Auto racen

Autoracen 

Autoracen is bij vele mensen een erg populaire sporten, niet alleen om eraan mee te doen maar ook zeker voor het publiek. Formule 1 staat bij vele sport supporters hoog aan het lijstje. Het spreekt voor zich dat een auto die voor de race mee moet doen andere eisen heeft als een personenauto. Ze moeten hogere snelheden behalen dus dat betekent een krachtige motor. Ze hebben een betere wegligging en grote brede banden. Dan kunnen ze lekker hard racen door de bochten heen. Een bestuurder van een raceauto heet een autocoureur. Zoon coureur heeft een heel team achter zich, dus wint nooit alleen.  

Geschiedenis van de autorace 

De eerste autorace werd gehouden in het jaar 1887 in Frankrijk. Voor deze coureur werd een route afgelegd. Hij moest vanaf Parijs naar de kust en weer terugrijden. Dit was 1178 km, deze auto deed het er 24 km/h over, dat is tegenwoordig wel anders. Tegenwoordig tikken raceauto’s soms wel de 300 km/u aan. Richting de eerste jaren van de autorace sport werd dit gewoon op de normale weg gedaan. Totdat er een ernstig ongeluk gebeurde en er van af toen op een circuit werd geracet. Dit gebeurde voor het eerst in het jaar 1906. 

Formule 1 

Formule 1 begint steeds populairder te worden. En nee, het is niet alleen een beetje simpelweg rondjes rijden en je kijkt wel wie wint. Een formule 1 wedstrijd bestaat meestal uit zoon 300 km. De meeste racen duren zoon anderhalf uur, maar kan ook makkelijk de 2 uur aantikken. In een race doen 20 tot 24 auto’s mee. Een team bestaat uit 2 auto’s. Zo’n team wordt gevormd door een soort merk dat formule 1 maakt. Bijvoorbeeld bij de Nederlandse top coureur ‘’Max Verstappen” is dat Red Bull.  

Technische onderdelen raceauto 

In een raceauto is er alleen plek voor de coureur. De auto draagt veel technische onderdelen met zich mee, dus daar moet genoeg ruimte voor worden gemaakt. De motor heeft bijvoorbeeld veel ruimte nodig, de motor zit achterin de auto en wordt uitgedrukt in pk. Raceauto’s hebben motors met 550 pk, een normale personenauto heeft ongeveer 70 pk. Een raceauto kan goed afremmen en optrekken. Een raceauto is lastig te besturen, het zit vol met allerlei hendels en knopjes. Op het scherm ziet de coureur hoe hard hij gaat en in welke versnelling hij zit. 

Karts 

Een kart wordt vaak op het circuit gebruikt. Het lijkt op een soort skelter, vandaar de naam. Een skelter met een mega snelle motor erin verwerkt. Je hebt karts in allerlei soorten maten, kleuren, soorten noem maar op. Bij een kart gaat het niet alleen maar om de snelheid, je moet hem ook goed te weten onderhouden. 

Rally 

Dit is een van de zwaarste auto racen. Een rally gaat bijna nooit over een asfalt weg maar meer over de ruige paden zoals, bospaden of door de woestijn. Op zoon race ga je wel 500 km tot 800 per dag rijden. 

Vergelijkbare artikelen

Tol Zwitserland

2 jaar geleden