Untitled

Milieusticker Duitsland

Tegenwoordig is het in Duitsland zo dat als je met de auto bent, je een milieusticker op je auto moet hebben, dit is in veel steden al verplicht. Er zijn groene en gele stickers die je op je auto kunt plakken, dit heeft te maken met hoe belastend je auto is voor het milieu. Oudere auto’s komen meestal niet in aanmerking met een sticker en worden dus dan ook in de Duitse binnensteden geweigerd. De reden hiervoor is omdat oudere auto’s vaak erg slecht zijn voor het milieu. Ze willen in Duitsland voorkomen dat de lucht vervuild wordt. In Nederland worden deze milieustickers ook wel eens milieuvignetten genoemd. De termen die vaak in Duitsland gebruikt worden zijn Feinstaubplakette en Umweltplakette.

Keulen was één van de eerste stad samen met Berlijn en Hannover op 1 januari 2008 die de milieuvriendelijke zones introduceerde. Deze zones zijn er nu in 66 Duitse steden. Er zijn ook een aantal steden zoals Stuttgart en Ruhrgebied, deze steden vallen allemaal onder één groot milieuvriendelijk gebied dat allemaal aan elkaar ligt.

Milieusticker Duitsland kopen

Wanneer je een sticker nodig hebt omdat je naar of door Duitsland moet, kun je deze online bestellen. Waar je rekening mee moet houden is dat je de sticker op tijd bestelt, want het kan wel een paar dagen duren voordat je deze binnen hebt. De sticker die je krijgt hoort dan ook bij de opgegeven auto en kan niet voor een andere auto gebruikt worden. De bestelde stickers worden binnen vijf werkdagen opgestuurd. Het is wel belangrijk om je kentekenbewijs mee te nemen als je de aanvraag gaat doen. als je auto een dieselmotor heeft en er een retrofilter roetfilter in zit, moet je niet vergeten om daarvan een factuur mee te sturen. Dit moet omdat het te maken heeft met het typegoedkeuringsnummer. Het zou jammer zijn als je later nog eens krijgt te horen dat er sommige dingen niet kloppen.

Zolang je buiten de milieugebieden blijft, zoals de snelwegen, dan heb je geen sticker nodig. Voor sommige voertuigen is het ook niet nodig om een sticker te hebben, zoals de snorfiets, motoren, scooters, bromfietsen en driewielige voertuigen.

Milieugebieden

Het is mogelijk om voor steden gebieden af te sluiten voor voertuigen met een hoge uitstoot van deeltjes. Deze gebieden zijn te herkennen aan een speciaal bord dat duidelijk maakt dat je een milieugebied betreedt. Berlijn, Keulen en Hannover waren de eerste steden die met milieuvriendelijke gebieden begonnen.

Duits vignet

Ben je van plan om vanaf 2017 met de auto naar Duitsland te reizen, dan kunnen hier extra kosten voor komen. Automobilisten moeten in 2017 een vignet in bezit hebben. Hiervoor moet je betalen en geldt voor alle Duitse snelwegen. Voor buitenlandse auto’s komen er ook e-vignetten. Deze vignetten kun je kopen en zijn voor een korte periode geldig. Automobilisten vanuit het buitenland kunnen een vignet online bestellen, deze wordt vervolgens aan je kenteken gekoppeld. Dit vignet hoeft dus ook niet achter een raam geplakt te worden. Als je op de snelwegen rijdt en je hebt geen vignet, dan krijg je hiervoor een boete.

Vergelijkbare artikelen

Rijbewijs

6 jaar geleden 0

Vespa’s

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.