Kidneybonen

De kidneyboon is afkomstig van de gewone boon maar word ook wel rode boon genoemd omdat hij een beetje rood is. Ook komt zijn naam van zijn vorm wat op een klein niertje lijkt.
Gerechten die met deze boon worden bereid zijn vooral in de keukens in India en Pakistan. Daar word de boon Raima genoemd. In New Orleans worden rode nierbonen ook bereid met rijst en in het zuiden van Louisiana word het ook in klassieke gerechten veel gebruikt. Ook in het Caribisch gebied word er veel gekookt met deze boon. In Spanje word deze boon caparrones genoemd.
Rauwe kidneybonen zijn heel gevaarlijk omdat ze giftig zijn. Daarom moeten ze van tevoren 10 minuten op 100ºC worden gekookt. Daarna moet je het 30 minuten koken om te zorgen dat de toxine (gif) helemaal is vernietigt. Als je kidneybonen kookt op een lagere temperatuur dan kan je wel het risico lopen om de toxine binnen te krijgen.
Kidneybonen in blik zijn echter volledig veilig om gelijk te gebruiken.

Recept Rajma

Eet smakelijk met dit voor kidneybonen uit India.

Ingrediënten

2 porties

  • 45ml koolzaadolie
  • 5 kruidnagels
  • Aantal korrels zwarte peper( naar eigen smaak)
  • 1 kaneelstokje
  • Kardemon-peul
  • 1 blaadje van laurier
  • 2 gesneden uien
  • 6 tomaten in stukjes gesneden
  • 4 tenen knoflook klein gesneden
  • 2 fijngesneden gemberwortel
  • 2 lepeltjes chilipoeder
  • 400 kidneybonen uitgelekt
  • Snufje zout
  • Water
  • 6 fijngesneden takjes koriander

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min › Bereiding: 5min › Klaar in:20min

Verwarm de olie in een middelgrote pan op een laag vuurtje. Roer daar doorheen de peperkorrels, kardemon, kruidnagels, laurierblaadje en de kardemon. Sluit met de deksel de pan en bak dit voor ongeveer 1 minuut.
Doe daarna de uien in de pan. Bak ze zacht en laat ze karamelliseren voeg daarna tomaten toe. Bak die voortdurend mee en blijf dit ook roeren totdat het meeste water verdampt is.
Doe het vuur nu iets hoger aan. Voeg dan de gember en knoflook toe en laat dit bakken in de pan voor een minuut of 3. Voeg dan ook roerend de kidneybonen, chilipoeder en snufje zout toe en blijf dit goed mengen. Daarna voeg je met iedere keer een klein beetje water toe. Om de saus te maken voeg je genoeg vloeistof toe totdat het voor u de beste dikte heeft. Als u een gladde saus wilt, dan moet u het laten afkoelen voordat u de kidneybonen hieraan toevoegt. Verplaats dit vervolgens in een blender en blend dit heel fijn in een blender. Schep op een bord de gewenste hoeveelheid rijst en doe de saus daar overheen. Strooi hier verse koriander op.
Eet smakelijk!

Vergelijkbare artikelen

Tosti

6 jaar geleden 0

Pannenkoekenbeslag

7 jaar geleden 0

Vitello tonato

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.