Suvs

Wat zijn SUV’S?

SUV staat voor Sports utility vehicle, SUV’s staan bekend om het hebben van een bodemvrijheid die is verhoogd en dat ze de taak van vervoeren van passagiers goed uitvoeren. Ook in de categorie SUV’S zitten verschillen, je hebt compacte, fullsize, midsize en mini versies. Vaak hebben de sport auto’s een vierwielaandrijving, dit draagt bij aan de off-road techniek. Wat is nou vierwielaandrijving? Vierwielaandrijving wordt ook wel 4WD genoemd of 4X4, het houdt in dat door een centrale motor alle vier de wielen worden bestuurd, of dat er per wiel een hydraulische of elektrische motor. Er bestaan twee soorten vierwielaandrijving, inschakel en a. Permanent houdt in dat standaard alle wielen, 4 dus, aangedreven worden. Bij In schakelbaar worden automatisch alleen de voorwielen aangedreven en kan ervoor worden gekozen om ook de achterwielen mee te nemen.

Voordelen en nadelen van SUV’S

Net als elke andere type/soort auto’s brengt die voor-en nadelen met zich mee.

Voordelen van een SUV

  • SUV’S zijn ruimer: Doordat SUV’S een groot formaat zijn, is er ook aan de binnenkant van de auto meer ruimte
  • Rijpositie is hoger: Doordat de SUV’S een hoge bouw hebben, heb je een bete zicht over de wegen. Ook geeft het een gevoel van vrijheid en ervaar je een stukje rijden anders.
  • Restwaarde is hoog: De herverkoopprijs van de auto zal dus niet tegenvallen, dit komt doordat er veel vraag is naar deze soort auto’s.
  • Erg veelzijdig: ‘slim interieur’ met handige technieken die dus meerdere functies hebben.

Nadelen van een SUV

  • Hoger verbruik: Grote en hoge auto’s zijn dus minder gestroomlijnd, dat houdt ook in dat ze meer brandstof nodig hebben om in beweging te komen.
  • Hogere aanschafprijs: doordat er zoveel vraag naar is gaat de prijs ook omhoog.
  • Veiligheidsgevoel is vals: Vaak krijgen bestuurders van SUV’S ook het gevoel dat ze beter zijn bescherm omdat ze hoger zitten, maar aangetoond is dat ze dan juist minder aandachtig zijn voor de prikkels om hen heen.
  • Grote afmetingen: Grote afmetingen hebben veel voordelen, maar hebben ook minpunten: bijvoorbeeld als je in de grote stad woont met parkeren, of op plekken waar het erg druk is.

Voorbeelden van SUV’S.

BMW X1: BMW’s kleinste Sport utility vehicle heeft een 2-liter viercilinder van diesel, dit is goed voor 20% bijtelling. We kunnen zelfs binnenkort een driecilinder verwachten, waarbij de bijtellingscategorie in dezelfde gaat uitkiezen. FIAT 500X: Deze bijzonder vormgegeven auto komt in aanmerking voor 20% bijtelling omdat de auto 107 gram CO2 uit per KM uitstoot bij 120pk.

Vergelijkbare artikelen

Henry FORD

2 jaar geleden 0