Woordenboek

Wat is een Woordenboek?

Een woordenboek is een boek met alfabetische verzameling woorden in bijvoorbeeld de talen Nederlands, Engels en Duits. In het woordenboek staat bijvoorbeeld de vertaling van Nederlands naar Engels of andersom. Verder heeft u ook nog de mogelijkheid om een Nederlands woordenboek te kopen, daar in staan de Nederlandse woorden met daarachter de betekenis.

Van Dale

Johan Hendrik van Dale luidt de naam en staat bekend als de man die het Nederlandse woordenboek van Isaac Marcus Calisch en Nathan Salomon Calisch uit 1864 bewerkte en daarmee zijn eigen nieuwe woordenboek uitbracht. Johan Hendrik van Dale is geboren in sluis op 15 februari 1828 en overleed op 19 mei 1872. Johan Hendrik van Dale overleed op 19 mei 1872 aan de ziekte de pokken. In 1872 verscheen overigens ook het eerste deel van het woordenboek op de markt. 2 jaar nadat Johan Hendrik van Dale overleed werd zijn woordenboek voltooid door Jan Manhave

Elektronische Woordenboeken

Sinds het begin van de 21e eeuw worden steeds meer woordenboeken elektronisch gemaakt. Sommige woordenboeken worden dan voor een gedeelte online gezet op het internet. Het voordeel van een Elektronisch woordenboek is dat deze meer mogelijkheden bieden dan de papieren woordenboek versies. Zo kunnen Elektrische woordenboeken de volgende dingen.

  • Woorden in het woordenboek zijn makkelijker online op te zoeken door het trefwoord op te zoeken. Het voordeel is dat deze ook nog is in alfabetische volgorde staan.
  • Woorden die bijvoorbeeld vroeger veel gebruikt werden of in de bijbel stonden zijn zelfs op te zoeken in het woordenboek online.
  • Afkortingen zijn ook te vinden in het online woordenboek. Denk bijvoorbeeld aan de afkorting S.V.P.

Thesaurus

Een thesaurus is een woordenboek wat veel gebruikt wordt voor het maken van een documentatie en bibliotheken om belangrijke woorden aan documenten en objecten. Verder bevatten thesaurus enkele relaties met elkaar tussen bepaalde uitdrukkingen. Zo heeft u bijvoorbeeld de bredere uitdrukking, specifiekere uitdrukkingen en gerelateerde uitdrukkingen.

Nederlandse Woordenboeken

Het eerst woordenboek wat uit kwam is het Nederlands-Latijnse woordenboek. Dit boek is uitgebracht aan het einde van de 16e eeuw door Cornelius Killiaan. Rond het jaar 1680 kwam er een Nederlands woordenboek ook uit voor mensen die werkten in de scheepvaart. Hierin stonden woorden die vaak in de scheepvaart wordt gebruikt door de mensen. Dit boek is uitgebracht door Wigardus a Winschooten.

Soorten Woordenboeken

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten woordenboeken in de winkel verkrijgbaar.

  • Dictionare of vertalende woordenboeken. Dit zijn soorten woordenboeken waarin je woorden kunt vertalen (Denk aan bijvoorbeeld een woordenboek van Nederlands – Engels).
  • Verklarend woordenboek. Dit is een woordenboek waarbij de betekenis in een woord omgeschreven wordt.
  • Systematisch woordenboek. Dit is een woordenboek wat de woordenschat verdeelt in verschillende categorieën.
  • Taxonomisch woordenboek. Een taxonomisch woordenboek is een woordenboek wat niet op alfabetische volgorde gemaakt is.
  • Specialistisch woordenboek. Dit is een woordenboek wat de vaktaal geeft van een groep mensen.
  • Dialectenwoordenboek. Een dialectenwoordenboek is een boek dat is geproduceerd voor de dialecten van een stad of een provincie. Ze hebben een dialectenwoordenboek gemaakt, omdat er tegenwoordig zoveel dialecten zijn.

Vergelijkbare artikelen

The Last of Us

4 jaar geleden 0

Alles over Macedonië

10 maanden geleden

Only registered users can comment.