Zelfrijdende auto’s

Een Zelfrijdende auto is eigenlijk een auto met ‘slimme’ sensoren en systemen die hulp bieden bij het rijden, ze geven ondersteuning. Het is dus eigenlijk wel gewoon een normale auto, maar met een hoop toevoegingen. Een zelfrijdende auto is het dus nog niet helemaal, maar…. In de toekomst verwachten ze wel een echte zelfrijdende auto. Ze zijn al veel aan het testen met zelfrijdende auto’s buiten het reguliere verkeer, om echt aan het verkeer al deel te nemen is daarentegen nog te vroeg en geen slim idee. Daar zal wel nog een hoop voor moeten gebeuren en zal ook afhangen van vele factoren.

Begrippen zelfrijdende auto’s

Er zijn er paar begrippen die nog wel is door elkaar worden gehaald als we spreken over zelfrijdende auto’s.;
Autonoom voertuig: een autonoom voertuig is een auto waar de bestuurder niet bij hoeft in te grijpen wanneer hij deelneemt aan het verkeer. Dat kan mede door middel van cameratechnieken die alles goed in de gaten houden.
Coöperatief voertuig: een coöperatief voertuig is een voertuig dat specifieke rij taken overneemt of ondersteunt. Hiervoor zijn wel andere systemen nodig, namelijk de informatiesystemen die langs de weg staan, ook communicatie met andere voertuigen hebben een grote bijdrage met het zelfstandiger rijden van auto’s.
Het verschil tussen deze twee begrippen zit ‘m vooral in dat bij de autonome auto’s geen verbindingen nodig zijn met andere auto’s en ook niet met de langs de weg staande systemen.

Hoe werken die systemen nou?

De systemen die door de tijd heen steeds meer en beter zijn en in auto’s zitten hebben een bepaalde werkwijze. Het systeem is namelijk erg gefocust op connectiviteit, connectiviteit staat in het woordenboek beschreven als: voor het gemak waarmee verbindingen met andere systemen kunnen worden gemaakt. In de auto wordt dit toegepast doordat de auto informatie verzamelt over allerlei zaken als het rijgedrag, hiervoor gereden routes en locaties.

Verkeersveiligheid

Logisch is dat er een discussie is ontstaan over of de zelfrijdende auto nou een positieve bijdrage levert aan de verkeersveiligheid of een negatieve invloed heeft op de verkeersveiligheid. Doordat de auto’s om zich heen kunnen kijken en dus meer zien en opnemen van de omgeving tijdens het rijden, kan de auto ook reageren op dingen als dreigende situaties die een mens niet altijd zelf gezien zou kunnen hebben. Daarnaast kunnen de zelfrijdende auto’s ook belangrijke signalen geven als ‘file’ en ziekenauto’s handige signalen dat de mede weggebruikers ruimte voor ze moeten maken. Al met al kunnen de zelfrijdende auto’s dus een behoorlijk positieve bijdrage hebben aan de verkeersveiligheid. Naast dat zelfrijdende auto’s veiliger zijn, doen ze er een hoop aan om te auto’s ook comfortabeler en schoner te maken.

Vergelijkbare artikelen

Henry FORD

2 jaar geleden 0

Tol Zwitserland

2 jaar geleden

Only registered users can comment.