Meningsvorming

Deze blog zal gaan over meningsvorming. Iedereen heeft wel een mening. Gelukkig mogen we in dit land onze mening uiten. Ik uit mijn mening ook vaak en ben natuurlijk blij met het feit dat ik die kan uiten. In deze blog zal ik hier meer over gaan vertellen.

Iedereen heeft zijn of haar mening. Iedereen kan deze ook uiten in alle vrijheid. Veel meningen zijn gebaseerd op feiten. De meeste meningen die ik uit zijn ook gebaseerd op feiten. Maar vaak hebben mensen (waaronder ik) een mening die is aangepraat door vrienden, familie of het nieuws. Je kijkt elke dag wel naar het nieuws en je ziet dat er bijvoorbeeld een aanslag is gebeurd. Je leest de rest van het verhaal en je merkt dat jou mening eigenlijk het zelfde is. Vaak is het nieuws linksgeoriënteerd en krijg je een linksbeeld over bepaalde zaken. Dit beïnvloed natuurlijk ook jouw mening.

Een mening hebben is iets wat ons allemaal is aangeleerd. Jouw ouders geven de normen en waarden mee die in hun ogen goed zijn. Verder heb je natuurlijk ook het nieuws. Ook ga je naar school en creëer jij jouw mening daar. Op school krijg je heel veel informatie. Tijdens de lessen Burgerschap of Maatschappijleer wordt jou meegegeven hoe jij naar de wereld hoort te kijken.

Een mening is heel normaal, maar je moet natuurlijk wel oppassen wat je zegt. In deze tijden vinden steeds meer mensen het normaal dat je iemand mag beledigen, omdat iedereen recht heeft op een mening. Ik vind dit persoonlijk helemaal niks. Een wereld waar iedereen elkaar belachelijk maakt alleen, omdat iemand vindt dat hij recht heeft op zijn mening. Ook zie je dat mensen bang zijn om een bepaalde mening te uiten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de aanslag in Parijs een aantal jaar geleden. Er waren heel weinig mensen die hier open over te durven praten. Vooral Nederlanders waren bang om iets verkeerds te zeggen. Aan de ene kant vind ik dit ook begrijpelijk. Je wilt natuurlijk niet dat je iemand zo boos maakt met jouw mening. Dat diegene iets geks zal uithalen. Daarnaast heb je ook het nieuws dat jou gek praat en ervoor zorgt dat iedereen hier iets van moet vinden.

Vaak zie je dat iemand een mening voor jou creëert. Tijdens de verkiezingen bijvoorbeeld kon jij een stemwijzer invullen. Hierbij kreeg je 30 stellingen die te maken hadden met de politiek. Na die 30 vragen sorteren ze een paar partijen die het beste passen bij jouw geselecteerde mening. Die mening hebben ze gecreëerd aan de hand van die 30 stellingen.
Kort samengevat vind ik dat iedereen zijn eigen mening moet en kan hebben. Ook zie ik steeds meer dat mensen makkelijk worden beïnvloed door het nieuws en/of propaganda wat er dagelijks wordt verspreid. Verder zijn veel mensen bang om hun mening te uiten. Dit komt ook mede door het nieuws. Ik zelf word ook beïnvloed door het nieuws. Maar het meeste word ik beïnvloed door mijn vrienden en familie.

Vergelijkbare artikelen

Werk

6 jaar geleden 0

Make up

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.