Alle informatie over rijles

Losse rijlessen, een rijles pakket, of een combinatie hiervan. Bij rijscholen is er van alles mogelijk. Maar de verschillen hiervan zijn redelijk groot. Vergelijk rijscholen dan ook goed met elkaar voordat je je er bij een aanmeld. Als je een pakket kiest is het met geen zekerheid te zeggen dat je geen extra lessen nodig hebt. Volgens het CBR heb je in totaal zo’n 39 uur rijles in totaal nodig om je rijbewijs te kunnen halen. Dit zijn dus meer uren dan er op de meeste rijles-pakketten wordt aangeboden. Dus kan het makkelijk zijn dat je wat meer uren nodig hebt, en dus extra zal moeten betalen.

Autorijles-pakket of los pakket

Toch kan een pakket voordeliger zijn als losse lessen. Maak wel voor jezelf duidelijk wat er allemaal in zo’n pakket zit. En zorg dan ook dat je afspraken hebt gemaakt met je rijschool van tevoren. Als je dit regelt komen er geen verassingen als je kijkt naar de pakketprijs. Bij elke rijschool zijn de kosten voor losse rijlessen anders. Deze kunnen echt behoorlijk van elkaar verschillen. Maar een gemiddelde losse les is ongeveer 42 euro.

Leer je auto kennen

Bij iedere rijschool is de eerste rijles natuurlijk anders, maar er zijn altijd veel overeenkomsten te herkennen. Wat je tijdens je eerste rijles kunt verwachten is dat je de basisstappen leert van autorijden. Je leert de auto kennen en natuurlijk je instructeur. Je vraagt je natuurlijk meteen veel af: “hoe werkt het allemaal?” Waar zijn al die knoppen voor?” Gelukkig hoef je in de eerste rijles echt lang niet alles te onthouden, je rijinstructeurs zal dit je rustig uitleggen. Nadat je meerdere rijlessen hebt gehad zul je ontdekken dat alles je steeds makkelijker afgaat.

Leer de weg kennen

Tijdens de autorijlessen krijg je natuurlijk niet alleen theoretische uitleg, maar moet je ook echt met de auto zelf oefenen. Tijdens de eerste rijles kun je verwachten dat je niet meteen op de weg gaat rijden maar begint op een industrieterrein. Je krijgt te horen hoe de auto start, hoe je de koppeling gebruikt, hoe het schakelen werkt, hoe je moet sturen en niet te vergeten hoe je moet remmen. Deze zul je rustig en stapsgewijs gaan uitoefenen. Op het begin voelt het vaak nogal onnatuurlijk en moet je overal nog bij nadenken, maar na een aantal rijlessen zul je gaan merken dat het allemaal een stuk makkelijk gaat.

Proefles

Wat superbelangrijk is tijdens de rijles (voornamelijk bij de eerste) dat je je goed voelt. Trek kleding aan die comfortabel zitten en waarin jij je lekker in voelt. En onthoud ook goed dat het niet erg is om fouten te maken, iedereen heeft het moeten leren en je natuurlijk niet alles gelijk perfect kunt. Als je even iets niet begrijpt en daarbij extra uitleg nodig hebt is het heel belangrijk om aan te geven bij je rijinstructeur. Rijinstructeurs zijn er niet voor niks, en hun beroep is om jou alles te leren over het gebruiken van een auto.

Vergelijkbare artikelen

Untitled

6 jaar geleden 0

Rijbewijs

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.