voor een prachtige hike is Aran Island. Het leuke van Ierland is dat het geen groot land is. De afstanden tussen stadjes zijn niet groot waardoor je in een paar dagen tijd heel veel kunt zien. Het is zelfs mogelijk om in slechts een paar uurtjes het land van oost naar west door te steken. Er zijn ongelofelijk veel oude kerkjes en abdijen te bezoeken in Ierland. De beste reistijd is vanaf april t/m september.

Vergelijkbare artikelen

Toren van Pisa

5 jaar geleden 0

Lissabon

3 jaar geleden

Whitsunday Island

5 jaar geleden 0