Tennis

Tennis goed voor je weerstand

Door tennis krijg je een betere uithoudingsvermogen en het zorgt ervoor dat je minder snel kans heb op hart-en vaatziekten. Deze sport zorgt er ook voor dat je stevige botten krijgt en een slanker lichaam. Het is wetenschappelijk bewezen dat tennis veel gezondheidsvoordelen biedt. Iedereen weet dat deze lichaamsbeweging erg gezond voor je is. Wanneer je met regelmaat matige intensieve lichaamsbeweging hebt krijg je een beter immuunsysteem en heb je ook minder kans op overwicht en diabetes. Uit onderzoek blijkt dat van alle sporten tennis een van de gezondste keuze is. Tennis is een sport met directe gevolgen en is goed voor je je fysieke en geestelijke gezondheid en deze sport kan je ook je leven lang beoefenen. Van deze gezondheidsvoordelen kan je ook goed van profiteren

Gezondheidsvoordelen tennis

Door veel te tennissen krijg je een slanker figuur omdat je continu beweegt. Je verbrandt er tijden en na het sporten vet mee. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die tennissen een lager lichaamsvetpercentage hebben dan mensen die minder actief zijn met enige sport. Dat is dan ook wel belangrijk want steeds meer mensen krijgen obesitas en dat is nu ook een epidemie die wereldwijd gaande is. Zoals eerder is beschreven is deze sport goed voor je hart en bloedvaten waardoor je een goede HDL-cholesterol blijft behouden. Uit onderzoek is gebleken dat tennissen tot een lagere bloeddruk leidt en door de intensieve beweging heb je een gezonder gewicht en een betere  longfunctie. Door het sporten kan je je diabetes onder controle houden . Voor iedereen die aan een sport wilt beginnen om gezond te blijven is tennis daarvoor de ideale sport. Je krijgt er een betere uithoudingsvermogen door en je spieren worden ook nog is sterker waardoor je het langer kunt uithouden.

Sterke botten en betere uithoudingsvermogen

Tennis een van de manieren die je botten verstevigen en de kans verkleinen op botontkalking. Wanneer je deze sport beoefent belast je daarmee ook je botten dus je moet niet uren achter elkaar spelen want dat kan lijden tot hevige spierpijn. Wanneer je aan het tennissen bent belast je niet alleen je benen, maar ook je armen als je de bal ermee slaat. Uit onderzoek is gebleken dat tennissers een van de gezondste botten hebben.

Ook zorgt tennis voor een beter uithoudingsvermogen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die tennis speelt gemiddeld een beter uithoudingsvermogen hebben dan andere mensen die een sport beoefenen. Wanneer je met regelmaat aan het tennissen bent zal je je lichamelijke inspanning met een langere tijd kunnen volhouden waardoor je meer uithoudingsvermogen hebt. Dat wilt dus zeggen dat je minder snel moe raakt. Wanneer je vaak aan het tennissen bent krijg je ook snellere reflexen en je natuurlijk ook sterkere spieren. Wanneer je aan het tennissen bent moet je ook vaak je arm uit trekken om de bal te kunnen halen om die te slaan. Deze sport is erg goed voor je immuunsysteem.

Speelveld van tennis en de regels

Het speelveld waarop tennis wordt gespeeld heeft een afmeting van 23,77 meter lang en 8,23 meter breed. Tennis kan op verschillende ondergronden worden gespeeld en dat zijn onder anderen op:

Gras – wanneer het gewoon droog is
Kunstgras – wanneer het natuur gras niet beschikbaar is
Gravel – ondergrond van steen dat gemalen is
Hardcourt – beton of indoor kunsstof
Smashcourt – kunsstof mat met losse (keramische) invulling (infill)

Technieken en slagen met tennis

Tennis is vooral een technische sport en daarom is het handig om je slagtechnieken goed te kunnen beheersen en ook om ze met regelmaat te kunnen toepassen om de tegenstander onder druk te kunnen zetten. Hieronder staan een paar technieken weergegeven:

