Zichtbaarheid Mars

De planeet mars is makkelijk te zien met het blote oog en het herkennen aan de hemel als een hele helde rode ster. Het beeld vanuit een verrekijker levert een heel klein schijfje op. Als je goed kijkt vanuit een telescoop zijn de poolkappen van mars goed zichtbaar. Bij een flinke vergroting zijn ook de donkerste gebieden te zien op het planeet van mars te zien. Dit gebeurt vaak door een enorme stofwolk. De manen die van mars zijn, zijn erg klein en met de meeste scopen niet te zien. Mars is het beste te vinden rond zijn oppositie maanden. Zo is mars dus het beste zichtbaar.

Tijden zichtbaarheid

Op dit moment is mars goed te zien aan de nacht en de ochtendhemel. Als er helder weer is kunnen we mars nog beter bekijken zeker als het rond 2:00 is. Als mars voldoende boven de horizon komt is de planeet dus zichtbaar. De planeet is zichtbaar met het blote oog mits je rond een uur of 5:30 kijkt. Na 6:45 staat mars weliswaar op een hoogte van zo’n 18° boven de zuid-westelijke horizon. In deze situatie wordt het langzaam lichter en dus steeds moeilijker om mars te zien. Deze tijdstippen zijn moeilijker in te schatten als het wintertijd is omdat het weer dan anders is en het moeilijker te zien is. Echter zijn deze tijdstippen ook maar een indicatie omdat er van alles kan gebeuren waardoor het niet of minder goed te zien is. Dit kan komen door verschillende omstandigheden of af en toe wat pech. Gemiddeld komt om 7:20 de zon op waardoor mars weer onzichtbaar draait.

Helderheid

De helderheid van mars bedraagt op dit moment 1 meter 80 met een schijnbare diameter van 3 meter 90. De planeet mars is te vinden in het sterrenbeeld: stier. De schijnbare afstand tussen mars en de zon is 26°. Mars woont op 240 AE oftewel in een zone van 359 miljoen kilometer van de aarde, circa rond de 55% verder weg dan het gemiddelde. Hierdoor heeft mars een schijnbare kleine diameter van 55%. Vanaf de aarde lijkt mars dus 2 maal zo lichtzwak als gemiddeld. Mars wordt voor 98% beschenen van de zon met een mikpunt van de aarde.

Op zondag 22 mei 2016 is mars rond een uur of 13:17 zichtbaar en in oppositie met de zon. De rode planeet (dus mars) is onbewoonbaar verklaart door een helder beeld van NASA op de planeet.

Een oppositie of het moment van de dichtste nadering tot de aarde is in principe het moment dat het best gekozen kan worden om een buitenplaneet zoals mars waar te nemen. Tijdens een oppositie staat mars of een andere planeet precies tegenover de zon aan de mooie hemel. Dit betekend dat in dit geval mars of een andere planeet de hele nacht zichtbaar blijft voor mensen en de aarde. Tijdens een oppositie voor mars is er dus heel veel mogelijk. Door zo’n oppositie zijn er al veel onderzoeken gedaan en hierdoor is er veel meer informatie over mars te vinden.

Vergelijkbare artikelen

Blauwe bloemen

6 jaar geleden 0

Klimaat

6 jaar geleden 0

Bloemkwekerij

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.