Service – de opslag wordt bovenhands gespeeld. Met snelheid sla je de bal terwijl je richting aangeeft waar de bal naartoe zou moeten gaan om hem schuin tegenover in het andere vak te laten komen.
Forehand – dit is een slag die je met je handpalm gebruikt gericht naar voren met een open houding.
Backhand – een slag waarbij je met je rug van de hand naar voren duwt waardoor het racket met snelheid langs voor je lichaam gaat.
Topspin – dit is een bal met een effect waarbij de bal met snelheid naar voren gaat. Dan kan met de backhand en ook met de forehand gespeeld worden.
Slice – dit is een terugdraaiend effect aan de bal en kan zowel met de backhand als met de forehand gespeeld worden.
Lob – dit is een hoge bal waardoor de bal boven en over het bereik van de tegenstander heengaat.
Volley – dit is een bal die uit de lucht wordt opgevangen zonder dat de bal op de grond stuitert en vaak kan de bal aanvallend vlak bij het net aankomen.
Stroke – dit is een lange basisslag over het gehele speelveld.
Dropshot – deze slag wordt zo kort mogelijk achter het net gespeeld zonder te veel, maar weinig te stuiteren.
Smash – dit is een aanvallende slag waarbij een hoge bal met veel snelheid naar de tegenstander toe wordt gespeeld. Het is eigenlijk hetzelfde als bij een serviceslag.
Drive – dit is een gewone slag van een bal zonder dat deze op het eigen speelveld de grond raakt.
Ace – de benaming voor een score bij de service (opslag) waarbij de tegenstander de bal niet heeft kunnen raken.

Puntentelling bij tennis

De puntentelling bij tennis gaat volgens een oud brits systeem die tot nu aan toe nog steeds geldt.

Voor de eerste score krijg je 15 punten, vervolgens 30, 40 en wanneer de puntentelling bij 40 is is de game afgelopen. Wanneer de game 40-40 staat komt er een duece, dat krijg je dus als het gelijkspel staat. Er moet eerst een voordeel gemaakt worden waarna je vervolgens de winnende punt kunt scoren. Wanneer je zelf niet scoort, maar de tegenstander wel staat het weer op gelijkspel. Per ronde wordt er van de servicebeurt gewisseld. Wanneer een speler 6 games heeft gewonnen, dan wint hij of zij de set. Wanneer er een stand is van bijvoorbeeld 5-6, moet er doorgespeeld worden tot 5-7 want je wint pas met een puntenverschil van twee. Wanneer het 6-6 staat vervolgt er een tie break.Bij een tie-break geldt er eerst eenmaal en daarna wordt er om de twee beurten geserveerd en tellen alle punten die zijn gescoord voor elk punt 1. Tot iemand de de 7 bereikt, maar ook daarbij moet er een puntenverschil van twee zijn. Een tenniswedstrijd bestaat voornamelijk over het algemeen uit 2 tot maximaal 3 gewonnen sets en dat geldt bij de vrouwen, maar bij de heren worden er maximaal 5 sets gespeeld. Degene die de meeste matches wint is de winnaar van de wedstrijd.

Tennis toernooien

Je hebt veel tennis toernooien en de belangrijkste daarvan zijn vier grand slams. Deze toernooien zijn dan ook de grootste en belangrijkste. Hieronder staat weergegeven welke dat zijn en in welk seizoen ze vallen:

Australian Open – in Australie, rond januari – ondergrond is hardcourt.

Roland Garros – rond mei en juni – ondergrond is gravel.

Wimbledon – in Engeland, rond juni en juli – ondergrond is gras.

US Open – in Amerika, rond augustus en september – ondergrond is hardcourt.

Vergelijkbare artikelen

Poker toernooien

6 jaar geleden 0

Feyenoord

8 jaar geleden 0

Only registered users can comment.